Interview met Thierry Baudet

Als aanvulling op onze interviewreeks gingen wij voor jullie in gesprek met de oprichter van Forum voor Democratie; Thierry Baudet.  

Naast het feit dat Baudet met zijn uitgesproken, soms wat afwijkende mening, één van de meest spraakmakende namen uit de huidige politieke wereld is schuilt er nog veel meer achter deze naam. Zo is hij tevens jurist, afgestudeerd historicus en heeft hij verschillende boeken geschreven. Maar bovenal is hij politicus en leider van FVD. Wij spraken met hem over vrijheid, corona, internationale zaken en nog veel meer actualiteiten.”

 

Al langer bekritiseren jullie D66 en de staat van de democratie. Gister gaf Gideon van Meijeren zijn Maidenspeech, waarin hij D66 van anti-democratisch sentiment beticht. Wat vindt u hier nu van? 

We zijn hier met steeds meer mensen natuurlijk in Den Haag. Dus we zijn echt bezig om hier steeds meer ons geluid te laten horen. Ik merk – en dat is het succes van FVD – dat omdat wij zo’n reëel en concreet alternatief presenteren, dat het steeds duidelijker wordt dat al die andere partijen daadwerkelijk een kartel vormen. Dus VVD, CDA, D66, Partij van de Arbeid, GroenLinks. Over de hele linie zie je gewoon dat ze een algemeen ideologisch patroon aanhouden (AIP), een ideologische mainstream als het ware. En wij staan daar volstrekt buiten. Ik denk dat er ook best een kans is dat je een monstercoalitie krijgt, zoals nu wordt besproken. Dus van VVD tot en met GroenLinks. Alle partijen van het kartel op één hoop. En dat maakt het aan de ene kant makkelijk om oppositie te voeren, want je hebt een heel duidelijk contrast. En aan de andere kant ook een beetje treurig, want je ziet gewoon dat je er geen speld tussen kan krijgen.” 

En denkt u dat de vaccinatieplicht dan een volgende stap is in het nieuwe kabinet?

“Een semi-plicht hè? Dus wat ze vast niet gaan doen is mensen hun arm vastbinden en dwingen om zo’n injectie te krijgen. Maar wat je vooral met die testsamenleving gaat krijgen is dat het gewoon praktisch onmogelijk wordt om nog aan het normale leven mee te doen zonder vaccinatie. En dat is natuurlijk eigenlijk ook een vorm van dwang en van plicht – maar dan een indirecte plicht.” 

Zijn er nog meer punten die momenteel gaande zijn waar u zich grote zorgen over maakt?

“Het is allemaal onderdeel van hetzelfde. We gaan toe naar een samenleving waarin onze identiteit steeds zwakker wordt, onze democratische inspraak steeds zwakker is en onze portemonnee steeds kleiner wordt door de groei van belasting en staat. Waarin de macht van Nederland kleiner wordt ten opzichte van de EU en waarin de klimaatveranderingen onze hele samenleving en economie moeten transformeren. We moeten allemaal vegetariër worden, we moeten allemaal in een woke, of een identity-politics achtige mal worden gedrukt.

Dat is inderdaad wel een term van de laatste jaren: ‘woke’. 

Het is iets dat al decennia gaande is. Zo krijgt de heteroseksuele, blanke man eigenlijk gewoon overal de schuld van, en worden groepen zoals feestdagen en musea allemaal geclassificeerd in termen van slachtofferschap. Het Rijksmuseum heeft nu een tentoonstelling over slavernij, en over hoe verschrikkelijk de Nederlandse geschiedenis toch wel niet is. En dat past allemaal in een patroon. Decennia van excuses maken en sorry zeggen, in plaats van de kracht en de rijkdom van onze beschaving uit te dragen en te verdedigen. In plaats daarvan zijn we bezig om onszelf alsmaar te verzwakken. 

Het is mij niet precies duidelijk hoeveel van die ideologie nou daadwerkelijk wordt onderschreven door de mensen hier: tot op zekere hoogte denk ik dat ze gewoon meedraaien in een al lang uitgezet parcours. Maar er zijn zeker een hoop mensen die er wel heel ideologisch instaan, die bewust achter de ‘woke’-ideologie staan, en die drukken deze gewoon door.” 

