Interview met Mieke Krol

“De vreugde en dankbaarheid van mijn cliënten, daar doe ik het voor.”

Vandaag is het de beurt aan Mieke Krol om te vertellen over haar vakgebied. Na haar economische studie, heeft ze in 2010 de opleiding Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam afgerond. Na haar studie is Krol aan de slag gegaan als juridisch medewerker op een advocatenkantoor. Waar zij zich voornamelijk bezighield met bestuursrecht en familierecht. Later heeft ze ook een bijzondere aandacht voor het personen- en familierecht ontwikkeld.

In 2012 heeft Krol een ernstig ongeluk overleefd en toen ze bijkwam zag ze de stress in de ogen van haar ouders. Dezelfde stress en wanhoop ziet ze terug in de ogen van ouders waarbij een kind uit huis wordt geplaatst. Gelukkig heeft ze het ongeluk overleefd en sindsdien is jeugdrecht haar roeping geworden. Hedendaags runt ze haar eigen advocatenkantoor ‘Mieke Krol Advocaten’ op de manier hoe zij het voor ogen heeft.

In dit interview geeft Krol haar mening over uithuisplaatsingen, haar visie op het rechtssysteem en benoemt ze de verschillende belangen tijdens zaken. Daarnaast gaat ze in op de invloed van de coronamaatregelen op haar vakgebied, de mooie en complexe zaken aan haar werk en tenslotte sluit ze af met haar ambities en een boodschap aan de lezers.

Hoe denkt u over uithuisplaatsing?

Mieke: “Bij een beslissing van een Gecertificeerde Instelling (GI) over een uithuisplaatsing, vind ik dat er eerst goed gekeken moet worden naar welke hulpverlening er is ingezet en welke problematiek zich vooraf heeft afgespeeld. Bij sommige zaken is de hulpverlening namelijk niet op tijd ingezet, in verband met wachtlijsten of bepaalde contracten met gemeenten die niet helemaal goed lopen of om andere redenen. Naar mijn mening neemt de GI in sommige zaken te vroeg een beslissing om een uithuisplaatsing te verzoeken, omdat in sommige zaken eerst adequate hulpverlening kan worden ingezet of adequaat onderzoek kon worden verricht. Ik ben namelijk van mening dat met behulp van juiste hulpverlening, ouders een kans geboden krijgen om een uithuisplaatsing te voorkomen of om te werken aan een terugplaatsing.”

Ziet u veel verschil in rechtbanken?

“Ik werk landelijk, dus ik zie weleens verschil in de rechtspraak. Sommige rechters hebben een andere kijk op de zaak en een ander oordeel. Elke zaak is anders en kun je daarom niet met elkaar vergelijken. Daardoor zie ik wel eens dat de werkwijze tijdens de zitting verschilt. Verder houd ik mij niet zoveel bezig met welke rechter ik krijg. Bij familierecht wordt er voornamelijk getoetst wat er in het belang is van het kind en daarin zie je wel eens verschillende visies terugkomen.”

Wat merkt u op over het belang van het kind?

“De belangen kunnen wel eens uiteenlopen. Ik verdedig de cliënt en die vindt dat het kind thuis geplaatst moet worden, terwijl de GI het kind niet thuis wil hebben omdat het niet veilig zou zijn. Het is dan de taak van de rechter om een oordeel te geven. Ik krijg soms het idee dat het maatschappelijk belang onbewust door een rechter wordt meegenomen in het oordeel. Het belang van het kind is een relatief begrip en hier wordt op verschillende manieren invulling aan gegeven, dus ook door rechters, gezinsvoogden, ouders en advocaten.”

Hoe beïnvloedt het coronavirus uw werkzaamheden?

“In het begin ontving ik veel spoedverzoeken, omdat er geen zicht was op de thuissituaties. Kinderen waren door de coronamaatregelen genoodzaakt om thuis te blijven, omdat de scholen werden gesloten. Daarna werden veel omgangsregelingen stilgezet, omdat de hulpverlening niet bij ouders over de vloer konden komen, of omdat gezinshuizen waar kinderen worden geplaatst, geen mensen konden ontvangen. Ik snap dat we rekening moeten houden met de coronamaatregelen, maar hierdoor konden kinderen hun ouders op een gegeven moment niet meer zien. Naar mijn mening was dat erg zorgelijk. Daarnaast werden veel zaken ambtshalve verlengd. Hierdoor vielen veel uithuisplaatsingen tussen wal en schip.”

Wat is het mooiste aan uw vak?

“De vreugde en dankbaarheid van ouders wanneer ik een terugplaatsing of omgangsregeling heb geregeld. Dat heeft natuurlijk ook te maken met dat ik mijn ouders zag toen zij zo blij waren dat ik het ongeluk had overleefd. Die vreugde en blijheid, daar doe ik het voor. Verder om ouders goed bij te staan, zodat ze vertrouwen hebben en het gevoel krijgen dat ze gehoord worden. Daar hebben ze namelijk veel behoefte aan.”

Wat is het meest complexe aan uw vak?

“In het jeugdrecht krijgt een advocaat te maken met allerlei partijen zoals jeugdzorg, rechter en cliënt. Soms staan de belangen pal tegenover elkaar en dat maakt het lastig. Voor mijn cliënt wil ik namelijk het beste eruit halen en daarvoor is het belangrijk om een balans te vinden en om het juiste verweer te voeren.”

Heeft u nog ambities?

“Ik ben van plan om op korte termijn filmpjes op te nemen met daarin korte adviezen voor ouders. Momenteel schrijf ik voornamelijk veel teksten op mijn Facebookpagina, alleen dat is niet altijd goed te volgen voor iedereen. Mensen nemen gemakkelijker iets op als zij iets horen en zien, daarom ben ik van plan om ouders via deze weg gratis adviezen te geven. Contact opnemen met een advocaat is nogal een flinke stap en vaak is er sprake van een drempel waar iemand over moet. Ik hoop dat ik hiermee de drempel verlaag.”

Heeft u een boodschap voor de lezers?

“Oordeel niet te snel.”

3 reacties

 1. Een geweldige vrouw/advocaat met een mega groot hart voor ouders/grootouders ,
  Een vrouw die zelfs op haar (vrije dag) bezig is met clienten of een zaak.
  Een geweldige advocaat met belmomenten voor clienten en niet te vergeten de stukjes die ze schrijft op haar pagina.
  Eerlijk en recht door zee,….

 2. Een mensen mens met een enorm groot hart. Mieke houdt de drempel laag en het vertrouwen hoog. Ze zal altijd eerlijk zijn wat er voor zorgt dat er een zuivere band ontstaat. Ook als je een keer niet de uitspraak krijgt waarop je had gehoopt dan weet ze je weet in no time op te peppen. Maar gelukkig blijft ze altijd zichzelf. Ik ben zo blij met haar. Mieke staat altijd Voor iedereen klaar. 💕🍀

 3. Mieke Krol

  Is een geweldige vrouw een Advocaat met ervaring zo heeft ze bij mij in 2017 de ots eraf weten te krijgen en die is er nog steeds af ze is een topper zeker een aanrader als Advocaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2020-2021 © actueelnieuws.org

logo

Tip de redactie!

Actueelnieuws.org werkt graag met jou samen aan mooie interviews en prikkelende artikelen. Heb je een tip of idee? Meld deze dan bij onze redactie.