Interview met Lotte de Man

lotte-de-man

LinkedIn is toch vooral praktisch en zakelijk? Niets is minder waar volgens Lotte de Man, expert op het gebied van personal branding en LinkedIn. Ze heeft met verschillende posts op LinkedIn vrijwel alle Nederlandse gebruikers weten te bereiken (meer dan een miljoen views). Wat is haar geheim? Hoe was het om bij IMU (Internet Marketing Unie) op te treden? Actueel Nieuws vroeg haar naar haar drijfveren, ambities en de vraag: waarom is personal branding eigenlijk belangrijk en hoe houden we plezier in LinkedIn?

 

 • Voor de mensen die u nog niet kennen: kunt u kort wat over uzelf en uw carrière vertellen?
  Mijn naam is Lotte de Man, ik ben 25 jaar en werk nu sinds 4 jaar als trainer en spreker op het gebied van personal branding. Ik heb communicatie gestudeerd en ben daarna bij twee marketingbureaus gaan werken. Tijdens mijn werk heb ik een specialisatie gevolgd in neuromarketing. Die kennis pas ik vandaag de dag ook toe op personal branding.
  Per 5 augustus, tevens ook mijn verjaardag, ga ik voor mezelf werken en niet langer voor een bureau.
 • Wat is uw grootste drijfveer om actief te zijn op LinkedIn?
  LinkedIn is mijn grootste leadgenerator en ik geloof in ‘practise what you preach’. Aangezien ik anderen teach over personal branding en het belang van consistentie daarin, vind ik dat ik dit zelf ook moet doen. Zichtbaarheid is van groot belang binnen personal branding, dus daar investeer ik graag tijd in.
 • Wat is uw missie wat betreft LinkedIn? Wat hoopt u te bereiken?
  Ik hoop een autoriteit te worden op gebied van personal branding in Nederland. Dat als jij aan personal branding denkt, dat je dan meteen aan mij moet denken.
 • Welke kansen biedt LinkedIn young professionals? Welke opportunities laat deze doelgroep nu nog liggen op LinkedIn?
  Ik denk dat veel young professionals het platform nog zien als saai en vooral relevant als je werk zoekt, maar dat is niet het geval. Het is een platform waar jij je zakelijk kunt profileren, dat is uniek ten opzichte van andere social media platforms. Dus als jij autoriteit wilt verwerven in jouw branche, dan kan LinkedIn je daar onwijs mee helpen.
 • Wat zijn uw grootste successen op LinkedIn? Welke ervaringen zijn u het meeste bijgebleven en waarom?
  Qua zichtbaarheid/bereik zijn dat een aantal posts met meer dan een miljoen views. Dan weet je dat je vrijwel iedere actieve gebruiker van LinkedIn binnen Nederland hebt bereikt, dat is heel bijzonder. Maar ook de 1-op-1 impact die ik maak, kan ik van genieten. Iemand die me na een post een berichtje stuurt dat ze actie heeft ondernomen nadat ze geïnspireerd is geraakt door mijn woorden, dat vind ik heel mooi.
 • Op LinkedIn worden bijna alleen maar successen gedeeld. Zou u het ons aanraden om ook eens situaties te delen die minder goed hebben uitgepakt? Waarom wel/niet?
  Mijn keynote heet: ‘Personal Branding. The battle of the greatest fuck-up.’ Ik geloof dat júist de andere kant van de medaille delen zorgt voor verbinding. In je content moet een hartslag te herkennen zijn, hoogtepunten en dieptepunten. Dan houd je mensen aan jou verbonden.
 • Welke veelgemaakte fouten op LinkedIn bezorgen u kromme tenen? (Wat kan anno 2023 écht niet meer?)
  Plat een vacature delen. Zonder creatieve invulling, context of belang voor de doelgroep. Dat vind ik niet meer kunnen. Die berichten bereiken vaak ook maar heel weinig mensen.
 • LinkedIn dient in eerste instantie een praktisch, nuttig doel, althans voor de meeste gebruikers. Hoe houden we er plezier in?