Wat voor rol wil uw partij spelen in de bestrijding van het woke-isme?

Van oudsher zijn er natuurlijk twee wegen om verandering te bewerkstelligen. De ene is dat je probeert een meerderheid te behalen. Sommige mensen zeggen: “joh, je was toch de grootste partij?”. Maar dat is natuurlijk in coalitieland Nederland, met proportionele vertegenwoordiging. Dus ook al ben je de grootste partij, dan gaat het nog om het vormen van een meerderheid. Het gaat altijd om 75+1, dus de helft plus één. Dan pas kun je iets doen in democratie. En het is, denk ik, gewoon niet realistisch om te veronderstellen dat er ooit een helft plus één kan komen voor wat wij willen. Het is volgens mij goed dat wij een partij zijn en dat wij zichtbaar zijn, dat gaat nooit gebeuren. 

En dus moet je je gaan richten, volgens mij, op de tweede mogelijkheid: een hele sterke, goed georganiseerde minderheid zijn. Dat dan ook accepteren, maar wel proberen om de boel zodanig vorm te geven dat we vanuit die minderheidsorganisatie en dat netwerk een enorme slagkracht ontwikkelen. Dat kan bijvoorbeeld langs economische weg; via een eigen school; een eigen tijdschrift; of een eigen woningbouwvereniging. Een soort ‘Forum-land’, als het ware. Door FVD’ers met elkaar te verbinden kunnen we als ‘forumers’ in elk geval zoveel mogelijk op onze manier blijven leven, want ik zie het electoraal gewoon niet gebeuren. En zelfs al zal zou het wel gebeuren, dan schiet je er nog niet veel mee op. Kijk bijvoorbeeld naar Trump: Trump wint, en na vier jaar krijg je weer iemand anders. Hij zat wel in die ruimte en hij mocht zichzelf Mr. President noemen, maar de ambtenaren, de rechters, de journalisten, de academici.. Die hebben alles toch op hun manier gedaan. En Trump was nog niet weg, of hij werd al van het internet en van Twitter gegooid. Voor echte verandering moet je eigenlijk gewoon een heel goed georganiseerde minderheid worden, in alle takken van de samenleving. Dat is wat ik denk dat op lange termijn ons doel moet zijn.” 

U gaf aan dat u een eigen woningcoöperatie, en meer organisaties wil oprichten om hieraan bij te dragen met FVD. Zijn er nog meer elementen die u nog niet heeft benoemd die FVD hier een rol in wil laten spelen? 

Ik denk dat we de boel zouden kunnen organiseren via een app. Je zou dan eigenlijk via je telefoon je hele leven kunnen organiseren aan de hand van FVD’ers. Dus als ik ergens wil gaan eten, dan kan ik opzoeken waar in de buurt een restaurant van FVD zit. Als ik mijn kinderen naar school wil sturen, ga ik kijken waar de FVD-docenten zitten. Als ik op vakantie wil ga ik kijken waar FVD-vakantiehuisjes verhuurd worden. Je moet je niet alleen ideologisch organiseren. Natuurlijk zijn wij een ideologische organisatie, we zijn het eens met elkaar over de maatschappij, maar het leven gaat over veel meer dan dat. 

Toevallig heb ik een baan waarbij ik een groot deel van de dag met politiek en ideologie bezig ben, maar voor de meeste mensen geldt dit niet. Ze staan ’s ochtends in de file, met collega’s bij de koffieautomaat, moeten na het werk nog cadeautje kopen voor hun kinderen die de volgende dag jarig zijn, en nog naar de sportschool. Dat leven is over het algemeen gewoon voor 80% of 90% gevuld met alledaagse dingen, maar niet met politiek. Als je daar nou een FVD-lintje omheen kan spannen dan denk ik dat je ontzettend veel vreugde kan brengen aan mensen. Ik denk echt dat mensen dat missen, en heel graag zouden willen. 

