Vandaag aan het woord in onze serie interviews met interessante en inspirerende mensen: Jasper Lijfering. Zijn ouders runden sinds 1987 Amsterdam Vintage Watches & Jewelry, een juwelierszaak met antiquiteiten in hartje Amsterdam. Daardoor is de liefde voor horloges hem met de paplepel ingegoten. Hij volgde de opleiding tot juwelier aan de Vakschool Schoonhoven en liep als onderdeel daarvan stage bij juwelierszaken Lyppens & Schipper en Schaap & Citroen. Sinds 2014 staat hij er aan het roer en heeft het roer omgegooid door volledig in te zetten op de handel in horloges.
Lijferings horlogehandel is zowel bij nationale als internationale bekendheden geliefd. Naast de fysieke winkel runt hij een succesvolle Instagrampagina en worden zijn horlogevideo’s op YouTube vaak bekeken. De manier waarop hij over de verder behoorlijk gesloten horlogewereld praat, heeft de laatste jaren bovendien voor een groeiende interesse in zijn handel gezorgd. Dat heeft ertoe geleid dat Videoland de driedelige docuserie ‘Tijd is geld’ over Amsterdam Vintage Watches heeft uitgebracht. Wij spraken hem over die docuserie, investeerders, het verhaal achter horloges en zijn toekomstdromen.
Je bent de laatste tijd veel in de media te zien geweest, met als hoogtepunt je eigen docuserie bij Videoland. Hoe is het idee voor die serie tot stand gekomen?
“Mijn team en ik zijn meermaals benaderd door partijen die een documentaire wilden maken, maar ik vond hun insteek niet interessant. Ik was bang dat een documentaire over het horlogevak als een WC-Eendrapportage zou overkomen. We wilden zelf juist – als we dan een documentaire zouden laten maken – vertellen hoe het eraan toegaat in de verder behoorlijk gesloten horlogewereld.
Uiteindelijk zijn we wel met Ampersand Media in zee gegaan, omdat zij hun idee verkochten als ‘wij maken een documentaire over het bedrijf en we laten gewoon zien hoe jullie alles doen, zonder dat jullie zelf kunnen bepalen hoe het wordt weergegeven’. Er komen dus ook meerdere dingen in voor die ik er zelf liever uit had geknipt, waaronder tegenslagen waar we mee te maken kregen. Achteraf ben ik echter blij dat die dingen ook getoond worden, omdat het de objectiviteit van de
documentaire ten goede komt.”
Hoe kijk je terug op de reacties die je op de docuserie hebt ontvangen?
“De serie heeft meer bij mensen losgemaakt dan verwacht. Er was een tweedeling te zien: een grote groep kijkers vond het allemaal heel gaaf en raakte erdoor gemotiveerd, maar er waren ook mensen die het te materialistisch vonden. Ik ervaar mijn vak zelf echter helemaal niet als materialistisch, want ik vind het genieten van producten an sich niet materialistisch. Dat wordt het pas als je te veel waarde aan dat materiaal gaat hechten.”
Amsterdam Vintage Watches hanteerde het afgelopen jaar een unieke aanpak door corona juist te zien als een kans. Kun je daar wat meer over vertellen?
“Winston Churchill zei ooit ‘never let a good crisis go to waste’. Op het moment dat er veel gebeurt, zijn er ook veel mogelijkheden. De pandemie is daar een uitstekend voorbeeld van, mede doordat vele van onze collega’s nog niet goed op de digitale wereld zijn ingespeeld. We zagen de crisis daarom als onze kans om de online kant van onze business goed op poten te zetten. Dat heeft zeker z’n vruchten afgeworpen. We richten ons vooral op Instagram, omdat daar de wereldwijde handel plaatsvindt en het om de grote bedragen gaat. We zijn ook actief op YouTube, maar daar ligt de focus vooral op de Nederlandse markt en op horloges binnen een wat lagere prijsklasse.”
Toen je in 2014 aan het roer van het bedrijf kwam te staan, ben je geholpen door een aantal investeerders. Voor veel startende ondernemers is het bepaald niet makkelijk om investeringen binnen te halen. Hoe is jou dat gelukt?
“De investeringen die ik heb gehad, waren zeer verspreid. Het was ook niet zo dat ik kapitaalinjecties kreeg, dat iemand zei ‘hier heb je 200.000 euro, zie maar wat je ermee doet’. Ik heb eerst veel ‘in consignatie’ gewerkt, waarbij ik mensen die kostbare horloges wilden verkopen in contact bracht met potentiële kopers. Ik leerde steeds meer mensen in het vak kennen en zorgde voor goede deals, waardoor ik stapsgewijs het benodigde vermogen kon opbouwen. Ik ben op m’n zestiende in de horlogewereld begonnen en kan nu met trots zeggen dat we bij Amsterdam Vintage Watches alleen
maar horloges in de collectie hebben die eigendom zijn van het bedrijf zelf, zonder tussenpersonen.
