Vandaag aan het woord in onze serie interviews met interessante en inspirerende mensen: Michael Pilarczyk. Hij werd geboren in Polen, maar verhuisde op tweejarige leeftijd met zijn ouders naar Nederland en groeide op in Zoetermeer. Na de middelbare school studeerde hij twee jaar Journalistiek in Utrecht. Het was echter altijd al zijn droom om radio-dj te worden, dus volgde hij daarna de cursus Radiobroadcasting & Marketing aan de Universiteit van Californië.
Eind 1992 was hij betrokken bij de oprichting van Radio 538, waar hij het allereerste programma presenteerde. Tegelijkertijd ging hij aan de slag als vj bij TMF. In 1999 maakte hij de overstap naar Endemol, waar hij verschillende programma’s voor RTL presenteerde. Veel van die programma’s werden geproduceerd door PMG, de productiemaatschappij die hij zelf oprichtte. In 2007 werd PMG overgenomen door Telegraaf Media Nederland.
Een sabbatical volgde en Pilarczyk ging op reis. Tussen 2010 en 2013 zeilde hij langs alle Europese kusten. Gedurende zijn reis deed hij veel spirituele inzichten op en schreef hij zijn eerste boek, Dansen in de hemel (2014). Daarop volgden nog twee titels: Master your Mindset (2016) en het onlangs verschenen Je bent zoals je denkt (2021).
In 2015 richtte Pilarczyk samen met Cindy Koeman de Mastermind Academy op, een educatieve instelling die mensen lessen bijbrengt in persoonlijk succes. Ze ontwikkelden ook een bijbehorende app, waarmee ze meditatie en mindfulness toegankelijk willen maken voor een groot publiek. Wij spraken Pilarczyk over zijn werkmethoden, de huidige onderwijsaanpak, corona, het ondernemerschap en dromen.
Corona houdt ons allen nog altijd in haar greep. Hoe kijkt u tegen de komende periode aan?
“Wat komen gaat, weten we natuurlijk nooit. Waar ik woon, in Spanje, valt het heel erg mee. Door onze woonomstandigheden ervaren we amper beperkingen: we kunnen veel buiten zijn en van het weer genieten. We waren altijd al veel thuis en zetten die trend nu voort door niet onnodig de deur uit te gaan. We vermaken ons hier prima en hebben er wat dat betreft dus weinig last van in ons dagelijks leven.
Toch zijn er wel degelijk dingen in mijn leven veranderd. Zo heb ik al twee jaar geen Maximum Potential Live-presentatie gegeven. Vorig jaar heb ik slechts een aantal theatershows kunnen doen, dit jaar geen enkele. Voor de komende tijd is alles ook al geannuleerd, omdat er te veel onzekerheid is over of het door kan gaan. Met de regels en die onzekerheid kunnen we dat soort grote producties niet draaien.
Aan de ene kant gaat het leven dus gewoon door, hebben we het leuk thuis en kunnen we doen wat we willen. Aan de andere kant ondervinden we op werkgebied wel nadeel van de regels. Als er straks ook nog talloze andere beperkingen gaan komen, waardoor je voor iedere stap buiten de deur moet gaan aantonen dat je een vrijheidspasje hebt, kan dat iedereens leven nog weer verder veranderen. Ook dat van ons.”
Voor corona was u met uw bedrijf al veel digitaal bezig, onder andere met de Meditation Moments app. Zijn er op dat gebied nieuwe kansen ontstaan, die jullie nu en het komende jaar willen benutten?
“Het gaat goed met de app: hij wordt elke dag door meer dan 150.000 mensen in Nederland en België gebruikt. Sinds een aantal maanden hebben we de meditaties uitgebreid door een Engelse versie te maken. Ook dat gaat goed en het plan is om dat de komende jaren alleen maar meer te laten groeien. Het is misschien een hele grote missie, maar we hebben onszelf het doel gesteld om binnen een aantal jaar 100 miljoen mensen te helpen om rust en bewustwording in hun hoofd te creëren. Daar werken we hard aan.
