“Ik leid een klein en efficiënt werkend team dat met weinig mensen, heel veel kan, daar zou Hilversum wat van kunnen leren.”
Na zijn middelbareschooltijd en hbo-opleiding Personeel en arbeid begon Wilson Boldewijn zijn carrière bij de Amsterdamse zender AT5. Tussen 2007 en 2015 presenteerde hij Editie NL op RTL 4. Daarna werkte Boldewijn als freelance journalist en is sinds 2017 in dienst bij De Telegraaf, waar hij het team van Telegraaf Video leidt. Wilson Boldewijn schreef twee boeken, ‘Meesterdief’, een biografie over van Gogh Rover Octave Durham en ‘Big Mike’, een biografie over kickbokstrainer Mike Passenier. Actueel Nieuws sprak met hem over zijn werk als chef van het Telegraaf Video team en over zijn kijk op de journalistiek.
U bent opgegroeid in Amsterdam Zuidoost. Kunt u iets over uw schoolcarrière vertellen en over hoe u in de journalistiek bent terechtgekomen?
“Ik heb in mijn jeugd in Amsterdam Zuidoost gewoond, maar ik ben als jonge jongen verhuisd naar een dorp in Noord-Holland en daar heb ik een groot deel van mijn jeugd doorgebracht. Ik heb qua opleiding de lange route gekozen, mavo, havo, hbo, een bedrijfskundige opleiding in de richting Personeel en arbeid. Daarna ben ik via via in de journalistiek terechtgekomen. Cabaretier Youp van het Hek was mijn buurman, die heeft een goed woordje voor mij gedaan bij AT5 en zo ben ik daar terechtgekomen.”
U heeft bij AT5 onder andere De zwoele stad gepresenteerd en het AT5 nieuws, kunt u kort iets meer over uw tijd bij AT5 vertellen?
“Dat waren mijn beginjaren in de journalistiek. Ik ben altijd heel belezen geweest, las als kind al 2, 3 boeken per maand en ik las ook de Revue en Panorama. Wist veel over de Amerikaanse maffia, de Italiaanse maffia en de onderwereld. Dus toen ik bij AT5 kwam, had ik al een behoorlijke kennis opgebouwd van verschillende onderwerpen. En dat betaalde zich eigenlijk vrij snel uit, want toen ik eenmaal op pad ging, kon ik al snel competent als verslaggever operationeel zijn. Dat is meteen een boodschap voor jonge journalisten, want voor een gedegen journalist blijft belezen zijn altijd een hele belangrijke eigenschap. Je hebt die basiskennis nodig om te weten of iets nieuws is.”
Wat vind u ervan dat mensen tegenwoordig steeds meer via internet en specifiek social media het nieuws tot zich nemen en welke uitdagingen brengt dat voor een journalist?
“Er is helemaal niets mis met social media, alleen is bij social media de beperking dat mensen in hun eigen bubbel opereren waardoor ze geen tegenspraak meer krijgen. Ze komen in een situatie waarin iedereen het met hen eens is. En als jij de hele tijd in je eigen gelijk wordt bevestigd, dan ga je je niet afvragen of hetgeen je zegt wel echt klopt. Het probleem is daarbij ook, dat als jij in iemand anders zijn bubbel terechtkomt – dat zie je op social media – en je hebt een tegengestelde mening, dat mensen dan heel erg de neiging hebben om de anderen te liken die tegengesteld aan jou zijn. Het gaat dan helemaal niet meer om wat ik zeg, maar om het met z’n allen met elkaar eens te zijn. Wat dus heel zichtbaar wordt op social media, is dat mensen eigenlijk liever geen tegenwoord willen hebben. Een mens is een beetje geconditioneerd om zijn eigen gelijk bevestigd te zien. Maar tegenspraak krijgen, tegenargumenten, dat is juist wat je als mens zou moeten willen, want daar word je slimmer en beter van.
