Interview met Kwebbelkop

kwebbelkop

“Ga je dromen achterna, wees niet bang en durf risico’s te nemen. Anything is possible.”

Jordi van den Bussche, geboren in Amsterdam in 1995, is ook wel bekend als Kwebbelkop. Kwebbelkop is begonnen met het maken van video’s op YouTube, waarin hij videogames speelt die hij van commentaar voorziet. Deze video’s, die uitsluitend in het Engels worden opgenomen, hebben inmiddels een internationaal miljoenen publiek en hebben geleid tot een zeer goed lopend bedrijf dat Jordi van den Bussche van een goed inkomen voorziet. Actueel Nieuws vroeg hem hoe het hem gelukt is zijn onderneming zo succesvol te laten zijn, en vroeg hem ook naar zijn plannen voor de toekomst en tips voor andere jonge ondernemers.

Kun je voor de lezers die je misschien niet kennen iets over jezelf vertellen?

“Mijn naam is Jordy, ik ben 27 jaar oud, geboren in Amsterdam. Ik heb mijn hele leven in Amsterdam gewoond, met af en toe een kleine onofficiële onderbreking in het buitenland. Ongeveer 10 jaar geleden ben ik begonnen met YouTube, en met het bedrijf dat nu JVDB Studios heet. Het begon eigenlijk met het maken van simpele YouTube filmpjes en dat vonden mensen heel leuk. Ik kwam er toen achter dat het echt mijn passie was om mensen te vermaken, vooral door zelf mijn lol te delen. Ondertussen ben ik uitgegroeid naar veel andere social media platformen, de officiële term voor wat ik doe is daardoor influencer. In totaal heb ik op dit moment, verspreid over alle platformen, 20,5 miljoen volgers, waarvan 14,9 miljoen op YouTube. TikTok gaat ook heel goed, daar zitten we op 55 miljoen views per maand.

Naast het Kwebbelkop-merk ben ik ook een virtuele influencer begonnen met ondertussen al 200 miljoen views en in totaal 600.000 abonnees. Dat ben ik niet, daar speel ik ook niet in en doe ik ook niets op het gebied van productie, het wordt gerund door een ander team hier, Bloo. Verder hebben we nog een Videogame afdeling waarmee we een videogame maken. We zijn daar inmiddels met een team van 25 man zo’n 3 jaar mee bezig. En redelijk recent zijn we ook voor bedrijven content gaan produceren. Wij managen dan hun volledige social media en daarnaast helpen we influencers met deals krijgen. Het is dus eigenlijk best een groot entertainmentbedrijf geworden ondertussen, dat allemaal vanuit mijn passie en ervaring komt en waar we allemaal erg trots op zijn.”

In een interview op YouTube zei je dat je echt Amsterdammer bent en dat je het liefst gewoon in Amsterdam bent. Is dat de reden dat je officieel altijd in Nederland bent blijven wonen?

“Ja 100%, ik werk op NDSM en ik woon hier. Ik hou echt van Amsterdam, het is mijn muze en echt mijn inspiratiebron. Ik vind de gezelligheid en de cultuur leuk. Ik kan overal in de wereld wonen en werken, maar op een of andere manier voel ik me het allerlekkerste in Amsterdam en ik vind het hier het allerleukst. Ik hoef dus nergens anders heen.”

Voor wat voor soort bedrijven beheren jullie de social media?

“Momenteel zijn dat bedrijven in gaming, tech en eten. We zijn aan het uitbreiden, we hopen bijvoorbeeld binnenkort ook bij een whisky onderneming te kunnen helpen. Het is niet zo dat ik mijn merk dan aan zo’n onderneming koppel, want in dit geval zou je dan alcohol promoten.”

Je runt dus een hele veelzijdige onderneming met veel verschillende aspecten. Hoe ben je ertoe gekomen om je bedrijf zo uit te bouwen en te verbreden?

