Interview met Jordi van den Bussche

kwebbelkop

Jordi van den Bussche, ook wel bekend als Kwebbelkop, begon met het maken van video’s op YouTube, waarin hij videogames speelt die hij van Engelstalig commentaar voorziet. Deze video’s zijn internationaal populair bij een miljoenenpubliek en hebben geleid tot een zeer goed lopend bedrijf, JVDB. Met deze onderneming timmert Jordi inmiddels flink aan de weg op allerlei vlakken in de digitale wereld. Eerder dit jaar sprak Actueel Nieuws al met Jordi van den Bussche, recent vroegen wij hem naar de laatste innovaties van JVDB en naar zijn kijk op de ontwikkelingen rondom AI.

Ik was heel enthousiast toen ik de mail kreeg van je bedrijf, volgens mij is er veel in beweging in je onderneming, dus ik ben benieuwd naar wat je graag wilt delen?

“Er zijn sinds ons vorige gesprek best veel dingen veranderd. Er zijn wat mooie mijlpalen geweest, zoals voor het eerst 100 miljoen views op een video, wat fantastisch is. Daarnaast zijn we ongeveer een maand geleden officieel begonnen met Kwebbelkop AI, wat een soort innovatief project is om alles mee te creëren wat je als content creator zou willen.”

In Business insider en Sprout is er al het een en ander over verschenen. Kun je misschien toelichten hoe jullie bedrijf dat vorm gaat geven?

“We zijn begonnen met mijzelf uit de productie van het Kwebbelkop YouTube kanaal te halen en te vervangen met AI. Daarvoor hebben we een 3D-model gemaakt, een soort cartoon van mezelf. Vervolgens hebben we een machine learning model getraind om mijn stem te kunnen klonen en die te kunnen koppelen aan het karakter. Binnen het productieproces had ik een paar verantwoordelijkheden, die hebben we eruit gehaald en vervangen met AI.”

Kun je vertellen wat jullie nog meer doen met AI?

“We zijn op dit moment bezig met een nieuw project, Project V. Binnen dat project hebben we AI oplossingen losgelaten op problemen die ik als ondernemer en als influencer binnen het productieproces en binnen mijn business tegenkom. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat AI heel veel problemen voor ons kan oplossen, dus waarschijnlijk ook voor andere bedrijven. Inmiddels zijn we dat nu zo’n 6 maanden aan het testen, met de bedoeling om onze AI te kunnen verkopen aan mensen die influencer willen worden. Onze AI kan dat hele productieproces overnemen, je hoeft het alleen maar een idee te geven en het maakt zo een volledige video voor je.”

Ik las iets over het vertalen van video’s, daarmee houden jullie je ook bezig begrijp ik?

“We waren project V aan het ontwikkelen – dus het volledige productieproces aan het automatiseren met AI op een goed kwaliteitsniveau – en daarbij rees de vraag in welke taal we dat wilden. In het Engels of Nederlands? Toen bedachten we al snel, waarom niet Spaans en Frans en Duits, et cetera. In korte tijd hebben we toen een vertaler opgezet en die wilden we gaan aanbieden bij bedrijven. Daarop ontstond zo’n grote vraag alleen al voor die functie, dat we dat even op pauze hebben gezet om ons te focussen op de hele productie, zodat die hele productie geautomatiseerd kan worden in 20 verschillende talen. En dat is waar we nu zijn, dat bieden wij ook aan, maar momenteel bij een hele selecte groep.”

Wat zijn de dingen waar je het meest trots op bent van wat jullie dit jaar tot nu toe hebben bereikt met het bedrijf?

“Momenteel hebben we een researchkanaal runnen om aan te tonen dat onze tool ook daadwerkelijk goed genoeg is om te presteren. Het gaat hier namelijk om organische content, dit is geen push betaalde marketing, wat je wel heel vaak ziet in de agency business en de marketing industrie. We zijn met dat doel nu één kanaal helemaal aan het ontleden, dat is een geschiedenis kanaal. We hebben ons gericht op educatief, omdat ik denk dat we met deze software heel veel hele mooie dingen kunnen doen. We kwamen erachter dat dat heel interessant is voor vele mensen. Momenteel zitten we met dat kanaal op in totaal bijna 40.000 volgers en we hebben met meerdere video’s bijna een miljoen views aangetikt. En het kanaal is volledig geautomatiseerd, de AI produceert alle content. Er worden wel door mensen quality checks gedaan en we zorgen ervoor dat de bronnen ook daadwerkelijk kloppen, maar we willen hiermee laten zien wat er met AI allemaal mogelijk is.”

Zijn er ook nog nieuwe niches die je komende tijd en volgend jaar op wilt bouwen?

“We zijn er eigenlijk achter gekomen dat de mogelijkheden van deze software enorm zijn. Je kunt je niet alleen richten op de educatieve sector, maar je zou ook door AI op basis van een review over een product een volledige video kunnen laten maken. Daar hoef je dan niet meer iemand voor in te huren. Of heb je bijvoorbeeld een nieuwsartikel geschreven voor een nieuwskanaal, dan kan AI daar een video over maken en nogmaals, de tool heeft tot bijna 1 miljoen unieke organische views gegenereerd met dit soort video’s dus het is zeker mogelijk. Wij hebben er inmiddels ook game reviews en wat advertenties mee gemaakt, dat zijn een paar voorbeelden van waar we momenteel mee experimenteren. De mogelijkheden zijn eindeloos, je kunt met AI verhaaltjes laten vertellen, kinderboeken maken, tekenfilms, van alles.”

Educatie, dat lijkt me wel iets waar langer over is nagedacht, van waar die specifieke niche?

