Interview met Tim van der Wiel

tim-van-der-wiel

In 2016 richtte Tim van der Wiel (24) met zijn compagnon Liam Tjoa (25) GoSpooky op, dat begon als Snapchat-adviesbureau. Inmiddels heeft GoSpooky 100 medewerkers en maakt campagnes op alle grote socialmedia-platformen voor verschillende toonaangevende merken, als JBL, Snap Inc., Amazon Prime Video, Jeep, Dior en KLM. In 2022 werd GoSpooky uitgeroepen tot Bureau van het Jaar, na eerder al tot beste Nieuwe Bureau van het Jaar te zijn benoemd. Actueel Nieuws vroeg Tim naar het succes van zijn onderneming en naar zijn kijk op het ondernemer zijn.

Kun je kort voor de lezers die jou nog niet kennen vertellen hoe de oprichting van je bedrijf is gegaan?

“Ik ben ondernemer sinds mijn 13e. Dat begon eigenlijk als grap en groeide uiteindelijk uit tot een Twitter netwerk met meer dan 1 miljoen Nederlandse jongeren. Daarna ben ik eigenlijk een beetje per ongeluk de wereld van online advertising ingegaan. Merken begonnen me te mailen om te adverteren en toen had ik voor het eerst het inzicht dat je online geld kunt verdienen. Ik keek om me heen en zag geen enkel groot merk dat echt het volledige potentieel uit social media platforms haalde. Toen zijn we eigenlijk begonnen met het adviseren van die merken, specifiek in eerste instantie gericht op Snapchat, omdat ik dacht, dat is de toekomst van social media. Uiteindelijk zijn we dat voor steeds meer partijen gaan doen, eerst in Nederland op steeds meer verschillende platformen en later zijn we daar ook steeds meer internationaal werk bij gaan maken. 5 jaar geleden zijn wij uitgeroepen tot beste nieuwe bureau van Nederland, vorig jaar zijn we uitgeroepen tot het beste bureau van Nederland en de afgelopen twee weken hebben we ons eerste kantoor in het buitenland geopend, in New York. Dat is in een notendop hoe we het bedrijf hebben opgericht. Onze missie is daarbij heel duidelijk, wij houden onze klanten, leidinggevende merken, in de voorhoede van social platforms.”

Die bedrijven benaderen jou om te kijken of jullie wat voor elkaar kunnen betekenen. Kun je in het algemeen iets vertellen over jullie aanpak?

“Het begint eigenlijk altijd met een inventarisatie van waar zo’n merk op dat moment staat en voor welke uitdagingen het zich gesteld ziet. Heeft het merk meer bekendheid nodig, of juist meer engagement, zijn er bepaalde doelgroepen waar ze weinig connectie in hebben? We bekijken samen wat we willen bereiken en of dat een uitdaging is die interessant is en waarin we kansen zien. Het proces begint dus gewoon met een goede kennismaking en vanaf daar komen we samen tot een briefing en gaan we aan de slag.

De meeste partnerships die we hebben zijn echt vast, daar werken we eigenlijk altijd op langere termijn mee, omdat ik denk dat je dan echt de beste resultaten kunt bereiken. Maar daarnaast hebben we soms ook wel kortere projecten tussendoor.”

Zijn er ook bepaalde bedrijven die jou nog niet hebben gebeld en waar je wel graag een samenwerking mee zou willen hebben?

“Uiteraard, er zijn heel veel mooie merken waarvan je graag een belletje wilt krijgen, maar het belangrijkste, wat we eigenlijk altijd zoeken, is of er een match is, of we hetzelfde willen. We zouden altijd nog een keer, bijvoorbeeld voor Apple iets willen maken, of voor Lego. Maar voor mij persoonlijk maakt het nooit zo heel veel uit. Ik vind het gewoon het belangrijkste, of we nou voor het meest bekende merk, of voor een minder bekend merk werken, dat we impact kunnen maken, dat we iets vets kunnen neerzetten en iets kunnen maken dat er daarvoor nog niet was. Ik geloof dat elk merk in principe kans heeft om te leiden.”

Vooral bedrijven zijn klant van jullie, werken jullie ook wel eens met non-profits?

“Zeker, we werken ook met non-profit. We hebben bijvoorbeeld recent nog met het Internationale Rode Kruis samengewerkt. Daar hebben we een AR-experience voor gemaakt die mensen uitlegt hoe je hartmassage kunt geven. Dat zijn wel hele leuke dingen, want dit heeft letterlijk de potentie om mensenlevens te redden. We hebben afgelopen week ook met Zeeman een campagne gelanceerd, dat heet Stofslof Challenge en is er op gericht om meer bekendheid te geven aan de ziekte Alzheimer. Dus dat doen we inderdaad zeker.”

