Interview met Laura van Dam

In 1995 werd dj Laura van Dam geboren als Laura Bresa in Schimmert, een plaats in de buurt van Maastricht. Na eerst vmbo consumptief te hebben gedaan, studeerde Laura Audio Engineering & Electronic Music Production aan het SAE Institute in Amsterdam. Toen ze op haar zeventiende een muziekwedstrijd voor dj’s won, begon haar muziekcarrière serieuze vormen aan te nemen. De muziek van Laura van Dam verschijnt bij Anjunabeats, Armada en Epic247. Onlangs bracht ze haar nieuwe single uit, Take Me Away, en dit jaar staat ze op een aantal grote festivals in binnen- en buitenland. Actueel Nieuws vroeg haar naar haar carrière, haar muziek en haar plannen voor de toekomst.

Je timmert als dj hard aan de weg, hoe is vandaag bijvoorbeeld je dag verlopen? 

“Ik stond vandaag bij Armin van Buuren in de show, zijn radioshow A State of Trance. Hij heeft daarbij een nieuw YouTube kanaal dat 24/7 beschikbaar is en vandaag was mijn mix aan de beurt. Volgens mij wordt dat opgenomen en daarna nog een keertje uitgezonden, maar ik was net live op het YouTube kanaal. Het is echt heel tof dat ik zoveel mag samenwerken met Armin van Buuren en zijn radioshow. Begin deze maand stond ik in de Jaarbeurs op A State of Trance Festival, ook een feest van Armin van Buuren. En het is wel echt een eer om daar bij te zijn.”

Hoe heb je Armin van Buuren eigenlijk leren kennen?

“Jaren geleden heb ik Armin voor het eerst de hand geschud en kort met hem gepraat toen Sander van Doorn in zijn radioshow moest draaien, ik denk dat dat 3 à 4 jaar geleden is. Al heb ik toen niet echt de kans gekregen om iets over mezelf te vertellen, maar sinds die korte ontmoeting heb ik inmiddels mijn muziek gereleasd op Armin’s persoonlijke label Armind, ‘The Journey’ heet die plaat. Daarna ben ik uitgenodigd om bij hem in de radioshow te komen draaien. Daarna hebben we elkaar nog eens gesproken bij een speciaal evenement bij hen op kantoor tijdens Amsterdam Dance Event.”

Hoe is je carrière als dj begonnen?

“Ik begon eigenlijk al te draaien toen ik 12 was. We waren vanuit het ene dorp naar het andere dorp verhuisd en ik voelde me een beetje eenzaam, toen heb ik een draaitafeltje gekocht, ben gewoon thuis wat gaan draaien en heb me op muziek gestort. In die tijd draaide ik nog top 40 muziek en een vriendinnetje van mij ging in Rotterdam een dj-contest organiseren en vroeg of ik mee wilde doen. Toen was ik 16 volgens mij. Op dat moment ben ik eigenlijk voor het eerst gaan optreden, en op mijn achttiende ben ik naar Amsterdam verhuisd om hier een muziekopleiding te gaan volgen, SAE Audio engineering and Electronic Music production.” 

In Amsterdam zijn het uitgaansleven en de dj-scene heel omvangrijk, is dat ook een reden dat je daarheen verhuisd bent?

“Ja, want contacten opdoen is in de muziekwereld heel belangrijk. Als er evenementen zijn, dat je je gezicht dan overal kunt laten zien en moet proberen zoveel mogelijk overal bij te zijn.”

In een interview met Trouw zei je dat je echt van Amsterdam houdt en dat je daarom Amsterdam ook hebt betrokken in het bedenken van je artiestennaam, Laura van Dam. Kun je vertellen wat Amsterdam voor je betekent?

