Eindejaarsinterview met Arthur van der Biezen en Esther Vroegh

vroegh en van der biezen

Eindejaarsinterview met Esther Vroegh en Arthur van der Biezen

In onze serie vraaggesprekken met interessante mensen hebben wij voor dit speciale dubbele eindejaarsinterview gesproken met de bekende strafrechtadvocaten Esther Vroegh en Arthur van der Biezen. Esther Vroegh is als strafrechtadvocaat gespecialiseerd in onder andere mensenhandel, georganiseerde misdaad, zedendelicten, fraude, uitleveringen, drugshandel en financiële misdrijven. Samen met haar compagnon runt zij Mesland & Vroegh Advocaten in Haarlem. 

Arthur van der Biezen richt zich in zijn eigen praktijk als strafpleiter op de drugshandel, zware levensdelicten en de georganiseerde misdaad. Mr. Van der Biezen is daarnaast opgeleid in internationaal geldende strafrechtelijke normen en procedures en is in die hoedanigheid bevoegd om te mogen procederen in internationaal complexe strafzaken, onder andere voor het internationale gerechtshof in Den Haag. In dit interview blikken beide strafrechtadvocaten terug op het afgelopen jaar, besteden we aandacht aan de ontwikkelingen rondom EncroChat en de Romanov witwaszaak en kijken we vooruit naar 2021 en de toekomst van de advocatuur in de komende jaren. 

Terugkijkend was voor Esther Vroegh en haar familie het afgelopen jaar, net als voor Arthur van der Biezen en zovele andere strafrechtadvocaten, een heel bijzonder jaar. Was er eerder sprake van grote drukte, vanaf het voorjaar van 2020 waren er door de maatregelen rondom corona maandenlang geen zittingen of waren slechts met moeite online zittingen mogelijk. Deze plotselinge omslag vergde wat aanpassing, maar leverde ook meer ruimte op om tijd met het gezin door te brengen, te genieten van het prachtige weer en een goed boek en weer te gaan studeren. Mr. Vroegh startte in 2020 een postdoctoraal studie Sport en Recht. 

Esther Vroegh zag in dit voor velen lastige jaar het mooiste van de mens boven komen drijven: creativiteit bij ondernemers die op een innovatieve manier toch goederen en diensten konden blijven leveren en natuurlijk het zorgpersoneel dat zich ongelooflijk inzet. Zij zei dan ook “Ik heb nog meer waardering gekregen voor onderwijspersonen, vooral die van de basisschool, die erg snel schakelden en op een leuke manier op afstand les bleven geven en contact hielden met ouders en kinderen. Het omzien naar elkaar heeft mij op een positieve manier erg geraakt.”

Mr. Van der Biezen zag in 2020 veel schrijnende verhalen van gedetineerde cliënten. Hij noemde een voorbeeld van een cliënt die aan een longziekte leed, maar op een duocel moest verblijven terwijl de ene na de andere gedetineerde positief werd getest en naar een andere afdeling werd overgeplaatst.  Hij maakte zelfs mee dat de inrichtingsarts die zijn cliënt wekelijks moest bezoeken besmet bleek met corona. Een andere cliënt kreeg toestemming om onder zware bewaking zijn bejaarde vader te bezoeken toen deze corona kreeg, en mocht een maand later aanwezig zijn op diens begrafenis, wederom onder zware bewaking.  Toen echter weer een maand later bleek dat de inhoudelijke behandeling van zijn zaak, in verband met corona voor onbepaalde tijd werd uitgesteld, werd de voorlopige hechtenis geschorst voor onbepaalde tijd en werd de cliënt in vrijheid gesteld. Mr. Van der Biezen noemt dit “bizar gerommel met mensen in een periode waarin iedereen het erg moeilijk heeft”.

2020 kende voor ons allemaal hoogte-, maar ook veel dieptepunten. Hoogtepunten waren voor Esther Vroegh vooral te vinden in de quality time met familie en vrienden en de bewustwording van hoe goed we het in Nederland hebben ondanks al het geklaag. Absolute dieptepunten ziet zij in de blootgelegde onbetrouwbaarheid van de overheid, het totale gebrek aan verantwoordelijkheid en het collectieve geheugenverlies bij politici, ambtenaren en opsporingsautoriteiten. Als voorbeeld daarvan haalt zij de schrijnende toeslagenaffaire aan. Ook stelt zij dat de rechterlijke macht in deze periode vaak totaal onbereikbaar was, waardoor strafzaken zich bleven ophopen. In haar ogen kan hier nog een voorbeeld genomen worden aan de creativiteit van ondernemers en leerkrachten, het voor het leven benoemd zijn als rechter moet volgens haar geen vrijbrief zijn om achterover te leunen en geen initiatieven te tonen. 