Een ander probleem is het feit dat mensen tegenwoordig snel willen weten waar een verhaal over gaat, maar dat de wereld eigenlijk best complex is. Kort en snel, want dat is wat mensen snel kunnen begrijpen en interpreteren, en een langer verhaal, dat vereist meer denkkracht en meer attentie en daar heeft gewoon niet iedereen zin in. De oorzaak van sommige situaties ligt in het verleden of in heel andere omstandigheden. Die complexiteit betekent dat je als journalist veel moet uitleggen en mensen willen niet te veel uitleg hebben. Het weglaten van complexiteit is een hele uitdaging, maar het wordt makkelijker als je belezen bent. Mensen hebben de neiging om snel hun conclusies te trekken, terwijl ze nog niet volledig geïnformeerd zijn, ik denk dat je als journalist er altijd naar moet blijven streven dat mensen zo volledig mogelijk geïnformeerd zijn.
Ik vind dat je voordat je ergens over kunt oordelen, eigenlijk even in het verleden moet kruipen. Het is een hele belangrijke eigenschap voor een journalist anno 2023 om die mogelijkheid te bieden. Je zou kunnen zeggen dat een journalist – en dat is een trend die al veel langer geleden is voorspeld – veel meer een factchecker is geworden. Het is de taak van een journalist om de grote emoties die er zijn een klein beetje te kanaliseren. Als journalist moet je denk ik situaties bekijken vanuit verschillende invalshoeken. Althans, dat probeer ik altijd. En je moet een beetje rationeel proberen te blijven.”
U bent leidinggevende van het team van Telegraaf Video, kunt u daar iets over vertellen?
“Telegraaf Video is een team van ongeveer 25 mensen, we hebben samenstellers die bepalen wat we gaan maken, een deel is videoredacteur, dat zijn mensen die de hele dag filmpjes passend maken en plaatsen, ook op social media kanalen, dan zijn er de editors, mensen die studioprogramma’s, reportages en filmpjes monteren, we hebben cameramensen, de zogenaamde camjos, jonge mensen die al dan niet met een verslaggever het land in gaan, en dan zijn er nog een paar presentatoren, verslaggevers omheen die de verhalen presenteren of de interviews doen.
Het voordeel van video maken op internet is, dat je in een item 1 onderwerp kunt behandelen en als mensen het niet interesseert, dan kunnen ze het gewoon uitzetten. Kijk je naar het NOS Journaal of RTL Nieuws, dan moet je je door meerdere onderwerpen heen worstelen om misschien één of twee onderwerpen te zien die je interessant vindt. Ik vind het leuke van die internetvideo’s dat je dus heel specifiek een onderwerp kunt behandelen en dat je meteen kunt zien hoeveel mensen het interessant vinden en hoe vaak het wordt uitgekeken. Het is heel gericht journalistiek bedrijven op die manier.”
Is het ook zo dat u graag zou willen groeien met het team, zodat er nog meer content gemaakt kan worden?
“In de basis zou je altijd meer willen doen, maar onze zender is geen NPO 1, 2 of 3, we hebben maar Telegraaf.nl met een bepaalde hoeveelheid posities die we moeten vullen. Ik kan nog wel veel meer maken, maar dan moet ik ook meer posities krijgen. Het is ook goed dat we keuzes moeten maken, want je kunt nooit alles coveren. Ik leid een klein en efficiënt werkend team dat met heel weinig mensen, heel veel kan, daar zou Hilversum wat van kunnen leren.” Verder plaatsen we ook veel op Youtube en werken we samen met Snapchat.
Wat zou Hilversum daarvan concreet kunnen leren?
“Vooral dat je met een klein team best veel kan. Het grote verschil is, een NOS bijvoorbeeld heeft ook een site die zij 24/7 moeten vullen. Die hebben meerdere programma’s die ze moeten maken, dus je hebt in de basis wel meer mensen nodig. Je moet een zo hoog mogelijke kwaliteit leveren en het is natuurlijk zo dat als je 10 dagen ergens naar het buitenland gaat om te draaien, dat je dan ook meer mensen nodig hebt, maar wij tonen aan dat we met een klein team ook tot heel veel in staat zijn.”