  Ik zie LinkedIn als één groot experiment. Je krijgt de kans om allerlei contentvormen te testen en contact te leggen met mensen die je anders nooit had ontmoet, dat maakt het voor mij heel leuk.
 • Hoe gaat u om met ongewenste berichten op LinkedIn?
  Blokkeren en rapporteren. Dat is de enige manier.
 • Biedt LinkedIn genoeg ruimte voor het bespreken van negatieve ervaringen? 
  Absoluut. Je merkt dat mensen steeds opener worden op de tijdlijn.
 • U bent een expert op het gebied van personal branding. Kunt u ons iets vertellen over de belangrijkste ontwikkelingen van dit moment als het gaat om personal branding? Waarom is personal branding zo belangrijk in deze tijd?
  We zien dat mensen steeds beter begrijpen dat personen het onderscheidend vermogen zijn binnen een organisatie. Mensen doen zaken met mensen. We kunnen ook veel meer emotie voelen bij een persoon dan bij een logo. Daarom is de inzet van personen in marketing onwijs sterk. Zeker als er dan ook nog eens gecommuniceerd wordt vanuit deze personen en niet vanuit het bedrijf.
 • Welke kansen biedt personal branding young professionals? 
  Het is een geweldige manier om jezelf op de kaart te zetten. Vaak heersen er best nog wel wat vooroordelen rondom young professionals, het gebrek aan ervaring wordt als negatief ervaren. En vaak wordt gedacht dat het aan kennis ontbreekt, terwijl dit zeker niet altijd het geval is. Door jouw kennis online al te delen, sta je 1-0 of misschien wel 3-0 voor in sollicitaties of in salesgesprekken.
 • In welke branches zijn uw klanten actief?
  Dat is heel uiteenlopend. Van recruitment tot tuinbouw en van elektrotechniek tot zorgverzekeraars. Personal branding kan echt voor vrijwel iedere branche worden ingezet.
 • Welke valkuilen binnen personal branding worden vaak over het hoofd gezien?
  Consistentie en frequentie zijn key. Vaak zien mensen niet hoeveel tijd erin geïnvesteerd moet worden om het succesvol in te kunnen zetten. Ook durven mensen niet te kiezen, dat zorgt ervoor dat jouw doelgroep niet precies weet wat ze bij jou moeten verwachten. Een niche kiezen helpt daar enorm bij. Als ik 4 jaar geleden mijzelf had gepositioneerd als ‘marketeer’ dan had ik niet hetzelfde succes gehad als dat ik mijzelf positioneer als ‘Personal Branding Expert’. Een niche kiezen helpt bij het verwerken van een top-of-mind status.
 • Welk media-optreden is u het meeste bijgebleven? Waarom?
  Mijn eerste keynote bij IMU Live. Bij dit optreden kreeg ik een black-out. Op het moment zelf was dit ongelofelijk ruk, maar achteraf ben ik heel erg dankbaar voor dit moment. Ik leerde met tegenslag omgaan en moest mij onwijs kwetsbaar opstellen op het podium. Dit heeft al mijn vervolg-optredens positief beïnvloed.
 • Welke dromen en ambities heeft u voor de verre (of nabije) toekomst?
  Ik ga nu mijn eigen bedrijf opzetten en hoop vooral heel veel tijd te mogen besteden aan de dingen die ik leuk vind om te doen en waar ik energie van krijg.
 • Welke boodschap wilt u de lezers nog meegeven?
  Ga jezelf als merk zien en laat zien wat je kan. Als jij niet laat zien hoe geweldig je bent, hoe moeten anderen het dan weten?
  En afsluitend: personal branding draait niet om de mooiste succesverhalen, maar om wie de grootste fuck-ups durft te delen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2020-2021 © actueelnieuws.org

logo

Tip de redactie!

Actueelnieuws.org werkt graag met jou samen aan mooie interviews en prikkelende artikelen. Heb je een tip of idee? Meld deze dan bij onze redactie.