“Dat is eigenlijk min of meer vanzelf zo gegroeid. Ik was filmpjes aan het maken en ik vroeg me eigenlijk altijd af hoe ik mijn inkomsten zou kunnen laten groeien en tegelijkertijd meer vrije tijd zou kunnen hebben en daarnaast hoe ik ervoor kon zorgen dat mijn producten beter zouden worden of bepaalde onderdelen van mijn bedrijf beter zouden worden. Door daarover na te denken, bedacht ik, waarom zou ik in plaats van bij een manager te zitten, niet mijn eigen management voor mezelf beginnen? Dan heb ik meer controle, hoef ik minder commissie af te dragen en ben ik de nummer één prioriteit. Dat heb ik dus gedaan en dat ging allemaal heel goed. Ik deed ook de pr voor een groot gedeelte en ook dat ging top. Deals en samenwerkingen regelden we zelf en dat ging ook heel goed. Toen kreeg ik aanvragen van andere influencers, of ik dat niet ook voor hen kon doen. En we dachten, nou, als we een plekje hebben, waarom niet? Zo zijn we geleidelijk steeds iets meer gaan uitbreiden. Toen bedachten we dat als product bij een van de grootste gaming YouTubers heel goed zou passen dat hij zijn eigen game bouwt, dus toen ben ik dat gaan uitzoeken. Alles is eigenlijk heel natuurlijk ontstaan vanuit de vraag of iets goed past bij onze purpose, bij wat wij doen. Als dat zo is, dan pakken we het op. En wat we doen dat is dus de wereld een mooiere plek maken door middel van entertainment, door zelf lol te hebben en dingen te doen waar we trots op zijn.”

Je hebt ondertussen dus al heel veel ondernomen op een heel veelzijdige manier. Hoe zie je jezelf over 5 jaar?

“Ten eerste laat ik mijn leven en mijn bedrijf nu echt leiden door geluk. Dat betekent dat geluk, blij zijn, echt de nummer één prioriteit is voor mij. Ik wil dus dat over 5 jaar de werknemers blij en gelukkig zijn, dat ik blij en gelukkig ben en vooral kijken wat er in dat streven past. Ik verwacht dus niet dat we heel agressief gaan proberen te groeien, want dat betekent veel stress en hoofdpijn. Mijn doel is ook niet zozeer om de meest winstgevende business ter wereld te zijn, maar eerder om te kijken waar ik waarde kan toevoegen en hoe ik mensen kan helpen. Over 5 jaar denk ik dat de game waar we nu mee bezig zijn – een skateboardgame is het, meer mag ik niet zeggen – is uitgebracht en dat we hopelijk bezig zijn met een vervolg game. Kwebbelkop maakt dan nog altijd social media content, is nog altijd influencer. Ik vind dat echt leuk, dat is mijn passie en dat doe ik graag. Onze doelstelling is 1 miljard weergaven per maand. Dat is erg ambitieus, maar we gaan ervoor.

Onze Virtuele influencer en onze Artificial intelligence afdeling wil ik uitbouwen. Ik ben groot voorstander van AI influencers omdat ik denk dat er in de toekomst veel kunstmatige intelligentie zal zijn en daarin ook veel creatieve banen, vooral in het stukje content creation omdat je dat in principe ook uit handen zou kunnen geven. Daar zijn we ook veel mee bezig. En natuurlijk wil ik nog meer bedrijven helpen hun marketingafdeling te moderniseren en helpen met social media en communities groeien en uitbouwen en natuurlijk waar het kan influencers helpen met deals krijgen. Ik hoop dus eigenlijk al die takken van het bedrijf verder uit te laten groeien. Ik hoef niet zozeer een groter kantoor, dat heb ik gehad, maar ik vind klein fijner. Ik wil liever in plaats van alles heel groot aanpakken gewoon echt kwaliteit leveren.”

Met welke influencers en YouTubers werk je op dit moment het meeste samen?

“Ik werk niet zozeer veel samen met specifieke mensen. Ik vind af en toe een samenwerking hier en daar hartstikke leuk, zo ongeveer één keer per jaar en dan lekker divers. Er is net samenwerking geweest met StukTV, dat is wel een hele leuke. Dutch Performante vind ik ook altijd heel leuk en Jay Jay Boske. Dat zijn wel mijn top 3 samenwerkingen die binnenkort komen of net geweest zijn.”

Je kunt natuurlijk niet op alle pr-aanvragen ingaan, dus ik ben wel benieuwd of je daar een bepaalde tactiek voor hebt?