FVD’ers zijn gewoon hele ondernemende mensen. Die nemen initiatief, die durven buiten de kudde te denken. En misschien praat ik puur vanuit mezelf, maar ik vind FVD’ers over het algemeen vooral ook hele leuke mensen. Niet dat ik alle niet-FVD’ers niet leuk vind, maar FVD’ers zijn vaak gewoon wel de leukste mensen van Nederland! Die gaan wij met elkaar verbinden, misschien kunnen we er ooit wel aan gaan denken om met zijn allen in een bepaald gebied te gaan wonen. Wat de SGP bij wijze van spreken in Staphorst heeft. Maar ik denk als we ons virtueel organiseren als een soort ‘Forum-land’, we al ontzettend veel winnen.”

Zijn er op internationaal vlak ook partijen die volgens u bij FVD in de buurt komen?

Nauwelijks, maar dat is wel één van de dingen die ik wil gaan verkennen de komende jaren. Ik denk dat je tot vorig jaar wel kon spreken van een soort Atlantische beweging. Dat je in alle Europese en Amerikaanse landen en staten wel een gelijkgestemde had. Maar dat is heel erg veranderd door corona. Je ziet gewoon dat heel veel van die conservatieve en populistische partijen helemaal in het coronanarratief zijn meegegaan. Wij trouwens in het begin ook, maar we hebben datbijgesteld.

Wat was dan het punt dat jullie zeiden: “Wij gaan een andere koers varen”?

“Heel simpel eigenlijk. Toen duidelijk werd – toen onomstreden werd voor de wetenschap – dat corona een mortaliteit heeft van de orde van grootte van een stevige griep. En dat werd ongeveer duidelijk in april, misschien begin mei. Toen op 16 maart de scholen dichtgingen in Nederland was dat in mijn ogen meer dan een maand te laat. En ik denk dat ik op dat moment ook gelijk had: als je veel eerder op een pauzeknop had gedrukt voor ongeveer twee weken, dan had je ten eerste de verspreiding van het virus enorm kunnen controleren. Ten tweede had je in kunnen zetten op uitbreiding van de zorg. En ten derde had je kunnen onderzoeken hoe gevaarlijk het virus eigenlijk is voor welke groepen, en wat daar dan proportionele maatregelen voor zijn. Dat was wat de regering Baudet zou hebben gedaan, en dat was een miljoen keer beter geweest. 

Maar dat gebeurde niet, en toen was het 16 maart, en eigenlijk al te laat. Toen had het virus zich al verspreid en had het geen zin meer om de samenleving in pockets op te delen. Met als doel om de zorg op te schalen is dit toch besloten. Dat is nu anderhalf jaar later nog steeds niet gebeurd, iets dat iedereen ook aan het denken zou moeten zetten over wat hier eigenlijk achter zit. Toen kwamen de eerste betrouwbare cijfers binnen van welke mensen er op de IC belandden, en toen werd het getal 0,23% genoemd als mortaliteit. Dat was eigenlijk het moment dat de bubbel begon te barsten. Toen hebben we het nog een paar weken aangekeken, maar al snel ontstond in mijn partij een enorm conflict. Ik was vanaf half april, eind april echt om. Toen had ik door dat het volkomen de verkeerde kant opschoot, en dat de maatregelen niet proportioneel of rationeel waren. 

En toen moest eigenlijk de gekte nog beginnen. De grote lockdowns, de mondkapjes, de testsamenleving, vaccinatieprogramma’s, etc. Een deel van de mensen uit mijn partij was ontzettend onder de indruk, zelfs bang, voor de druk die de media uitten om ons aan het coronanarratief te conformeren. Ik heb die maanden geprobeerd om daar een soort van midden in te vinden. Misschien zoals een traditionele politicus dat altijd moet doen. Maar dat past niet goed bij Forum, het past niet goed bij mij en het past niet goed bij corona: het werd steeds meer een alles of niets-onderwerp. Toen dat conflict klapte in november, heb ik eerst een stap terug gedaan als partijleider omdat ik de boel niet op wilde blazen, ik wilde de partij redden. Maar toen bleek dat die partijgenoten mij eruit wilden gooien, en met allerlei nare stempels op wilde royeren, dacht ik: nu ga ik terugkomen, en dan druk ik ook mijn wil door. Dan gaan wij De Vrijheidskaravaan starten. 

