Zal Isra ooit meer Nederlandse connecties krijgen dan een boek over Nijntje?

Isra Aksema

Ergens in Libië is Isra uit Goor inmiddels 19 jaar geworden. Zestien jaar geleden werd zij, na een brute moord op haar moeder Marisse van der Burg, ontvoerd naar het geboorteland van Hasèn Aksema. Met militaire precisie voerde Hasèn Aksema deze daden uit.  Hij was vanaf die dag niet alleen de vader van Isra, maar ook de moordenaar van haar moeder. Sindsdien is Isra officieel vermist. In het verstrijken van de jaren kregen de opa en oma van Isra (Ger en Clary van der Burg) slechts één keer een foto als levensteken van het meisje, inmiddels dertien jaar geleden. 

Hoe het allemaal begon

 

Slechts 19 jaar jong is Marissa als zij Hasèn Aksema ontmoet. In 1998 treft Marissa de rondzwervende Libiër zonder verblijfsvergunning op straat. Ze kiest ervoor om hem steun en onderdak te bieden en valt als een blok voor Hasèn. Al snel wordt er getrouwd, met helaas geen gelukkig huwelijk in het vervolg. Dat Hasèn borderline blijkt te hebben, uit zich in vele ruzies en fysieke mishandelingen. Nadat op 24 augustus 2001 hun eerste kindje Isra wordt geboren verbetert dit zeker niet. Uiteindelijk neemt Marisse in 2002 het besluit om een einde te maken aan het grimmige samenzijn en een scheiding aan te vragen. Haar toen ex-man kreeg een omgangsregeling waardoor hij Isra drie uur per week kon bezoeken op Marisse haar nieuwe adres in het Twentse Goor. Deze uren werden alleen zelden aangekondigd en de bezoeken verliepen niet zachtaardig. 

Maandag 9 augustus 2004 is de dag dat dit een verschrikkelijk einde kende. Hasèn staat in de ochtend onverwachts voor de deur om Isra mee te nemen voor een zogezegd gezellig dagje. Het tegendeel bleek. Voor de ogen van het kleine meisje wordt Marisse mishandeld. Haar handen en voeten worden gekneveld en om haar hoofd en hals wordt maar liefst 27 meter duct tape gewikkeld. Alleen een klein stukje van haar neus wordt vrijgelaten. Marisse heeft geen schijn van kans en overlijdt voordat iemand weet wat voor vreselijk tafereel zich in de kamer heeft afgespeeld.

Twee handlangers van Hasèn brengen hem en de inmiddels doodsbange peuter hierna direct naar de luchthaven van Brussel. Eén van de handlangers, een blonde vrouw die dacht zijn nieuwe vriendin te zijn, liet Isra illegaal bijschrijven in het paspoort. Niemand in Brussel had dan ook argwaan toen de Arabische man met zijn blonde vriendin en een blond dochtertje op het vliegtuig naar Libië stapte. Om vanaf daar volledig uit beeld te verdwijnen. De vriendin is binnen een paar dagen weer terug op plek van vertrek en Hasèn duikt onder bij familie in zijn geboorteland. 

Nijntje was de enige Nederlandse connectie die Isra ontving

 

Alles hebben de grootouders eraan gedaan om in contact te komen met Isra. Het feit dat Libië destijds werd bestuurd door een dictator maakte dit echter praktisch onmogelijk. De aanvraag tot contact met hun kleindochter werd afgewezen en een aantal jaren verstreken. In 2007 was het een vertegenwoordiger van de Nederlandse regering die het voor elkaar kreeg om Isra kort te bezoeken om namens de grootouders een Nijntje boekje achter te laten. Het laatste en enige contact met het meisje, bleek later. 

 

Hoop, geloof en social media

 

Vergeten is Isra desondanks nooit. De betrokkenheid van onder andere de inwoners van Goor is nog altijd zeer hoog en de hoop op toekomstig contact met hun kleindochter zullen Ger en Clary nooit verliezen. Naarmate Isra ouder wordt, groeit de hoop dat zij op zoek gaat naar haar Nederlandse familie. Mede hierom is een Facebookpagina voor haar aangehouden onder haar eigen, Nederlandse naam: Isra Haksema. Hier zijn met regelmaat berichten op geplaatst in het Arabisch, om haar te kunnen laten zien wat er allemaal gebeurd is. Of de familie in Libië haar toestaat het internet op deze wijze te gebruiken en of zij hier de juiste middelen voor heeft, is een onduidelijk gegeven. 

 

De zaak heeft geen afsluiting gekend

 

De hele zaak is verwerkt tot een verfijnde reconstructie in het tv-programma Opsporing Verzocht. Helaas kwamen ook hieruit niet voldoende tips om contact te kunnen leggen met Isra. Jaren aan onderzoek, verwoede pogingen tot contact met het meisje en gesprekken met vele invloedrijke personen in Libië volgden. Helaas met als enige resultaat die ene foto van Isra met het boekje van Nijntje. Een zaak die eindigde op de plank van onopgeloste verhalen zonder duidelijk einde. 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2020-2021 © actueelnieuws.org

logo

Tip de redactie!

Actueelnieuws.org werkt graag met jou samen aan mooie interviews en prikkelende artikelen. Heb je een tip of idee? Meld deze dan bij onze redactie.