Toeslagenaffaire

Ongeveer 26.000 ouders werden slachtoffer van de toeslagenaffaire

 

In de periode van 2013 tot en met zeker 2019 werden er zo’n 26.000 ouders in Nederland onterecht verdacht van fraude met kinderopvangtoeslag en kregen zij in vele gevallen te maken met een harde fraudeaanpak van de Belastingdienst. Een zaak die tot op het heden nog steeds niet is opgelost. 

Grootse gevolgen

Wanneer Trouw en RTL Nieuws de situatie aan het licht brengen, wordt duidelijk hoe ernstig deze daadwerkelijk is. Ouders komen in ongekende geldproblemen, ze worden keihard aangepakt op vreemde gronden en velen komen zonder werk te zitten als gevolg. Ook een echtscheiding is een welbekend gevolg van de zaak. Grondbeginselen van de rechtsstaat blijken geschonden te zijn en CDA-Kamerlid Omtzigt wil hier per direct een einde aan maken. Het is inmiddels de zomer van 2019 en vele ouders leven nog steeds in grootse onzekerheid. 

Achtergehouden informatie

Als in juni 2020 door de Kamer eindelijk gesproken wordt over een eventuele compensatiewet, gaat het echter weer grandioos mis. Na een twee dagen durend debat blijkt wederom een memo achtergehouden te zijn voor de commissie-Donner. Deze commissie onderzocht de zaak en zat er samen met Omtzigt en SP-Kamerlid Leijten bovenop om de waarheid te onthullen. Dit wordt alleen lastig wanneer de Kamerleden niet de volledige informatie tot hun beschikking hebben. De ambtenaren van Financiën en Sociale Zaken wezen elkaar dan wel aan, maar bij wie lag de schuld nu echt? Ouders durven inmiddels nauwelijks meer te hopen op compensatie, als er in december 2020 eindelijk bekend wordt gemaakt dat de gedupeerden ieder in elk geval een compensatie van 30.000 zullen krijgen. 

Kabinet Rutte III treedt af

Het gevolg van al het onderzoek naar de affaire was een snoeihard rapport waar men niet omheen kon. Het kabinet zag dan ook geen andere optie dan af te treden. Op deze manier willen zij laten zien dat er verantwoordelijkheid genomen wordt voor het gebeurde. Nog lang niet alle ouders zijn reeds gecompenseerd, maar het demissionaire kabinet wil hier zeker mee verder. Over de timing van het aftreden wordt nog veel gesproken. Met de verkiezingen in het vooruitzicht en de huidige onduidelijkheid betreft coronamaatregelen is het van cruciaal belang om het vertrouwen van Nederland vast te houden. Onder andere het vertrouwen in het coronabeleid laat een daling zien. Een gevolg dat erg negatief uit kan pakken voor zowel het Kabinet als voor de Nederlander. 

Hoe nu verder?

De gehele situatie heeft Asscher en Wiebes afgelopen week op doen stappen als lijsttrekker. Rutte geeft aan deze stap niet te maken zolang de partij en de kiezer dit niet wenst. De komende dagen zal hij vooralsnog bezig gaan met de te nemen beslissingen betreft de (potentiële) coronamaatregelen die nog op tafel liggen. De toeslagenaffaire zal verder worden opgepakt en wenselijk afgerond door de demissionaire commissie in de periode die komen gaat. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2020-2021 © actueelnieuws.org

logo

Tip de redactie!

Actueelnieuws.org werkt graag met jou samen aan mooie interviews en prikkelende artikelen. Heb je een tip of idee? Meld deze dan bij onze redactie.