“Ik denk dat ik in Amsterdam de vrijheid heb gevonden om mezelf te worden. Ik hou van Limburg, maar in Limburg gaat en blijft alles een beetje bij hetzelfde voor mijn gevoel. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de kledingstijlen in Amsterdam, er zijn zoveel duizenden mensen en ook zoveel stijlen. Als je in Amsterdam door de stad loopt in een unicorn pak, dan wordt er even naar gekeken en daarna gaat iedereen weer verder met z’n eigen dag en kijkt niet meer om. Als je dat in Limburg in een dorp zou doen, dan weet iedereen dat over een jaar nog steeds.”

Je zegt dus eigenlijk dat je in Amsterdam meer jezelf kunt zijn?

“Er is gewoon meer vrijheid, tenminste zo heb ik dat ervaren. Ik ben nu een stuk ouder, dus ik weet nu wel heel goed hoe ik in het leven sta, maar dat is inderdaad zo.”

Uiteindelijk ben je dus ook als artiest gegroeid. Kun je iets vertellen over die groei die je als artiest hebt doorgemaakt?

“Ik ben best jong begonnen met draaien. Ik heb in de loop van de tijd ook andere artiestennamen gehad en andere muziek uitgebracht dan ik nu maak. Toen heb ik ook hele toffe shows gedaan, bijvoorbeeld met Don Diablo in India. Ik merkte alleen dat ik steeds minder connectie had met de muziek die ik draaide, het werd me wat te commercieel, te veel een ‘truckje’. Toen dacht ik, dit moet gewoon anders. Vervolgens kwam corona en ben ik de studio in gegaan. Ik wil echt gevoel brengen in de muziek die ik maak. Vanaf dat moment zijn ook meer de klassieke invloeden in mijn muziek terechtgekomen. Daar hoorde voor mij ook een andere artiestennaam bij, omdat ik natuurlijk al dat commerciëlere op een andere naam heb gedaan. Daarom bedacht ik, waar word ik nou echt gelukkig van? En dat is eigenlijk Amsterdam. Verder wilde ik ook mijn eigen naam behouden, want dat is gewoon wie ik ben, vandaar dus Laura van Dam. Nu blijkt ook echt hoe belangrijk het is dat je je hart in de muziek legt, want sindsdien gebeuren er zoveel toffe dingen waar ik echt al heel lang over droom.”

Kun je iets meer vertellen over die dingen waarvan je hebt gedroomd die nu op je pad komen? 

“Touren door Amerika is altijd mijn grote droom geweest. Deze maand is mijn Amerikaanse werkvisum goed gekeurd en afgerond en binnenkort vlieg ik naar Miami voor m’n eerste officiële shows in Amerika tijdens de Miami Music Week, waarmee ook die droom nu werkelijk lijkt te gaan worden. Het lijkt me bijvoorbeeld heel bijzonder om een hele maand non-stop te touren door Amerika, met m’n eigen muziek, met m’n eigen verhaal. Optreden tijdens Ultra Music Festival (Amerikaans muziekfestival, red.), het grootste event tijdens de Miami Music Week in Miami, is een van mijn grote dromen. Ik voel in alles dat dat gewoon is waar ik naartoe ga en dat ik dat ga bereiken. Elke dag komen we daar een stapje dichterbij.”

Brengt het ook een bepaalde druk met zich mee dat je doel steeds dichterbij komt of geeft het je juist energie?

“Het geeft heel veel energie. Ook toen ik voor het eerst te horen kreeg dat ik op Tomorrowland stond. Toen zat ik op de bank en kreeg ik een berichtje van m’n manager (Herman-Jan Wildervank, Epic247 Music Group, red.) dat het gelukt was en dat ik daar aankomende zomer mag draaien. Eerst kon ik het niet geloven en vervolgens heb ik op de bank staan springen van enthousiasme. Eigenlijk ben ik alleen maar hartstikke dankbaar dat het gewoon echt de goede kant op gaat. Het is natuurlijk spannend wat er gaat aankomen, maar voor mij voelt het alsof alles allemaal goed komt.”

Je werkt ook samen met andere dj’s. Kun je iets vertellen over je samenwerkingen op dit moment?

