Interview met Nienke Helthuis

“Mijn Trying to speak video waarin ik Portugees probeer te spreken kwam op nieuwssites en op tv en ging viral op Facebook. Zo kende ineens heel Brazilië mijn gezicht.”

Nienke Helthuis, op social media ook wel bekend als NiceNienke, bedacht een concept voor YouTube video’s waar ze in één klap een beroemdheid mee werd in Brazilië. Tegenwoordig heeft Nienke een eigen bedrijf waarmee ze andere ondernemers helpt hun online bekendheid te vergroten en runt ze samen met haar partner een kledingwinkel. Actueel Nieuws vroeg haar naar dit stormachtige verloop van haar carrière en haar plannen voor de toekomst.

Kun je voor de lezers van Actueelnieuws.org iets over jezelf vertellen?

“Ik ben Nienke. Ik ben geboren en getogen in Almelo en woon er met mijn partner in het centrum. In 2012 ben ik begonnen met het maken van YouTube video’s, gewoon uit hobby en in 2016 gingen ze viral in Brazilië. Inmiddels heb ik, nu een aantal jaren verder natuurlijk heel veel meer dingen ontwikkeld, ik ben eigenlijk altijd online bezig en daar ligt mijn passie ook.”

Op het moment dat je video’s viral gingen, werkte je bij het Kruidvat en had je vmbo GL gedaan in de richting dieren. Klopt dat?

“Dat klopt inderdaad ja! Vroeger heb ik een pony gehad en veel paard gereden en ik ben gek op dieren. Ik heb op het AOC gezeten, dat is echt een school voor mensen die in de groensector willen werken. Maar ik vind dat als je een opleiding in de groensector doet, dat nog niet betekent dat je daar ook in moet gaan werken. Ik dacht, ik ga dat doen, want dat vind ik leuk en dan kijk ik daarna wel wat ik verder wil.”

Op een gegeven moment is je carrière radicaal veranderd toen je viral ging. Kun je voor de lezers misschien een korte samenvatting geven van wat er allemaal op je pad is gekomen?

“Ik maak dus al sinds 2012 gewoon voor de lol YouTube video’s. Dat ging eigenlijk heel goed en in 2016 had ik net 10.000 abonnees gehaald, waar ik heel trots op was, maar ik had wel zo’n punt bereikt waarop ik nadacht over of ik ermee wilde doorgaan of wilde stoppen. Ik werd natuurlijk wat ouder, had andere prioriteiten en ik verdiende er ook geen geld mee. Ik had dus min of meer besloten te stoppen, maar toen ging een format van mij, Trying to speak, viral. Dat was een format waarin ik verschillende talen probeerde te spreken. Eentje ging in Frankrijk viral, die heeft een half miljoen views gehaald en eigenlijk alle video ’s waarin ik dus een andere taal sprak gingen heel goed. En die van Portugees uit Brazilië, die ging het allerhardst. Die kwam op nieuwssites en op tv en ging viral op Facebook. En zo kende ineens heel Brazilië mijn gezicht.”

Je bent inmiddels 10 keer naar Brazilië geweest, kun je iets vertellen over die bezoeken?

“Volgens mij al vaker zelfs, ik weet het niet zeker. Het voelde daar als thuiskomen voor mij. Ik spreek inmiddels ook Portugees, dat heb ik geleerd om daar een beetje wegwijs te worden – want mensen spreken geen Engels – maar ook gewoon puur uit interesse. De meeste van mijn reizen deed ik samen met mijn manager. Hij is Braziliaans, hem heb ik ook leren kennen in Brazilië. Ik heb veel gereisd – ik heb volgens mij 6 of 7 staten bezocht – en heel veel gezien, heel veel gedaan en toen kwam corona en werd Brazilië natuurlijk heel hard getroffen. Sponsors en samenwerkingen kwamen stil te liggen. Ze hadden andere prioriteiten, het geld ging ergens anders heen.”

Je hebt ook een eigen bedrijfje in de marketing. Kun je daar iets over vertellen?

“Dat is pas sinds februari, dus ik ben nu net een maand freelancer. Ik heb 3 jaar in loondienst gewerkt, eerst 1,5 jaar bij een bedrijf in Hengelo en daarna bij een digital agency in Enschede waar ik het super naar mijn zin heb gehad. Werken in loondienst brengt veel zekerheid met zich mee, maar ik vond ook vooral het hebben van collega’s heel leuk, het werken in teamverband. Alleen op een gegeven moment kriebelde het stukje ondernemerschap toch wel weer heel erg. Toen hebben we de zaak overgekocht en werd dat nog meer. Dat stukje vrijheid miste ik toch wel heel erg, dus ik dacht, we gaan het gewoon doen.”

Ik heb je YouTube kanaal bekeken en ik zag dat je al een tijdje geen video hebt gepost. Je hebt er nog wel 3,3 miljoen abonnees, heb je dan niet zoiets van dat bereik moet je juist benutten. Of focus je nu even op andere dingen?

“YouTube is al heel lang niet echt mijn hoofdkanaal meer. Ik denk als ik bijvoorbeeld weer volledig zou gaan reizen, dat ik het zeker weer zou inzetten, maar om goede content te maken, moet je ook veel voor de kijkers leuke dingen doen. En de dingen die ik nu doe, het ondernemen, zijn niet heel interessant om te volgen voor Brazilianen. En daarnaast maakt YouTube het ook heel lastig om leuke video’s te maken. Mijn content bestaat voornamelijk uit muziek, series, films kijken, allemaal vanuit de Braziliaanse cultuur. Al mijn video’s gaan over ‘reacting to’, als er nieuwe muziek uitkomt of een nieuwe film, maar omdat alles wordt gecopyright kost het me meer geld dan dat het me oplevert.”