Maar in dat proces ben ik ook wel mijn connectie verloren met veel andere partijen in de wereld, daar is echt een kloof ontstaan. Als we dan het komende jaar en de komende jaren internationaal willen gaan kijken, dan zou mijn eerste startpunt zijn Florida. En een aantal Amerikaanse staten. Texas heeft bijvoorbeeld nu een systeem gemaakt waarin een individu een groot tech-bedrijf kan aanklagen. Zij hebben gezegd; mondkapjesplicht doen we niet, vaccinatieplicht maken we verboden. Dat is de lijn die mij aanspreekt. Maar het is maar weer de volgende vraag of ze bij een groot volgend ideologisch thema ook weer op één lijn zitten. Ik heb – kortom – het gevoel dat we in een creatieve periode zitten. De gebaande paden zijn weg, en we moeten weer opnieuw onze paden maken.”

Hoe staat het er nu voor met de Build Back Better plannen? Kunt u misschien nog iets meer vertellen over hoe u hier tegenaan kijkt? 

“De grote vraag is waarom alle dingen gebeuren. Waarom is er nou al die immigratie? Waarom zijn er coronamaatregelen die de middenklasse totaal kapot maken, die geen enkel volksgezondheidsdoel dienen? Waarom gebeurt dat? Waarom al die windmolens, al die onteigening van boerengrond, al die absurde biomassacentrales terwijl wij van het gas af moeten. Ieder normaal mens kan zien dat dit volkomen belachelijk is allemaal. En dat het onze hele manier van leven overhoop flikkert. Er zijn naar mijn mening twee verklaringen. 

De eerste is de chaostheorie, die er vanuit gaat dat er zijn gewoon volstrekt incompetente pipo’s per ongeluk op invloedrijke plekken zijn terecht gekomen, en geen idee hebben wat ze aan het doen zijn. Omdat ze de media en de ambtenarij achter zich hebben, komen ze elke keer maar weer weg met hun falen. Het zijn goede acteurs, die bovendien zo saai zijn dat er nooit iets over ze te vertellen valt waar ophef over ontstaat. Mensen stemmen dan maar weer VVD, want dat is dan een stabiele partij. Ik ken veel mensen die denken dat dat de werkelijkheid is. Maar ikzelf denk dat dat niet zo is en dat er een ideologische richting achter schuilgaat. Dat die richting de richting is van een totaal nieuw soort samenleving. Waarin wij in een heel ander soort leven terecht komen, ver van oude idealen. 

Het is een eeuwenoud idee dat het kwaad de eenheid is, en het goede is de verscheidenheid. Met een totalitair idee wordt er gestreefd naar het oplossen van conflicten en het creëren van vrede. Ik denk grosso modo, dat de mensen die aan de knoppen zitten in de wereld dit ideaal hebben. En dat heeft een slogan gekregen volgens mij. Dat is dus de ‘Great Reset and Build Back Better’. Het zijn termen die helemaal niet zoveel betekenen, want iedereen is voor het heropstarten van dingen die niet goed zijn. Maar wat zij daar denk ik mee bedoelen, is dat zij de grote eenmaking van de mensheid, dus massale migratie, willen zien, en de grote eenmaking van de wereld op politiek niveau willen realiseren. Zij willen de transformatie van onze manier van leven leiden via de klimaatplannen. Dat geeft semi-totale controle over alles. Want de mens is een Co2 uitstotend wezen. Dus als Co2 een probleem is, dan is dus al het leven op aarde een probleem. En dus kunnen we dat allemaal gaan reguleren. Dat past allemaal in datzelfde patroon. En daarom past volgens mij ook dat corona narratief heel goed in hun manier van denken. Want zij zien dit als een hele goede kans om eens een aantal dingen recht te trekken. En dat zeggen ze ook hè? Het is een ‘great opportunity’. 

Al die mensen, die bureaucraten die nog nooit zelf voor hun lunch hebben betaald, zijn hun hele leven bezig met het ordenen van de wereld. Die willen structuur. Kapitalisme is juist het gebrek eraan. Dat is chaos, wanorde. Dan denken ze van; dat moeten we ordenen. Het is een natuurlijk reflex als je aan die tafel zit, om dat te gaan ordenen. Terwijl mensen gewoon met rust gelaten willen worden.”