We hebben kortgeleden een studio gebouwd die we gebruiken voor onze online sessies. Die studio heeft de uitstraling en de sfeer van een theater en we kunnen daar hele mooie dingen maken. Het biedt ons de mogelijkheid om wereldwijd te kunnen optreden in plaats van alleen in een lokaal theater. Ik geef een keer per maand al een show – de Volle Maan Meditatie – waarbij mensen van over de hele wereld kunnen meekijken. Het is fantastisch als mensen uit Egypte, Israël, Amerika, Australië en Noorwegen allemaal meedoen en reageren. Dat is heel bijzonder en iets wat we fysiek nooit voor elkaar zouden kunnen krijgen. We willen dat dus meer en meer gaan uitbreiden.”
Bent u daarnaast bezig met nieuwe methoden, of gaat u voorlopig alleen verder met de methoden waarmee u nu werkt?
“Wat ik doe, blijf ik wel ontwikkelen. Ik ben veel bezig met de feedback van de Master Your Mindset deelnemers: waar hebben mensen behoefte aan? Waar lopen ze tegenaan, wat zijn vragen die ze hebben? Op basis daarvan passen we de huidige programma’s aan. We voeren ieder jaar updates uit, bijvoorbeeld door nieuwe lessen toe te voegen. De basis blijft dus hetzelfde, maar daaromheen zijn we zeker met vernieuwing bezig. Het ging en gaat erom dat we mensen leren hoe ze de baas blijven over hun eigen gedachten.”
Zojuist noemde u al dat u het langetermijndoel heeft om 100 miljoen mensen te kunnen helpen met uw methoden. Wat kunnen we op korte termijn van uw bedrijf verwachten, in 2022?
“Het internationaal uitbreiden van de Meditation Moments app is een dagtaak, dus dat is waar we ons vooral mee bezig zullen houden. Mocht het zo zijn dat er tijd overblijft komend jaar, dan wil ik graag een nieuw boek schrijven. We prediken echter altijd dat iedereen zijn mooiste leven moet leven, dus dat willen we zelf ook graag doen hier. Daarom proberen we voldoende tijd voor onszelf vrij te houden om leuke dingen te doen en te genieten.”
Inmiddels zijn de online media voor de meeste mensen de grootste bron van informatievoorziening. Hoe was het vroeger gesteld met de informatievoorziening binnen uw werkgebied?
“Toen ik bij de radio werkte en internet nog niet zo’n ding was, lag de nadruk op kranten, bladen en zelf bellen. Je ging zelf achter het nieuws aan. Gebeurde er iets opzienbarends, dan belde je bijvoorbeeld de lokale politie om extra feiten te verzamelen of de platenmaatschappij om meer over een artiest te weten te komen. We hadden een producer die de hele dag zat te bellen en te zoeken
naar plekken waar we nieuws vandaan konden halen. Waarschijnlijk hebben we ook veel kansloze onzin verspreid. Dat was echter niet te checken, je kon alles roepen. Overigens is dat nog steeds wel zo. Op het internet staat immers zoveel informatie, dat je onmogelijk kunt checken of alles klopt.”
U bent vanaf uw vijftiende werkzaam in de radiowereld. Kunt u wat meer vertellen over die tijd?
“Ik had altijd twee dromen: ik wilde bij de radio werken en met een boot de wereld rondzeilen. Het was niet makkelijk en het kwam niet allemaal vanzelf. Ik wilde echter heel graag bij de radio en heb een bepaalde methode gebruikt waardoor dat is gelukt. Dat is naar mijn mening dan ook geen toeval: ik heb die methode ook bij alle dingen die daarna voorbijkwamen gebruikt en dat is ook vrijwel allemaal gelukt. Lukt iets één keer, dan is dat toeval; lukt iets dertig keer, dan zit daar een strategie achter.