Ik begreep dat je nu met je partner ook een winkel bent begonnen?

“Hij heeft er 5 jaar gewerkt en kreeg in augustus, september vorig jaar het aanbod om de winkel over te nemen. Dat besloten we samen te doen. Het is een kledingwinkel, PEACH, waar hij een hele goede klantenbasis heeft opgebouwd en voor ons is dat eigenlijk een stukje veiligheid, want de zaak loopt heel goed. Er komt natuurlijk wel veel bij kijken aan administratie en verantwoordelijkheid en het gaat ineens heel snel, maar tot nu toe gaat het heel goed en we mogen zeker niet klagen. Ik doe alle online activiteiten van PEACH, dus de online marketingactiviteiten, Instagram, Tik tok en dat soort dingen. Dat sluit dan weer aan bij mijn eigen bedrijf.”

Wat voor bedrijven zijn zoal je klanten op dit moment?

“Op dit moment ben ik nog in de opbouwfase, maar ik heb een coach waar ik mee aan de slag ben en dat is iets wat ik toch wel heel leuk vind. Dat stukje personal branding. Je ziet vaak dat coaches zichzelf heel erg naar de voorgrond brengen, dus dat zou ik wel een beetje zien als ideale klant. Vaak zijn het mensen die niet bang zijn om voor de camera te komen, die net een stapje meer willen zetten en misschien beter de waarde van de investering kunnen zien. Ik wil eigenlijk werken met verschillende soorten bedrijven uit verschillende branches. Ik zou bijvoorbeeld ook heel graag nog iets met een bouwbedrijf of zo willen doen, mensen die totaal geen kaas hebben gegeten van social media op weg helpen, leren hoe ze online moeten bewegen.”

Wat raad je ondernemers bijvoorbeeld aan om te doen om meer in de picture te komen?

“Voor een bedrijf is het heel lastig om viral te gaan als je niet iets post van jezelf. Een stukje personal branding is eigenlijk bijna onmisbaar. Dat kun je bereiken door humor in je content te brengen en iets creatiefs te bedenken. Mensen moeten door je content een bepaald gevoel krijgen, om het te willen gaan delen.”

Je bent ook ambassadeur van Stichting Estrela da favela, kun je daar iets meer over vertellen?

“Dat is een heel mooi project dat is opgericht door een Nederlander. Hij heeft een school gesticht in een favela in een van de gevaarlijkste buurten van Rio, waar kinderen overdag naartoe kunnen. Van die stichting ben ik ambassadeur, ik gebruik mijn doelgroep om zoveel mogelijk geld in te zamelen en awareness te creëren voor het project. Ik heb het vorig jaar bezocht met mijn vriend en daar hebben we ook de kinderen ontmoet en gefilmd. We krijgen daar goede reacties op en elke donatie is waardevol. De video’s genereren veel interactie en trekken veel bekijks.”

Hoe is op dit moment je interactie met je volgers?

“Die is heel goed. Ik post alleen nog dingen als ik dat zelf wil, maar ik ben zeker nog actief, vooral veel op TikTok. De ene post gaat beter dan de andere, maar als influencer moet je niet zo op de likes gaan zitten, denk ik. De interactie en de band die je hebt met je volgers zijn belangrijker.”

Heb je nog ambities, dingen die je nog niet hebt ondernomen, maar die je op de lange termijn nog graag zou willen bereiken?

“Ik zou graag nog meer betrokken willen worden bij een goede doelenproject. Het lijkt me heel leuk om daar iets mee te doen. Ik zou ook heel graag iets willen betekenen voor wat betreft het leren van Engels in Brazilië. Dat is toch wel iets wat mist daar, dus ik ben wel eens in gesprek over wat we daarmee kunnen doen. Op dit moment zit ik vooral midden in een wervelwind van in dienst naar ondernemer en we hebben de zaak, dus het is best druk.”

Op dit moment woon je in Nederland. Heb je er ooit over gedacht om je in Brazilië te vestigen?

“Ik heb een tijdje in Brazilië gezeten. Als ik daar ben voelt het als thuiskomen, dus ik zie mezelf er op latere termijn wel wonen. Nu hebben we natuurlijk eerst de zaak en ik ben nog maar 25 dus ik heb nog genoeg tijd.”

Je hebt ook al eens een podcast opgenomen, heb je verdere media ambities?

“Het lijkt mij heel leuk om in Nederland wat meer online aanwezig te zijn, dus op Tik tok ben ik nu bezig een publiek op te bouwen. Ik wil mensen laten zien wat ik doe en een stukje meenemen in mijn leven. Een podcast presenteren vind ik een van de leukste dingen om te doen, maar het is wel heel veel werk, dus er moet wel ruimte voor zijn.”

Heb je tot slot nog een boodschap voor de lezers?

“Ik denk dat we een mooie evolutie meemaken nu, als je kijkt naar AI mogelijkheden dat heel erg veel teweeg gaat brengen op allerlei platformen. Wat ik mensen wil meegeven, is dat je moet doen wat je leuk vind, dat is het allerbelangrijkste.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2020-2021 © actueelnieuws.org

logo

Tip de redactie!

Actueelnieuws.org werkt graag met jou samen aan mooie interviews en prikkelende artikelen. Heb je een tip of idee? Meld deze dan bij onze redactie.