En komt u in deze ontzettende drukte nog wel toe aan pianospelen en andere dingen? 

Ik kom echt al maanden nergens aan toe. Ik kom niet toe aan pianospelen, ik kom niet toe aan schrijven, of aan nieuwe ideeën ontwikkelen. En dat heeft niet alleen te maken met het gebrek aan tijd, maar je hoofd staat er ook niet naar. Mijn hoofd staat continue in de stand van het zorgen voor de organisatie. En het is ook niet zo dat als ik even niet oplet dat het dan allemaal op automatische piloot gaat. Want ik was even een paar dagen op vakantie en meteen hadden we weer een afsplitsing.

Dan zijn we alweer aangekomen bij één van mijn laatste vragen van vandaag. Heeft u nog een boodschap die u mee zou willen geven aan de lezers van dit interview? 

Denk aan de hoofdzaken en de bijzaken. Dat is iets dat ik heel vaak zelf denk als ik zie wat er allemaal over mij wordt geschreven, of over FVD. Als ik mensen hoor praten over politiek, of als ik bepaalde actualiteitsprogramma’s kijk. Ik heb het gevoel dat er heel erg ingezoomd wordt op alles, waardoor we eigenlijk vergeten waar het écht om gaat. Uiteindelijk gaat het om de lange termijn. Je kunt van alles van mij vinden, over fouten die ik maak of dingen die in de pers komen waarvan ik het zelf ook nogal rotberichten vind. Continue zijn er dingen aan de hand. Maar zoom uit. Kijk naar de hoofd- en de bijzaken. 

Wat zijn nou de hoofdzaken? De hoofdzaak is: Willen wij nog een land zijn? Willen we nog een volk of een democratie zijn? Willen we nog een vrije handelssamenleving zijn? En daar zijn wij echt de enige partij in. Dus al die andere dingen die ze erbij slepen is allemaal bijzaak. Dat is allemaal ruis. Dat is natuurlijk een manier om mensen helemaal te verwarren, waardoor niemand het overzicht meer heeft en mensen dus ‘maar weer op de VVD gaan stemmen’. Maar uiteindelijk draait het allemaal om die vragen.” 

En wat is het grootste vooroordeel dat mensen over u hebben dat echt niet klopt? Wat is nou een beeld dat door de media is neergezet dat echt niet klopt?

Dat gaat met golven. Eerst werden we een splinterpartij genoemd. Toen was het racisten, nazi’s. Toen werd het ‘complot-wappie’, gekkie en idioot. En nu is het puber, ongedisciplineerd, studentikoos en meer van dat soort onzin. Maar dat zijn denk ik de vier belangrijkste dingen. Wij zijn geen splinter. Wij zijn de enige partij die iets fundamenteel anders zegt. We zijn de grootste ledenpartij van Nederland – by far. Ik ben geen fascist of nazi of racist. Dat is onzin. Ik ben geen gek of ‘wappie’. Maar ik kijk gewoon serieus naar de feiten.

13 reacties

 1. Klare taal van een duidelijke politicus die in duidelijke taal uitlegt waar hij met Nederland naar toe wil .
  En dit is in de Nederlandse politiek een groot gemis duidelijke en klare taal spreken

 2. Juist ga af op JE eigen boerenverstand, ga niet als makke schapen naar het schavot, die zijn voor de wolven. Wat het ergste is ,mensen Moeten zich laten inenten omdat, ze een huisje in HET BUITENLAND hebben, of met vakantie willen, dus dwang ,Niet voor je gezondheid. Ik ben geen proefkonijn.

  1. Ik ben 81jaar en heb veel mee gemaakt maar ik ben niet bang voor een griep want corona is de naam die ze aan die griep hebben gegeven om de mensen ANGST AAN TE PRATEN! Waar ik bang voor ben is dat het hele vaccineren er in is gebracht om de wereldbevolking te minimaliseren in opdracht van een stelletje rijke idioten als ik lees dat vele doktoren waarschuwen voor dat gif wat ze in je lijf spuiten en wat ik lees over dat jonge mensen na die fatale prik zwaar ziek worden of overleden zijn ! En ik hoop van harte dat het NEURENBERG2 proces er snel komt en dat al diegenen kwaad hebben gedaan tegen de mensheid allemaal zwaar gestraft worden ?