Jullie zijn een jong bedrijf, je hebt in een podcast met Gwen van Poorten verteld dat GoSpooky qua werksfeer en werksetting afwijkt van traditionele bedrijven. Kun je dat toelichten?

“We zijn zeker een jong bedrijf, met twee jonge oprichters. Ik vind het heel belangrijk dat de werkplek een plek is waar ten eerste iedereen zichzelf kan zijn. Ik geloof er heel erg in dat creativiteit en innovatie voornamelijk tot stand komen op het moment dat mensen echt kunnen zeggen wat ze denken en niet bang hoeven te zijn dat als ze een bepaalde opvatting of ervaring hebben, dat daar raar van wordt opgekeken. Dat houdt dus in dat de werkplek inclusief moet zijn, maar dat er ook, ongeacht of je stagiair bent of de oprichter van het bedrijf, naar elk idee wordt geluisterd. En tegelijkertijd moet er ook ruimte zijn om te experimenteren en fouten te maken. Wij geloven heel erg in experimenteren, dus is er een idee, dan kijken we hoe we dat meteen kunnen testen, hoe we meteen iets kunnen bouwen. Of dat nu voor klanten is of iets interns, omdat je daar eigenlijk het snelst van leert. Wat ons onderscheidt, is denk ik dat hier voor iedereen plek is. En we onderscheiden ons denk ik ook doordat hier echt een vrije cultuur heerst van innovatie en van urgentie waar gewoon dingen een hele snelle doorlooptijd kunnen hebben. Waar men open staat voor ideeën, waar je fouten kunt maken, tenminste als je er ook van leert.”

Jullie zijn met GoSpooky heel succesvol, je hebt dus vast al veel dromen kunnen verwezenlijken, maar zijn er ook zaken minder goed gelopen dan je had gehoopt?

“Ik moet me elke dag nog knijpen. Een New York office openen was zeker een droom, maar tegelijkertijd waren er nog veel andere mijlpalen. Als je me 6 jaar geleden had verteld dat we nu hier zouden staan, dan had ik je in geen enkele vorm geloofd. Moeilijke keuzes, dat zijn er veel geweest en ik denk dat we ook enorm veel fouten hebben gemaakt terwijl het bedrijf groeide. Zeker in het begin hebben we denk ik elke fout gemaakt die mogelijk was. Dat kwam zeker ook door onervarenheid. Je hebt geen idee hoe pricing werkt, hoe een groot bedrijf werkt, hoe je iets moet verkopen, dus zeker in die begincampagnes en zeker ook als we nieuwe dingen proberen maken we echt wel eens een inschattingsfout. In het begin verkochten we wel eens een project voor te weinig geld en dan kwamen we er later achter dat we dat toch anders hadden moeten doen. Maar dat hoort bij het ondernemen en daar leer je dan ook van.”

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd van dingen die misschien anders zijn gelopen dan je had verwacht?

“Het belangrijkste wat ik heb geleerd, is dat je zo snel mogelijk je moet omringen met de beste mensen die beschikbaar zijn en zeker als oprichter, als ondernemer. Het is heel makkelijk om te denken, ik heb een probleem, laat ik dat zelf oplossen, maar vaak zijn er mensen die het veel beter weten dan jijzelf en die veel meer ervaring hebben in bepaalde specifieke problemen. Misschien kom je er uiteindelijk ook zelf wel achter, maar je bent veel langer bezig en je gaat fouten maken die onnodig zijn en daarmee vertraag je eigenlijk alleen maar de organisatie. De grootste tip die ik andere startende ondernemers zou geven is dus, kijk heel erg naar jezelf. Bekijk, waar ben ik nou echt goed in? Waar voeg ik echt iets toe? En voor alles wat dat niet is, zoek mensen die je daarbij kunnen helpen en doe dat zo snel mogelijk.”

Het is best intensief om iedere dag te presteren. In je interview met Gwen van Poorten gaf je aan dat je 5 uur per dag echt productief probeert te zijn. Wat is voor jou de belangrijkste drive om ondernemer te zijn, wat drijft je om iedere dag weer zo goed als mogelijk te benutten?