“Bij ons in het bedrijf kun je mij zien als de grootste pr-factor, ik als persoon. Dat is niet zozeer het bedrijf, want dat is nog niet heel bekend en het zal ook wel jaren duren voordat we daar zijn. We hebben wel een richting die we opgaan, maar met elke startup verandert die continu en dat betekent dus dat ik me vooral laat leiden door mijn persoonlijke pr. Dat zit hem eigenlijk gewoon in het naar buiten brengen van de persoon Jordi van den Bussche, laten zien wie ik ben, waar ik voor sta en gewoon laten zien dat ik ook maar een normaal mens ben. Dat vinden mensen heel leuk. Ik zie mezelf een beetje als rolmodel, veel mensen luisteren wel naar me en daarom voel ik me ook verantwoordelijk om het juiste voorbeeld te geven. Mijn pr-strategie betekent dus ook dat ik kijk met wie wil ik samenwerken en wat wel of juist niet goed past bij mijn merk. Dat betekent ook dat we soms dingen moeten afwijzen, omdat het bijvoorbeeld voor 18-plus is. Ik ben natuurlijk zelf wel 18-plus, maar de doelgroep is dat zeker niet. Ik word ook eerder gezien als family friendly, dus zo probeer ik me ook te positioneren. En ik doe ook gewoon wat goed aanvoelt. De ene keer zeggen we dus, laten we dit doen en de andere keer zeggen we nee. Soms gewoon omdat het niet goed voelt.”

Je had het net over een rolmodel zijn. Hoe wil jij graag gezien worden als rolmodel?

“Dat is heel simpel, ik wil positiviteit uitstralen en dat is ook gewoon hoe ik zelf in deze wereld sta. Ik wil de wereld een stukje positiever en optimistischer maken en dat is echt wat ik als rolmodel wil laten zien. Dat kunnen kleine dingen zijn, zoals wees lief tegen elkaar, of accepteer iedereen zoals ze zijn, geloof waar je in wil geloven, wees verliefd op wie je verliefd wil zijn en iedereen is mens, maar ook wees lief voor dieren. Maar wat ik ook heel belangrijk vind, is een positieve mindset hebben. Vaak hebben mensen dromen, maar omdat ze een negatieve mindset hebben, gaan ze die dromen niet achterna en dat vind ik zo zonde. Als rolmodel probeer ik dus altijd uit te stralen dat je positief moet denken en er gewoon voor moet gaan.

Ik ben zelf geboren en opgegroeid in Amsterdam Oost. Mijn familie was niet straatarm, maar ook zeker niet rijk. Ik heb echt vanaf de bodem moeten beginnen. Ik kreeg geen zakgeld van mijn moeder. Ik had broeken met gaten erin en niet zo stijlvol als je tegenwoordig ziet, maar echt omdat ik geen andere broek had. Dus het was wel taai. In Nederland hebben we het natuurlijk niet zo heel erg vergeleken met echte arme landen, maar ik heb nog steeds met bijbaantjes elke euro bij elkaar moeten verzamelen totdat ik uiteindelijk een computer kon kopen en mijn eigen onderneming kon beginnen. En ik zeg altijd, als ik het kan, kan iedereen het, want ik ben echt niet speciaal. Ik ben gewoon een gast die lekker hard werkt, en ik had ook niet de beste cijfers op school.“

Ik heb ergens een bijzonder verhaal gelezen over de manier waarop jij op het VWO bent gekomen?

“Ja, dat is wel grappig, veel mensen geloven het alleen niet, maar het is echt waar gebeurd. Ik heb op de achtste montessorischool gezeten. Daar had ik een vmbo-t advies gekregen van juffrouw Karen. Ik had een citoscore van 537, zo even uit mijn hoofd. En dat was dacht ik vmbo-t/havo-advies, maar dankzij mijn gedrag – ik was echt wel een klootzak af en toe – kreeg ik dus dat vmbo-t advies.

Ik was een brutaal puberend jongetje en ik hield wel van wat ruzie zoeken. Maar waar ik vooral echt last van had was het feit dat ik dyslectisch ben en destijds daardoor ook echt heel veel moeite met lezen en schrijven had. Ik scoorde heel hoog op mijn rekenen, maar heel laag op begrijpend lezen. Met dat advies dat ik had gekregen, heb ik me bij wat scholen aangemeld, waar ik overal werd afgewezen. Toen ben ik naar het IJburg college gegaan. Dat was een gloednieuwe school en daar vroegen ze aan mij wat voor advies ik had. Toen heb ik eigenlijk een beetje gelogen. Ik heb gezegd dat ik havo/VWO deed en uiteindelijk vroegen ze me wil je havo of VWO doen? Toen heb ik gezegd doe maar VWO en dat heb ik uiteindelijk gehaald. Uiteindelijk heb ik dat natuurlijk wel toegegeven.”

Wat zijn de grootste risico’s die je hebt genomen om te komen waar je nu staat?