Van het een kwam het ander, zo ging het. Toen we met Radio 538 begonnen, zag ik hoe je een bedrijf kon bedenken en tot een succes kon maken. Zo ben ik vervolgens ook met mijn eigen bedrijven begonnen. Toen ik die bedrijven verkocht had, ben ik aan mijn tweede droom begonnen. Die droom is ook succesvol uitgevoerd en toen kwam ik Cindy tegen, die voorstelde dat ik les ging geven in het volgen van je dromen. Ik noem het zelf levenskunst, omdat het lessen zijn waarmee je je mooiste leven kunt leiden.
Inmiddels geven Cindy en ik samen negen jaar les. We merkten in het begin dat we vooral jonge mensen veel dingen vertelden die ze nooit op school hadden geleerd en die thuis niet werden besproken. Op basis daarvan hebben we een programma gemaakt, dat uiteindelijk de Mastermind Academy is geworden. Lessen in ondernemen maken daar een belangrijk onderdeel van uit, met name de les dat je met vallen en opstaan uiteindelijk zult bereiken wat je wilt bereiken.”
Onderwijs is vaak gericht op een bepaalde etiquette, met bepaalde regels en verwachtingen. U geeft in uw boeken aan dat ‘normaal’ niet de maatstaf hoeft te zijn. Hoe kijkt u aan tegen de heersende onderwijsetiquette?
“We zien dat er veel mensen in het onderwijs zijn die het anders zouden willen doen. Er zijn docenten die binnen de grenzen van de etiquette lessen proberen te geven die niet standaard in het onderwijssysteem zitten. Dat is tof, dat er vanuit het onderwijs een soort vernieuwing komt. Het probleem binnen het onderwijs – een probleem dat we overigens ook zien binnen de politiek, binnen religies, binnen de zorg, you name it – is dat de huidige systemen verouderd zijn. Ze zijn niet meer in staat om mee te gaan naar de toekomst, waardoor alles in elkaar dondert. Dat hadden we kunnen voorspellen, het is niets nieuws.
Het begint met educatie. Als je mensen niet goed opleidt als ze jong zijn, creëer je een voorspelbare samenleving van middelmatigheid. Mensen kweken dan geen ambitie en zijn blij als ze hun leven zonder kleerscheuren doorlopen. Ik veroordeel mensen niet als ze voor zo’n leven kiezen en daarin meegaan, maar ik weet dat er veel meer mogelijk is. Er zijn te veel mensen van mijn generatie en de generaties daarboven die vasthouden aan wat er ooit was. Ze staan niet open voor de vernieuwing die jongere generaties kunnen bewerkstelligen.
Dat is het conflict dat er nu gaande is: de oude wereld versus de nieuwe. Het zal een paar jaar duren, maar uiteindelijk zal er een transformatie gaan plaatsvinden. Dat is altijd al zo geweest, dat laat de geschiedenis zien. Alles heeft een bepaalde houdbaarheidsdatum en ik denk dat de datum van de wereld zoals we haar nu kennen bijna bereikt is. Er zal een vernieuwing komen van onderaf, ook in het onderwijs. Leerlingen zullen het schoolsysteem gaan veranderen.”
Interessant. Wat zou er volgens u nog toegevoegd kunnen worden aan het onderwijsprogramma in Nederland?
“Wat wij met onze Mastermind Academy doen. Ik denk dat het heel belangrijk is dat je leert omgaan met jezelf, veel psychologische inzichten krijgt en je eigen gedachten en gedrag leert begrijpen. Ook een belangrijk punt is dat we veel beter moeten leren communiceren. Door ervoor te zorgen dat mensen goed kunnen omgaan met zowel hun eigen gedachten als die van anderen, kunnen we veel problemen voorkomen. Het aanleren van een gezonde leefstijl speelt daarbij ook een rol. Mensen moeten leren begrijpen waarom gezondheid en hun energieniveau zo belangrijk zijn.
