Interview met Olivier Richters

“Als acteur moest ik iemand vinden die in me geloofde en dat was een lange weg.”

Olivier Richters, ook wel bekend als The Dutch Giant, is een Nederlands acteur, ondernemer, fotomodel en bodybuilder. Met zijn lengte van 2.18 meter en zijn 157 kilo is hij een indrukwekkende verschijning. Richters startte zijn onderneming Muscle Meat om in zijn eigen behoefte aan eiwitrijke voeding te voorzien en begon daarnaast een acteercarrière. In het begin met commercials, inmiddels speelde hij in Marvel’s Black Widow en in de nog uit te komen vijfde Indiana Jones met Harrison Ford en is op weg naar grote rollen in Hollywood.

Kun je voor onze lezers die je misschien niet kennen iets over jezelf vertellen?

“In mijn jeugd speelde ik graag games met mijn schoolvriendjes. Dat ben ik eigenlijk altijd blijven doen en ik bleek er zo goed in te zijn dat ik op een gegeven moment ook de Best Of Benelux gamer ben geworden. Ik was zelfs zo goed dat ik zou kunnen meedoen aan internationale toernooien. Ik had een Nederlandse vriend die dat ook deed, hij was 21 plus, maar de game die we speelden was 18 plus en dat was ik toen nog niet, dus ik kon helaas nooit meedoen.

Professioneel gamen was echt mijn doel vroeger, maar ik heb dat toen vanwege die leeftijdsgrens niet doorgezet. Ik was wel druk bezig met mijn studie. Ik heb eerst de havo gedaan, toen vwo, twee jaar in één. Daarna heb ik de Universiteit van Utrecht afgerond met de bachelor Informatiekunde, gevolgd door de master Business informatics. Dat waren allebei studies die ik in eerste instantie niet echt gekozen had, ik wilde eigenlijk altijd huisarts worden of het liefst chirurg, maar ik ben 2x uitgeloot.

Ondertussen ben ik altijd blijven gamen, ik denk dat het ook een beetje vluchten was van de realiteit, omdat ik onzeker was door mijn lengte. Het was niet zo dat ik krom liep, zoals veel lange mensen doen, maar ik vond het wel gewoon vervelend dat alle mensen me aanstaarden en de hele tijd vragen aan me stelden. Ik ging ook nooit uit, want het doel van uitgaan was misschien een vriendinnetje zoeken, maar het enige wat ik deed, was steeds maar vragen beantwoorden. Dat gamen was een soort zelfbescherming, ik zat in mijn eigen wereld en met mijn eigen vrienden online, kon ik die buitenwereld dan een beetje links laten liggen. Dat werkt natuurlijk niet, je blijft lang en je moet toch naar buiten. Op mijn 20e, 21e merkte ik dat mensen al die aandacht eigenlijk positief bedoelden. Op mijn 19e was ik ook begonnen met trainen en daardoor werd ik wat zelfverzekerder over mijn eigen lichaam. Een onderdeel van mijn onzekerheid was namelijk dat ik niet alleen lang was, maar ook heel erg dun.

Eerder had ik al eens op hoog niveau basketbal gespeeld, maar door een ernstige blessure moest ik daar mee stoppen. Toen heb ik nog gekeken of ik roeier zou worden, maar uiteindelijk ben ik bij bodybuilding geëindigd en heb ik me ingeschreven bij castingbureaus omdat ik een tip kreeg dat die misschien wel lange mensen nodig hadden. Zo ben ik bij het tv-programma van Carlo Boszhard, de tv kantine, terechtgekomen. Dat was mijn eerste ervaring met acteren en dat vond ik erg leuk en was eigenlijk het eerste beginnetje van mijn filmcarrière. In het laatste jaar van mijn studie heb ik Muscle Meat bedacht en opgericht met mijn broer Rein en zijn vrouw. De webshop is ontstaan vanuit mijn eigen behoefte, door dat bodybuilden moest ik zo vaak eten, met veel eiwitten, dat ik daar een oplossing voor zocht en die ook met anderen wilde delen. Het is dus allemaal heel apart gelopen, ik heb wel eens vaker in interviews gezegd en dat vind ik ook echt, mijn lengte (2.18m., red.) was in het begin echt een vloek, maar nu is het een enorme gift geworden.”

Er zijn natuurlijk niet heel veel mensen die zo lang zijn als jij, zijn er anderen die een inspiratiebron voor jou zijn?