“Laat ik het zo zeggen, niet altijd alles is leuk aan ondernemen en je gaat dagen hebben dat je dingen doet die je misschien niet zo leuk vindt, zeker op het moment dat je bijvoorbeeld van het maken van je product of dienst naar een managementfunctie gaat. Wat ik dus net al zei, ik kijk echt naar wat vind ik zelf heel leuk om te doen, waar ben ik ook goed in en ik probeer me daar op te concentreren. Ik krijg het meeste energie van werken met mensen die slimmer zijn dan ik in bepaalde gebieden, die mij dus dingen leren. Voor mij is leren heel belangrijk. Ik vind het fantastisch om met technologie bezig te zijn en dat als oplossing te brengen naar klanten. En dat drijft mij dus ook. Wat mij het meest motiveert, is met een team doelen stellen die eigenlijk misschien helemaal niet mogelijk lijken, en het dan toch voor elkaar krijgen door er gewoon elke dag keihard aan te werken. En het lijkt misschien niet zo, maar het is ook echt keihard bikkelen. Er gaan heel veel lange dagen in zitten, er zijn momenten dat je denkt, dit schiet voor geen meter op, maar dat hoort erbij en uiteindelijk is het denk ik het belangrijkste om je niet per se alleen maar dood te staren op een bepaald doel. Maar ook om vooral te genieten van de weg ernaartoe. Uiteindelijk is als je terugkijkt altijd het proces en het samenwerken en het op je bek gaan en vervolgens weer opstaan, eigenlijk het leukste. Daar moet je je plezier uit kunnen halen. Als je dat niet leuk vindt, dan is wellicht ondernemen niets voor je, of je doet iets wat toch misschien niet zo dichtbij je hart ligt.”

Heb je ook iets bereikt wat je van jezelf onmogelijk had geacht?

“Als je 5 jaar geleden had verteld dat we het beste bureau van Nederland zouden worden, dan had ik je echt nooit geloofd. Dat had ik echt niet verwacht. We begonnen echt niet met het idee dat we de wereld willen veroveren. We begonnen gewoon met, we zien hier een kans en we snappen niet dat merken niks met Snapchat doen. Dat kantoor in Amerika is dus echt iets dat ik zelf nooit had verwacht. Hetzelfde geldt ook voor bepaalde klanten waarmee we werken en het toffe werk dat we maken. Dat zijn echt doelen en dingen die een paar jaar geleden onmogelijk leken, en wat nu gewoon allemaal binnen handbereik is. Dat is wel heel tof en dat is zeker niet alleen maar aan mezelf te wijten, dat is een prestatie van heel veel slimme, gedreven mensen die er jarenlang aan hebben gewerkt.”

Social media is natuurlijk een belangrijk onderdeel van jullie expertise. Wat zijn volgens jou de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van social media van dit moment?

“Ik denk dat de belangrijkste switch die we nu zien, die rondom short video is. Dus de korte video’s waar TikTok mee begonnen is, en die nu eigenlijk elk social kanaal een beetje aan het overnemen is. Je hebt Instagram Reels, YouTube Shorts, TikTok, short video begint heel snel het dominante format te worden op social media. Het tweede is de shift van 2D content, steeds meer naar 3D content. Sommige mensen noemen het metaverse, wij noemen het mixed reality. Het is voornamelijk augmented reality, virtual reality, dat nu echt een grote stap begint te nemen en dus een steeds belangrijker onderdeel wordt van de strategie op social media.”

Social media kent natuurlijk ook gevaren. Zijn er bepaalde gevaren van social media die jij ook tegenkomt en waar je in je bedrijfsvoering rekening mee moet houden?

“Er zijn inderdaad aan social media altijd risico’s verbonden. Binnen onze bedrijfsvoering kijken we meer naar brand safety zoals we dat noemen, dus merk veiligheid. Werken we bijvoorbeeld niet met creators die een bepaalde opvatting hebben die niet bij het merk past, daar screenen we heel erg op. We kijken of het wel veilig is voor een merk om op een bepaald platform te adverteren en of de concepten die we voorstellen goed passen bij de huidige tijdgeest.”

Heb je nog een bepaalde droom voor je bedrijf? Iets wat nog niet is gelukt en wat uiteindelijk je ultieme doel is om naar te streven?

“Wij willen de leidende social technologie agency ter wereld worden. Dat houdt voor ons in dat we op elk continent een kantoor hebben en dat we met de top 100 adverteerders ter wereld werken. Dat is denk ik ons ultieme doel. Er is nog zoveel te bereiken daarin en de ontwikkelingen volgen zich zo snel op. Als we een leider kunnen zijn in nieuwe ontwikkelingen dan ben ik helemaal happy.”

Heb je tot slot nog een boodschap voor de lezers van het interview?

“Mocht je eraan denken om een onderneming te beginnen, of je bent al ondernemer, of je wil misschien ooit iets gaan ondernemen, dan is dit echt het moment om te starten. Ik geloof dat er geen beter moment is geweest dan vandaag om een goed idee te hebben. Ik bedoel, alle tools zitten in principe in je broekzak op je telefoon en er is eigenlijk geen excuus om niet gewoon vandaag, ook al is het heel klein, de eerste stap te zetten.”

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2020-2021 © actueelnieuws.org

logo

Tip de redactie!

Actueelnieuws.org werkt graag met jou samen aan mooie interviews en prikkelende artikelen. Heb je een tip of idee? Meld deze dan bij onze redactie.