“Ik denk dat het heel belangrijk is dat iedereen beter wordt van deze technologie. En ik geloof er heilig in dat entertainment zeker heel leuk is, maar dat de samenleving van dit soort ontwikkelingen op heel veel andere vlakken veel profijt kan hebben. Educatie is er daar een van, en daarbij kan het over van alles gaan. Over je geloof bijvoorbeeld, maar ook gewoon over allerlei school-onderwerpen. Je zou AI de opdracht kunnen geven een leuke video te maken over de examenstof voor vwo 6 geschiedenis om maar iets te noemen. Die kun je dan kijken om voor je examen te oefenen of je zou dat als leraar kunnen gebruiken. Ik denk dus, als we er mensen mee kunnen helpen, waarom niet?”

Er is over AI inmiddels al veel geschreven. Hoe kijk jij aan tegen de verdere mogelijkheden van AI?

“Ik denk dat elke sector er echt enorm veel profijt van gaat hebben. Denk aan hoe het internet in bedrijven werd verwikkeld. Wat al zichtbaar is, is de productiviteitstoename van mensen die met AI werken. En daarnaast zou je ook simpele taken en saaie taken kunnen automatiseren. Dit maakt het ineens echt mogelijk voor iedereen om mee te doen, dus nu is het een stuk minder oneerlijk geworden omdat alles veel toegankelijker is. Als jij net wilt beginnen en je wilt echt top kwaliteit produceren, dan kan je dat met AI doen, wil je een boek schrijven, maar je weet niet hoe, dan kan je dat met AI doen. Er zijn meer mogelijkheden voor iedereen om iets te creëren. En voor zover ik weet, is dat goed voor de economie, hoe meer de mensheid gedaan krijgt, hoe meer we gaan groeien.”

Wat denk jij dat over 10 jaar de belangrijkste invloed is van AI op de wereld?

“Ik denk dat we over 10 jaar enorme doorbraken zullen maken in longevity en de wetenschap daarvan. Daarmee bedoel ik dat we gezonder oud worden en dat we steeds ouder worden met de mogelijkheid dat we voor altijd zullen leven. Ook als je kijkt naar de klimaatproblemen – regardless of die er zijn of niet – AI kan ons daar met allerlei toepassingen heel erg bij helpen, van data analyses maken tot simulaties maken. In de wetenschap kan AI worden ingezet bij het ontdekken van nieuwe dingen, nieuwe stofjes, nieuwe wetenschappelijke doorbraken. Dat alles betekent gezondere en gelukkigere en blijere mensen in Nederland, in het buitenland, misschien zelfs op Mars?”

Ik las dat je bedrijf inmiddels 60 medewerkers heeft. Heb je een bepaalde groei in gedachten die je wilt bereiken, of wil je het team vooral ook klein en hecht houden?

“Ik denk dat het juist heel stoer geworden is om een heel impactvol bedrijf te hebben met weinig medewerkers. En als je het goed doet, dan bouw je een product waar je indirect mensen mee kan helpen. Ik hoop meer die richting op te gaan.”

Op je Instagram is te lezen dat je ook public speaker bent. Hoe zie jij voor de komende tijd je rol in de media en wat zijn je ambities als public speaker?

“Persoonlijk vind ik het heel leuk om te vertellen over deze technologie en deze ontwikkelingen. Ik denk dat ik een van de eersten ben die zich hier echt heel goed in heeft verdiept en in de positie is om mensen hierover te informeren. Ik denk als ik de goede dingen die in de samenleving met AI mogelijk zijn ook maar een beetje weet te versnellen, dan heb ik mijn steentje bijgedragen aan een betere toekomst, voor iedereen.”

Zou je bijvoorbeeld ook een eigen podcast willen of meer in de media willen doen, of ligt daar niet zo zeer jouw ambitie?

“Mijn ambities liggen daar niet om een paar redenen. Ten eerste, ik heb met een podcast geëxperimenteerd, maar dat vergt toch wel heel veel tijd en energie van mij, hetzelfde geldt voor dingen in de media of op televisie of radio. Ten tweede focus ik me liever op het bouwen van deze applicatie, om zo nog meer impact te hebben. Ik denk dat dit een groter effect zal hebben dan sommige dingen die ik kan bereiken in de media.”

Heb je een droom over wat je nog wilt bereiken met de applicatie?

“Ik denk dat ik graag zou bouwen richting wat ik noem de Matrix, een simulatie van entertainment. Ik denk dat de volgende stap daarin VR zou zijn. Ik heb geen VR bedrijven, ik heb nog nooit iets gedaan met VR, op een paar video’s gemaakt na, maar ik denk dat daar iets heel moois te vinden is binnen het entertainment, denk aan VR-films, en -ervaringen. Alleen de hardware is er nog niet, dus ik heb nog geen haast.”

Zijn er verder nog belangrijke ontwikkelingen op het gebied van technologie, die jij de komende tijd wel ziet gebeuren?

“Ik denk dat we natuurlijk de Apple Vision Pro krijgen. Die komt eraan en ik denk dat die veel mensen hun ogen open zal laten gaan en dat mensen er lekker veel mee zullen gaan klussen. En ik denk ook dat Apple – zoals Apple altijd doet – het ineens een heel populair ding zal maken in de samenleving, dus daar kijk ik wel echt naar uit. Ook de ontwikkelingen van Google en daar binnenin AI, maar vooral Nvidia zijn van belang. Ik vind dat de Nvidia momenteel echt een grote speler is en dat is ook wel te merken als je naar de cijfers kijkt. Ik ben echt nieuwsgierig waar zij naartoe gaan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2020-2021 © actueelnieuws.org

logo

Tip de redactie!

Actueelnieuws.org werkt graag met jou samen aan mooie interviews en prikkelende artikelen. Heb je een tip of idee? Meld deze dan bij onze redactie.