“Voor mijn gevoel was Richard Kiel (speelde Jaws in de James Bond films, red.) de eerste echt lange acteur die doorbrak. Verder had je Nathan Jones, die ook zo lang is, die was bodybuilder en powerlifter en daar keek ik enorm naar op. Ik zag dat het toch wel mogelijk is iets met je lengte te doen. Ik was al bezig met mijn lichaam te upgraden omdat ik onzeker was en toen heb ik dat doorgezet. Ik begon met 80 kg, inmiddels ben ik 157 kg, en toen ik op 150 kg zat ben ik een filmagent gaan zoeken, maar het heeft me 3 jaar gekost om er een te vinden.”

Je vertelde net al dat je 3 jaar hebt gedaan over het vinden van een agent. Kun je daar iets meer over vertellen?

“Je zou denken dat als je 2.18 m. bent, dat het vanzelf spreekt dat mensen wel iets met je kunnen. Alleen zo werkt het niet. Ik moest echt iemand vinden die in me geloofde, en dat was een hele weg. Ik ben als eerste naar een heel bekend castingbureau in Nederland gegaan, dat grote films deed. Die wilden mij niet aannemen omdat ik geen filmachtergrond had, ze wilden alleen mensen die een filmopleiding hebben gedaan. Dat leek me vreemd, want als je een lange acteur nodig hebt, wat is dan de kans dat iemand 2.18 m. is en dan ook nog die opleiding heeft gedaan? Ik vroeg dus of het niet mogelijk was een casting mee te doen om zo mezelf te bewijzen. Toen mocht ik een weekend acteercursus mee doen en daarna zeiden ze dat ik dat echt goed had gedaan, maar toch niet kon inschrijven. Toen had ik wel een beetje de pest in. Later heb ik het nog eens bij een ander castingbureau geprobeerd, daar mocht ik uiteindelijk wel een castingvideo maken, maar werd er gezegd dat ze die niet zouden insturen als ze het niet goed genoeg vonden. Ze wilden me wel introduceren bij een Vikings contact, maar zeiden erbij dat als er gevraagd zou worden of ik kon acteren, dat ze dan zouden zeggen dat ze dat niet wisten. Toen dacht ik op een gegeven moment laat maar zitten, het heeft geen zin om bij een agent te zitten die niet meteen in je gelooft, want zo’n agent moet je vertegenwoordigen. Toen kwam ik in contact met Mike Medavoy, een bekende Hollywood producer van voorbeeld Shutter Island en Terminator 2. Hij legde me uit waarom het zo lastig was om een agent te vinden, hij zei, ‘waar mensen bang voor zijn, is dat als ze jou ergens op een hele dure filmset neerzetten en jij verstijft, dan kost dat enorm veel geld. Je moet eerst wat B-films doen in Europa, om te laten zien wat je kan’. Maar dat lukte dus niet omdat ik geen auditie kon krijgen. Zo kreeg ik de eerste 2 jaar overal nee te horen, maar ik wilde niet opgeven. In jaar 3 ben ik op een gegeven moment naar Comicon gegaan en daar ontmoette ik Spencer Wilding, dat is een lange acteur die in allerlei bekende films heeft gespeeld. Ik ben met hem gaan praten en hij heeft uiteindelijk gezorgd dat ik in mijn eerste B- film kon meedoen, Ravers in 2018.

Een van de hoofdactrices in die film zei dat ik het helemaal verkeerd aanpakte. Ze zei, je probeert nu zelf jouw castings te vinden, maar dat gaat je niet lukken, omdat de grote speelfilms alleen maar met grote agency’s praten, die de slechte acteurs eigenlijk al weggefilterd hebben. Een agent krijgt betaald als hij de acteur laat werken, hij krijgt geen maandbedrag, maar een bedrag per film. Als hij acteurs aanneemt die weinig werk krijgen, dan verdient hij dus niet veel. Zij wilde me wel bij haar agent introduceren. Die heb ik toen een sollicitatiebrief gestuurd. Na 2 weken werd ik gebeld door Jason Marshal en hij wilde me wel een kans geven. Ik had een gentlemans agreement met hem, ik had geen contract, maar hij stuurt mij scripts, ik neem ze op en als hij ze goed genoeg vindt, dan stuurt hij ze in. Binnen een maand kreeg ik 3 castings, voor Men in black, Malificent 2, en The King’s man. Bij The King’s man werd ik uitgenodigd voor een real life casting en dat werd mijn eerste rol in een echte wereldwijde bioscoopfilm. In het begin kreeg ik allemaal kleine rolletjes, maar dat maakte niet uit, dat helpt om bekendheid te creëren en te laten zien wat ik kan. Nu merk ik dat de rollen en de castings steeds groter worden. Inmiddels heb ik een rol gehad in Indiana Jones 5 en ik heb al een film staan voor komende zomer, dat is een Viking film. En ik heb net te horen gekregen dat ik een hoofdrol heb gescored. Ik kan nog niet vertellen in welke film, dat is nog geheim. Dit jaar gaat er dus heel wat gebeuren.”