 3. Exact filosofisch en politocologisch op sublieme wijze verwoord door Thierry Baudet!
  Eerstens de inrichting van onze samenleving gaat finaal spaak lopen, als we niets of weinig veranderingen aanbrengen in ons huidige politieke stelsel!
  Te veel Politieke Kartels van de Politiek, de Instituten en het Bedrijfsleven zal Nederland vroeg of laat op enige achterstanden brengen, alwaar echter niemand hierop staat te wachten! Verdeel & Heers werd en wordt als maar groter en gepaard gaande met grofheid! De sociale Cohesie wordt zwakker.
  Ook daar staat niemand op te wachten, integendeel!
  De maatschappelijke samenhang behoort sterk te worden bevorderd ipv. De Mensheid keer op keer uit elkaar te rukken!!
  We verkeren ons thans in een zwaar ,in een bepaalde dictatuur en dus hélemaal niet democratisch. Demos = Volk & Cratos = Kracht!

 4. Goed nagedacht Baudet, vier jaar praten in de tweede kamer tegen leugenaars en ja knikkers heeft geen zin,zoek uit wat ze fout doen maak het openbaar,zorg dat ze met hun schandalen vertrekken,maak zelf beleid,wat goed is voor Nederland met zijn burgers,ons eigen Nederland besturen is al moeilijk genoeg,dat heb je gezien aan Rutte met zijn kornuiten,daarom geven ze Nederland weg aan Europa,maar het zal niets worden met al die verschillende culturen, Baudet ik denk dat je op de goede weg,is heel complex,als het je zal lukken,zal je meer als half Nederland als lid kunnen verwelkomen,ik denk altijd aan de donker gekleurde mensen,worden vaak met hun nek aangekeken,als die zich zouden groeperen en voor zich zelf een maatschappy opbouwen,hebben ze geen blanke meer nodig,ze zijn met veel meer

 5. Wees voorzichtig, met het doen wat je doet.Er liggen veel, erg veel vijanden op de loer. Men wil jou kost wat kost in een kwaad daglicht zetten. Hou je rug RECHT 🇹🇱

 6. Heel mooi klaar en duidelijk interview met de echte inhoud die onze FvD zo onderscheid en kenmerkt
  Op vertreffelijke manier verwoord
  Een trots land is een land met mensen die in hun eigen kracht durven te staan.
  Tegen de hele schijnwerkelijkheid in durven gaan en het beste uit het leven willen halen .

 7. …Thierry is een held. Zoveel kritiek en toch doorzetten. Ik ben al heel lang lid van Forum. Wij zien wat er fout gaat en hoe dat te veranderen. Helaas laten teveel mensen zich leiden door framing door de msm. Mensen zijn bang voor verandering en kiezen dan snel voor wat ze al kennen. Zo zal het altijd zijn, maar de beweging groeit en zal uiteindelijk zegevieren! Anton

 8. Ik ben blij met, en heb alle vertrouwen in, de FVD en Thierry Baudet en zijn gelijkgezinden. Als ik me daar niet aan vast zou kunnen klampen was ik verloren. Fantastisch interview. Vol hoopgevende nieuwe ideeën. Heel veel succes gewenst. Zo sterk ben je! En ook Theo en al die andere slimme jongens zijn rotsen in de branding. Sterkte aan Davide, dat zal ook wel nodig zijn denk ik zo !

 9. Mensen lopen mee met de massa, we zijn zoogdieren! Ergens weten ze hetwel ! Op de werkvloer zie je de zelfde tendens. Controlle hebben en houden is erg belangrijk geworden. Instingtief en luisterend naar de koers die jullie hebben opgepakt, heb ik me verbaast over de menselijke en vakkundige waarop jullie vormgeven aan deze moeilijke positie van het FVD,en chapeau voor het voorbeeld dat jullie geven!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Copyright 2020-2021 © actueelnieuws.org

logo

Tip de redactie!

Actueelnieuws.org werkt graag met jou samen aan mooie interviews en prikkelende artikelen. Heb je een tip of idee? Meld deze dan bij onze redactie.