Veel van deze aspecten komen naar voren binnen mindfulness. Dat is daarom iets wat we op scholen zouden kunnen aanbieden, zodat kinderen vaardigheden aanleren waardoor ze minder last hebben van stress. Met stress kun je immers niet goed functioneren, omdat het tot lichamelijke en geestelijke onrust leidt. Mindfulness zou ik dus zeker toevoegen.
Daarnaast zou ik kijken waar de kwaliteiten van individuele mensen liggen. We moeten mensen niet meer als eenheidsworst zien. Het is belangrijk om op individuen en hun kwaliteiten te focussen, omdat we de tegenzin moeten terugdringen. Dingen die je met tegenzin moet doen, zijn geen dingen waar je goed in wordt. Als je ergens niet goed in bent, ga je het niet leuk vinden.
Er zijn veel mensen die elke dag acht uur lang iets doen wat ze niet leuk vinden, maar wat ze moeten doen omdat er geld op de plank moet komen. Dat leidt niet tot een leuk leven. Daarom willen we mensen meegeven dat je altijd de keuze kunt maken om dat te veranderen, uit welke situatie je ook komt. Die veranderingen gaan niet over één nacht ijs, dat duurt vaak meerdere jaren. Je kunt je leven daarmee echter wel een zinvolle invulling geven en heel gelukkig worden. Ik zou het mooi vinden als we dat kunnen bereiken met een iets andere invulling van het onderwijssysteem.”
Lang niet iedereen heeft dezelfde mentaliteit. In uw boek Master Your Mindset heeft u het veel over dat onderwerp. Hoe gaat u om met verschillende mentaliteiten en persoonlijkheidskenmerken? Welke les over mentaliteit probeert u uw lezers mee te geven?
“Het maakt niet uit dat er verschillende mentaliteiten en persoonlijkheden zijn, zolang we elkaar er maar niet mee hinderen. Sommige mensen gooien (zowel letterlijk als figuurlijk) hun eigen troep op straat, waardoor de rest daar last van heeft. Daarmee ga je te ver, want de rest van de samenleving heeft dan last van je. We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. Dat is een goede mentaliteit om te hebben: ruim je eigen zooi op.”
U noemde eerder dat u uw twee grote dromen al heeft waargemaakt. Heeft u nog dromen waar u echt volop voor zou willen gaan?
“Nee, niet echt. Het leven zoals wij dat hier leven is een droom op zich. Dat realiseren we ons iedere dag, we zijn er heel dankbaar voor. We roepen dat ook de hele dag door, hoe blij we zijn dat dit zo mag gebeuren. We hebben nu alleen nog het idee om een hele mooie botanische en parkachtige tuin te bouwen, dus daar houden we ons veel mee bezig.
Verder hoop ik dat we miljoenen mensen kunnen inspireren met onze programma’s en onze app, zodat ze op een andere manier met elkaar en met de natuur omgaan. Dan kunnen we de boel op een leuke manier in stand houden, zowel voor onszelf als voor elkaar. Dat is ook de reden dat we doen wat we doen. Het is namelijk niet puur voor het geld. We hopen een bijdrage te leveren aan het bewustzijn dat nodig is om samen aan een mooiere wereld te werken.”
Tot slot: heeft u nog een boodschap voor de lezers van dit interview?
“Ik denk dat ons gesprek mijn boodschap al wel heeft samengevat, maar toch even kort: leef je mooiste leven. De tijd tikt.”
Eén reactie
In 1 woord: WAUW, u spreekt mijn gedachten uit, maar dan duizend keer mooier en duidelijker.
Is dat waarm ik u app zo mooi vind, en u volle maan meditaties….dan ben ik zo benieuwd naar u boeken!
Zit er een volgorde van lezen in?