Heb je ook een ultieme droom die je wil bereiken met acteren?

“Ik denk dat mijn droom is, en ik weet niet of dat narcistisch is, maar ik zou het wel heel leuk vinden als de naam The Dutch Gigant min of meer vereeuwigd wordt op Google, zodat men mij nog kent als ik er zelf niet meer ben. Dat gebeurt al een beetje, ik denk dat Indiana Jones die binnenkort uitkomt, waar ik in zit, over 100 jaar nog steeds gekeken wordt op Disney Plus. We kijken nu tenslotte ook nog steeds naar de oude Indiana Jones films.

Het mooie is natuurlijk ook dat ik met het acteren een extra beroep erbij heb, het geld dat ik daarmee verdien kan ik weer in Muscle Meat stoppen en hoe bekender ik in de filmwereld wordt, hoe beter dat ook weer voor mijn webshop is en voor al mijn medewerkers omdat er dan meer orders binnenkomen. Dat hangt allemaal samen. Gelukkig is het ook heel makkelijk te combineren, omdat je op de filmset soms gewoon 5 uur lang niks doet, dan pak ik mijn laptop en kan ik gewoon werken.”

Kun je iets vertellen over hoe het er achter de schermen bij een film aan toe gaat?

“Bij de Indiana Jones film had ik mezelf voorgenomen dat ik gewoon de hand zou schudden van bijvoorbeeld Harrison Ford, net zoals ik jou de hand zou schudden. En ik merkte wel dat dat gewaardeerd werd. Zo wordt je meer als collega gezien dan als fanboy. Al heb ik aan het einde van de opnames wel om een foto gevraagd. De eerste keer dat ik daar kwam was natuurlijk heel bijzonder. Je krijgt je filmtrailer, waar dan je naam op staat. Dat is heel uniek, dat is toch het moment waar je naartoe hebt gewerkt. Maar wat me het meest bijgebleven is, is dat eigenlijk niemand bijzonder is, behalve dat ze iets heel goed kunnen. Het is niet zo dat deze mensen in de filmwereld anders zijn dan jij en ik. Het zijn verder hele gewone mensen die het fijn vinden als je normaal met ze praat.

Ik word altijd heel goed behandeld op deze films, Ik weet niet of dat door het budget komt, maar echt alles wordt geregeld voor je. Dat begint al bij de reis, thuis wordt je taxi voor je geregeld, echt de mooiste auto die je maar kan bedenken. Je koffer wordt gedragen het vliegtuig in, je wordt opgewacht met zo’n bordje en mijn agent had geregeld dat ik niet in een hotel zou zitten, maar in een appartement omdat ik dan een keuken had. Dat heb ik eigenlijk steeds als eis gesteld. Ik moet wel 6 keer per dag eten. Dus heel erg aardig dat ze me een 5 sterren hotel aanbieden, maar ik heb liever een goedkoop appartement met een keuken.”

Je hebt inmiddels verschillende rollen gespeeld. Wat was de gaafste rol, het hoogtepunt van acteren, qua beleving?

“Elke film en elke rol heeft zijn unieke ervaring gehad, elke film was zo anders. Bij The King’s man was de beleving het feit dat het mijn eerste film was, waarbij ze een hele coole set hadden gebouwd op 30 meter hoogte en ik mijn eerste stunttraining ooit kreeg. Toen ging ik naar Marvel. Ik ben naar al die Marvel bioscoopfilms geweest en dan sta je zelf op de set in een gevangenis tegenover David Harbour, in een één op één scene armpje te drukken met alle camera’s op jou gericht. Dat was echt heel vet en ook echt een moment dat je bij blijft. En zo heeft elke film wel van die momenten.”

Zijn er ook bepaalde acteurs waar je veel van geleerd hebt?