Arthur van der Biezen maakte een hoogtepunt mee op professioneel gebied. In een omvangrijke drugs- en liquidatiezaak werd een cliënt door de rechtbank te Rotterdam in eerste instantie veroordeeld voor de duur van 14 jaar voor een poging tot liquidatie, ondanks het feit dat hij was vrijgesproken voor alle drugsdelicten en nooit eerder met justitie in aanraking was geweest. Mr. van der Biezen lukte het de straf terug te brengen tot 8 jaar, met als gevolg dat de cliënt na aftrek van voorarrest vrij kwam en Kerstmis kon doorbrengen met zijn familie. Voor Mr. Van der Biezen was dit een mooi moment in een zwaar jaar.

Dat overheden ongestraft met van alles kunnen wegkomen, is volgens mr. Vroegh dit jaar bij de uitspraak in de Romanov zaak nog maar eens duidelijk geworden. Alles wat daar fout kon gaan, ging ook fout en het Hof vulde daarbij in dat fouten niet opzettelijk waren gemaakt, wat politie en justitie een vrijbrief heeft gegeven om op dezelfde weg door te kunnen gaan. Een actief vervolgingsbeleid is volgens haar goed, maar vraagt wel om verandering van de regels van strafvordering om te zorgen dat de verdediging niet steeds op achterstand wordt gehouden.

In 2020 was in het nieuws dat politie en justitie erin slaagden de versleutelde chatdienst EncroChat te kraken. Deze dienst  gebruikten veel criminelen om elkaar vertrouwelijke berichten te sturen, die zo voor justitie mee te lezen waren. Esther Vroegh vindt dit een knap staaltje werk, maar vraagt zich ook af waarom cliënten en collega-advocaten zoveel vertrouwen in de dienst hebben gehad.

Voor het komende jaar kijken zowel Esther Vroegh als Arthur van der Biezen met vertrouwen vooruit. Mr. Vroegh mist haar werk enorm en is daarom van plan het komende jaar veel te werken en te proberen gezond te blijven. Zodra het kan hoopt zij ook weer sportevenementen te mogen organiseren met veel vrijwilligers, deelnemers en publiek, wat zij ook erg mist. Daarnaast hoopt zij komend jaar een aantal bestuursfuncties op te pakken, haar studie af te ronden en nog meer te gaan publiceren.  Mr. Van der Biezen is positief, hij denkt dat het in het komende jaar toch echt beter zal gaan op alle fronten. In de strafrechtketen zal men volgens hem gaan trachten de opgelopen achterstanden in te halen waardoor het naar verwachting een erg druk jaar zal gaan worden. Ondanks het vele (thuis-)werk snakt hij, zoals wellicht velen met hem, naar een relaxte strandvakantie waarbij ieder zonovergoten terras gewoon open is en waar je zonder mondkapje van een drankje kunt genieten. Hier kijkt hij enorm naar uit.

Met betrekking tot de ontwikkelingen in het strafrecht in de toekomst is Esther Vroegh van mening dat men direct dient te stoppen met de kroongetuigenregelingen, die vooral hoge kosten, uitdijende monsterprocessen en onzekerheden voor alle betrokkenen tot gevolg hebben. Absolute dieptepunten zijn hierbij de moord op Derk Wiersum en alle bedreigingen die momenteel spelen. Esther Vroegh pleit dan ook voor rechters die beslissingen durven te nemen en kritisch zijn naar het OM en voor een grotere rol voor mediation in het strafrecht. In eerste instantie was zij hierover kritisch en van mening dat er geen plaats voor mediation was in een zware strafpraktijk. Afgelopen jaar heeft zij echter twee zaken met poging tot doodslag met ernstig letsel mogen doen, waarbij de slachtoffers open stonden voor gesprekken met haar cliënten. Dat leverde indringende momenten op waardoor alle betrokkenen hun leven na afloop van de rechtszaken weer konden oppakken. Ook de omloopsnelheid bij de behandeling van strafzaken vraagt volgens mr. Vroegh om verandering, zaken blijven soms jaren op de plank liggen. Die trage afwikkeling zorgt voor veel irritatie, wanneer getuigen bijvoorbeeld door het verstrijken van zoveel tijd niet meer exact weten wat er gebeurd is, hetgeen de waarheidsvinding niet bevordert.

Beide strafrechtadvocaten hebben tot slot nog een boodschap voor u als lezer: 

Esther Vroegh: ”Blijf gezond! Het afgelopen jaar is heel duidelijk geworden dat dit absoluut geen vanzelfsprekendheid is. Uiteindelijk bepaalt de natuur wat er gebeurt, ondanks het feit dat wij als drukke mensjes menen dat wij zelf allesbepalend zijn”. 

Arthur van der Biezen: “Ik wens u allen een goede gezondheid!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2020-2021 © actueelnieuws.org

logo

Tip de redactie!

Actueelnieuws.org werkt graag met jou samen aan mooie interviews en prikkelende artikelen. Heb je een tip of idee? Meld deze dan bij onze redactie.