Video is natuurlijk een hele goede manier om mensen te informeren. Zijn er daarnaast ook andere kansen qua communicatievormen waarin u mogelijkheden ziet?
“Het internet is natuurlijk eigenlijk al de derde weg. Vroeger hadden we radio en tv en papier. Dat is allemaal samengesmolten tot digitaal. De grootste informatievoorziening is nu gewoon digitaal. Podcasts zijn hartstikke leuk en heel goed, alleen het grote probleem met podcasts, is dat er volgens mij een overaanbod is. Je moet er namelijk wel bereik voor hebben. Is er een andere manier? Wat innovaties betreft denk ik vooral dat AI in de toekomst een grotere rol gaat spelen. Dat veel van het basiswerk door AI gedaan gaat worden, begeleid door prompters, maar dat de echte interviews nog wel gewoon door mensen worden gedaan. AI gaat een hele grote rol opeisen, alleen hoe die rol eruit ziet, dat weten we allemaal nog niet. Dat moet allemaal nog uitgekristalliseerd worden. Maar als je nu bijvoorbeeld kijkt hoeveel gesprekken wij in een kleine studio met mensen kunnen doen op afstand omdat ergens een internetaansluiting is waar je vroeger een satellietwagen voor moest hebben, dat heeft gewoon de nieuwsorganisatie veel compacter gemaakt. Je kunt nu met een kleine groep mensen veel meer doen. Dat is de grootste innovatie.”
Ik zie ook dat bijvoorbeeld het programma VI of soortgelijke programma ’s veel aandacht krijgen. Hoe kijkt u daar tegenaan?
“Een onderdeel van onze website is dat we ook spraakmakende fragmenten plaatsen uit de lineaire televisie. Dat zijn dan momenten waar nieuws in zit, of het gaat om opvallende uitspraken. Die fragmenten plaatsen we en dat nemen mensen toch tot zich, want het wordt ook op social media geplaatst. Dat kan ook een vliegtuig zijn dat naar beneden stort, dat plaatsen we dan ook, maar het kunnen dus ook fragmenten zijn van Johan Derksen, of fragmenten uit Op1, of er is ergens bij een talkshow een ruzie aan tafel geweest, dat zijn spraakmakende momenten en dat pakken we dan op.
Is het doel van dat soort spraakmakende fragmenten dan zoveel mogelijk kliks te krijgen, of zit er ook een groter informatief doel bij?
“Ik zou liegen als ik zou zeggen dat dat geen rol speelt, want veel kliks betekent dat je site goed bezocht wordt. Hoe groter het aantal bezoekers van onze site, hoe meer mensen abonnee van ons worden en hoe meer onze reclame-inkomsten toenemen. En dat is belangrijk, want uiteindelijk zijn wij gewoon een bedrijf zonder subsidies dat omzet moet genereren. Maar spraakmakende fragmenten zijn ook gewoon het gesprek van de dag dat mensen graag willen zien en ik heb liever dat mensen het bij ons zien, dan ergens anders. Zijn ze eenmaal bij ons, dan is de kans namelijk groot dat ze andere content van ons in woord en beeld tot zich nemen.”
U hebt ook twee boeken geschreven ‘Meesterdief’ en ‘Big Mike’, bent u op dit moment bezig met het schrijven van een boek?
“Ik ben met een boek bezig over het leven van een MMA vechter, Gilbert Yvel – die ook wel eens commentaar geeft bij Eurosport. Hij was de grootste MMA vechter in de jaren 90, maar zijn carrière is daarna ingestort omdat hij last kreeg van blessures. Daar ben ik nu mee bezig, alleen het gaat niet zo snel als ik zou willen. Ik moet het eigenlijk over twee maanden af hebben en ik hoop dat het lukt.”