“Ik heb veel gesprekken gehad met Harrison Ford. Omdat ik toch wel wat ongelukken op filmsets heb gehad en hij ook, heb ik hem gevraagd hoe hij daarmee omgaat. Mads Mikkelsen, daar heb ik veel acteren van geleerd. Ik stond bijna elke dag bij zijn scenes naast hem. Hoe strak en precies hij alles doet en nooit faalt in zijn tekst, dat is echt ongelooflijk. Maar ik heb ook veel geleerd van stuntacteurs waarvan je eigenlijk helemaal niet de naam kent, die mij het vechten hebben geleerd en het gezicht acteren.”

Naast het acteren ben je ook heel druk met je bedrijf, kun je vertellen hoe het daar mee gaat?

“Daar gaat het heel goed mee! Ik heb bij Muscle Meat altijd productontwikkeling gedaan en we zitten nu op meer dan 350 producten. Daaruit hebben we een high protein lijn opgebouwd. Als je altijd zelf je ingrediënten aan het ontwikkelen bent, heb je er op een gegeven moment zoveel dat je ook over kunt gaan op maaltijden. Die maaltijden zijn zo populair dat we nu een Jumbo per week erbij krijgen die ze doorverkoopt. De droom is binnen enkele jaren in elke stad een Jumbo in de buurt te hebben waar je high protein meals kunt kopen. We hebben nu al 15 Jumbo’s in de wachtrij staan, terwijl we maar een à twee displayvriezers per week kunnen leveren. De vraag is dus groter dan het aanbod dat we kunnen leveren. De droom van The Dutch Giant als bodybuilder en acteur, dat is wel een jongensdroom die uitkomt.”

Is er sprake van een bepaalde concurrentiestrijd in die branche?

“We zijn 10 jaar geleden de eerste geweest. Later zijn er verschillende shops bij gekomen, maar daar zijn er maar een paar van overgebleven. De cijfers laten nu zien dat we marktleider zijn, in aantal klanten, in omzet en in reviews. Omdat we al zo lang bezig zijn, hebben we een voorsprong op iedereen. Daarom ben ik ook niet heel erg afgeleid door concurrentie, ik weet wat ik wil doen. Het fijne van Muscle Meat is ook dat ik mijn eigen klant ben. Alles wat ik zelf wil, merk ik ook dat bij mijn klanten aanslaat. En dat is echt het fijnste wat je kunt hebben. Ik ken ook ondernemers die iets hebben bedacht en dachten er een gat in de markt mee te hebben, maar dan hebben ze er zelf helemaal niks mee.”

Zou je met Muscle Meat ook internationaler willen gaan werken?

“Mijn nieuwe site dutchgiant.com is online gekomen en we zijn daarmee bezig om supplementen naar Duitsland te brengen. Met Muscle Meat kan ik niet verder komen dan Nederland en België – al zijn die twee landen bij elkaar al enorm natuurlijk – maar het diepvriesconcept is beperkt vanwege het ontdooien. Ik heb al aardig wat volgers en het is leuk om te zien dat Thedutchgiant.com steeds bekender wordt en ik ook bestellingen uit New York en uit Canada krijg en we daar met DHL Express gewoon pakketten heen kunnen laten vliegen.”

Hoe gaat het met dutchgiant.com?

“Dat is nog niet zo groot als Muscle Meat. Ik kan me voorstellen, dat mensen al eiwitten kopen bij de bekende merken, maar dat ze dan overstappen naar mij. Dat vind ik toch wel een blijk van waardering. Je koopt bij mij meer bij een persoon dan bij een bedrijf. Ik ben wel benieuwd of het in Duitsland ook lukt, in Nederland ben ik natuurlijk wat bekender. Maar we zijn echt goed bezig.”

Heb je tot slot nog een boodschap voor de lezers van het interview, bijvoorbeeld voor beginnende ondernemers?

“Ik heb vrienden van vroeger, die altijd ondernemer wilden worden. Als je dat nou ook wilt, maar geen idee hebt waarmee, kijk dan eens in je eigen omgeving. Wat is een probleem waar je tegenaan loopt, waar je zelf een oplossing voor hebt gevonden. Je bent vast niet de enige met dat probleem, misschien kun je je oplossing uitbouwen naar een succesvol product of een dienst. Ik heb eigenlijk 3 webshops opgericht, en die zijn allemaal begonnen om mijn eigen probleem op te lossen.”

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2020-2021 © actueelnieuws.org

logo

Tip de redactie!

Actueelnieuws.org werkt graag met jou samen aan mooie interviews en prikkelende artikelen. Heb je een tip of idee? Meld deze dan bij onze redactie.