“Een groot risico in het begin was, ga ik studeren of ga ik een jaar voor de YouTube video’s? Destijds dacht ik dat het een heel groot risico was omdat het afweek van wat iedereen denkt dat het ‘normale leven’ is. Je gaat naar de basisschool, daarna naar de middelbare school, je gaat studeren en dan krijg je een baan. Dat is wel zo’n beetje wat iedereen doet, en dat is veilig. Dat is wat mijn ouders gedaan hebben en om daar een beetje uit los te breken, dat lijkt een risico. Ik heb dus een tussenjaar genomen en in dat tussenjaar ben ik gaan knallen op YouTube.

In mijn ondernemerschap heb ik meer echt grote risico’s genomen. Het ontwikkelen van de videogame bijvoorbeeld, daar pomp ik privé een half miljoen in. Als het flopt, dan is dat weg. Ik heb ook investeringen in bedrijven gedaan, sommige floppen en sommigen worden een succes. Af en toe heb je een businesskeuze die niet zo goed gaat. Je huurt iemand in, die niet echt blijkt te kunnen presteren en uiteindelijk moet je hem laten gaan en kom je erachter dat het niet een goede investering was geweest. Je huurt een kantoor dat net iets te groot is, je wil erin groeien, maar dat lukt dan net niet. Dat soort dingen.”

Wat is de meest leerzame ervaring die je als ondernemer hebt gehad?

“Mijn nummer één tip is, droom en schrijf je einddoel op. Soms is dat doel zo ver weg, dat je echt geen idee hebt of je dat überhaupt kan. Wat ik echt geleerd heb, is verdeel het dan in heel veel kleine stapjes. Net als met schaken, dan denk je ook niet meteen 30 stappen vooruit hoe je kunt winnen, dan denk je wat is de beste zet die ik nu kan doen. Ik heb hetzelfde gedaan met het videogame bedrijf. Mijn doel was een videogame bedrijf te beginnen waar we een hele toffe game mee gingen bouwen en ik had geen idee hoe. Ik wist niet waar ik moest beginnen. Ik heb geen ervaring in de industrie en bedacht toen stap voor stap wat ik nodig dacht te hebben. Als je heel veel kleine stapjes zet, dan kom je er uiteindelijk wel. Begin met een ambitieuze visie, zet kleine stapjes ernaartoe en dan bereik je je doel.”

Heb je een tip die je wil delen met jonge ondernemers?

“Wees vooral proactief. Niemand gaat je helpen in deze wereld. De enige persoon die gaat helpen ben jezelf. Ik heb jarenlang gehoopt dat iemand me zou oppakken en zou zeggen, weet je wat, ik doe het allemaal voor je. Toen kwam ik erachter dat die persoon niet bestaat. Als jij je bedrijf wilt laten groeien, dan moet je zelf de stappen ondernemen en zelf er naartoe werken. Daar leer je van en daar wordt je sterk van.”

In een interview met Jay Jay Boske heb je gezegd dat je elektrisch rijdt omdat je de planeet wilt redden. Dat zei je met een grapje, maar hoe zie jij je eigen rol als influencer daarin?

“Ik probeer zo’n actief mogelijke rol te nemen op dat gebied, zonder daar veel ophef over te maken, maar als iemand erom vraagt, dan zeg ik het graag. Ik ben uiteindelijk wel iemand waar veel mensen naar opkijken, waar veel mensen naar luisteren en dan is het helemaal mooi als ik iets goeds kan doen voor de wereld. Ik vind dus, laten we met zijn allen climate change tegengaan. Dat doen we niet in één keer, maar dat doen we wel stapsgewijs en door zoveel mogelijk inzet te tonen. Elektrisch rijden doe ik dus, want het is een stukje beter voor ieders gezondheid in Amsterdam, het scheelt wat geld voor mij en het redt de planeet. Wat we ook gedaan hebben met het bedrijf, is dat we volledig CO2-neutraal zijn en zelfs een offset hebben. Dat hebben we door de jaren heen bereikt door steeds te doneren om bomen te planten. We gebruiken daarnaast groene stroom en compenseren waar we dat kunnen wat wij als bedrijf produceren. Daarin gaan we niet zo ver dat we ook compenseren wat alle kijkers gebruiken als ze naar onze filmpjes kijken, dat vind ik persoonlijk een beetje te ver gaan. Al lijkt het me wel leuk om daar naartoe te werken.”

Heb je nog een boodschap voor de lezers van dit interview?

“Ga je dromen achterna, wees niet bang en durf risico’s te nemen. Anything is possible.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2020-2021 © actueelnieuws.org

logo

Tip de redactie!

Actueelnieuws.org werkt graag met jou samen aan mooie interviews en prikkelende artikelen. Heb je een tip of idee? Meld deze dan bij onze redactie.