“Om eerlijk te zijn heb ik best een eigen sound, welke ik nog steeds per release aan het ontwikkelen ben, dus focus ik me vooral op solo releases op dit moment. Voor de toekomst ben ik met m’n team aan het kijken welke dj’s en artiesten goed bij me passen om me samen te werken en er lopen al een paar hele toffe nieuwe samenwerking met een aantal artiesten die ik zelf erg waardeer. Maar voor de nabije toekomst ligt m’n focus dus vooral op het uitbrengen van solo platen, om zo m’n eigen verhaal met de wereld te kunnen delen. Vorig jaar heb ik een toffe collab met Sander van Doorn uitgebracht, ‘My Mind’, die was voor mij erg speciaal. Ik heb een tijdje als A&R manager voor het label van Sander van Doorn gewerkt, in die periode heb ik hem een demo laten horen waar hij heel erg enthousiast over was. Daar wilde hij een collab van maken, waar hij natuurlijk ook nog zijn eigen twist aan heeft gegeven. Zo is eigenlijk de samenwerking met Sander ontstaan. In het verleden heb ik ook een remix van een van zijn bekendste platen ‘Drink to get Drunk’ mogen maken, waarop de vocals van Sia zijn, wat echt een super grote artiest is. Heel tof dus dat ik dat mocht doen.”

Kun je verder iets delen over de optredens die je dit jaar op de planning hebt staan?

“Toevallig is vorige week de Mysteryland line-up aangekondigd, daar draai ik op zaterdag 26 augustus. Erg veel zin in. Ook heb ik deze zomer Tomorrowland op de planning staan, wat echt heel speciaal is voor me. In April sta ik in Engeland in de Printworks, een van de meest prestigieuze veneus in London, waar ik de officiële support act van Above & Beyond ben. In die club zijn veel legendarische events georganiseerd en hebben de grote artiesten gestaan, helaas moeten ze hun deuren sluiten in mei van dit jaar, dus ik vind het erg bijzonder dat ik daar sta. Binnenkort vind je me ook in het zuiden van Nederland, in Maastricht, hier sta ik samen met Dom Dolla in de Complex. Eind maart ga ik naar Miami Music Week, waar we het eerder al over hadden, daar sta ik op de poolparty van Anjunabeats, dat is het label waar ik veel muziek op release. En ik heb nog een show in La Otra Nightclub in Miami. Dat is zo’n beetje wat ik nu kan delen, maar hou vooral m’n socials in de gaten, want er komen nog veel meer tour data aan.”

Heb je ook een specifieke voorbereiding voor bijvoorbeeld Tomorrowland en Mysteryland?

“Voor elke show werk ik aan een nieuw intro van m’n set. Dat is voor mij heel belangrijk, omdat je daar natuurlijk mee begint en dus meteen de eerste aandacht mee trekt. Daarna wil ik het liefst zoveel mogelijk mijn eigen platen laten horen, al vind ik het ook altijd leuk om muziek van andere artiesten te draaien.”

Heb je, naast de muziek die je maakt, nog andere passies? 

“Dat vind ik wel een lastige, omdat ik vrijwel altijd met de muziek bezig ben. Er komt zoveel meer bij kijken tegenwoordig, het is tegenwoordig niet alleen maar in de studio zitten en in het weekend plaatjes draaien. Maar om te ontspannen vind ik het heerlijk om lekker een stuk te gaan wandelen met mijn hondjes of te gaan fietsen en ik hou ook heel erg van koken. Ik verheug me erop om in de avond lekker te gaan kokkerellen.”

Heb je tot slot nog een boodschap voor de lezers van het interview?

“Als ze van elektronische muziek houden waar ook klassieke invloeden in voorkomen, dan ben ik zeker iemand om op te zoeken en te luisteren via je Spotify of Apple Music account. Of nog beter, kom gezellig langs tijdens een van m’n shows!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2020-2021 © actueelnieuws.org

logo

Tip de redactie!

Actueelnieuws.org werkt graag met jou samen aan mooie interviews en prikkelende artikelen. Heb je een tip of idee? Meld deze dan bij onze redactie.