Is er een jaar dat je zelf ziet als het jaar van je doorbraak?
“Mijn doorbraak, het moment waarop er echt grote stappen werden gezet, was heel recent. Het jaar 2018 was om allerlei redenen geen winstgevend jaar, maar in 2019 trok het allemaal goed aan. We zijn toen extra gaan investeren in de opbouw van een langdurig netwerk en in onszelf. We wilden het allemaal niet meer via andere kanalen doen en staken daarom veel tijd in onze eigen promotie en in de producten. In 2019 zagen we dus een goed begin en in 2020 breidde zich dat nog verder uit.” Hoe gaat het inkoopproces van horloges precies in z’n werk?
“We krijgen elke dag een aantal horloges aangeboden van mensen die ze graag willen verkopen, omdat we op Instagram het meest aanwezige horlogekanaal van Nederland zijn. Er is echter vaak een reden dat die mensen van hun horloge af willen, bijvoorbeeld omdat het in slechte conditie is of omdat het model niet courant is. We zijn in dat opzicht afhankelijk van het aanbod, maar we zijn daarnaast zelf veel aan het ‘jagen’. We gaan naar beurzen en maken nieuwe connecties met verzamelaars via onder andere Instagram. Ik denk dat we ongeveer de helft van de inkoop op eigen initiatief doen en de andere helft uit aanbod van externen bestaat.”
In eerdere interviews heb je weleens gezegd dat het je vooral om het verhaal achter horloges gaat.
Kun je dat toelichten?
“Zo is het bij mij inderdaad begonnen. Horloges hebben natuurlijk een esthetische aantrekkingskracht, maar er zit nog veel meer achter. Als je het achtergrondverhaal van een horloge kent, kan dat bijdragen aan die esthetische waarde. Er zijn veel horloges die ik een aantal jaar geleden verre van mooi vond, maar die ik heb leren waarderen door het verhaal dat erachter zit. Ik heb me erin verdiept en snap hoe het ontwerp tot leven is gekomen.
Het verhaal en het uiterlijk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het eerste horloge dat ik me echt kan herinneren, is een GMT Pepsi van Rolex. De rode en blauwe kleur in dat horloge vond ik als kind heel mooi, waarna ik aan mijn vader vroeg wat het verhaal erachter was. Ik vond Pepsi een cool merk en waardeerde het horloge daardoor des te meer. Vervolgens ging ik er zelf onderzoek naar doen en bleek dat het horloge speciaal voor piloten was ontworpen. Er ontstond een fascinatie en ik vroeg continu aan mensen om me heen of ze dingen over hun horloge konden vertellen. Hoe meer je erover leert, hoe meer je het waardeert. Als je bovendien kunt aantonen dat het verhaal dat je bij een horloge vertelt klopt, kan dat ervoor zorgen dat het meer opbrengt wanneer je besluit het te verkopen.”
Wat maakt het zo aantrekkelijk om in horloges te investeren?
“Daar vertel ik graag wat over, maar daarbij wil ik wel een disclaimer geven: ik ben er geen voorstander van dat de horloges die ik verkoop door mensen als investering worden gezien. Voor mij is het namelijk puur een passie. Ik wil mensen horloges verkopen omdat zij ze mooi vinden en graag willen dragen. Als mensen mij persoonlijk vragen wat de beste investering is, antwoord ik dat ze beter in aandelen kunnen investeren dan in horloges. Bij de horloges die ik verkoop draait het om een investering in plezier.
Het gebeurt echter zeker weleens dat een horloge dat ik heb verkocht na verloop van tijd een stuk meer waard is, dus het is een beetje om het even. Vaak gaat het dan om horloges van grote merken zoals Rolex of Patek Philippe. De vraag stijgt, het aanbod niet. In het ene geval is het extremer dan het andere, maar in alle jaren dat ik me met de verkoop van horloges bezighoud heb ik nog nooit
gezien dat zo’n horloge minder waard is geworden.”
Je doet je werk met enorm veel passie en bent erg klantgericht. Heb je een bepaalde doelgroep in je hoofd die je op de langere termijn wilt aanspreken?
“Ja, dat hebben we zeker. Via YouTube spreken we momenteel vooral mensen aan die wat jonger zijn en bij wie het budget nog niet enorm hoog ligt. In de toekomst willen we echter meer toe naar de hogere prijsklassen, vanaf 15.000 euro. We hebben daar meerdere redenen voor. Allereerst is de markt in de lagere prijsklasse verzadigd aan het raken, omdat er heel veel handelaren in die vijver vissen. De tweede reden is dat we ondanks die verzadigde markt enorm veel vraag krijgen van mensen die in die prijsklasse horloges specifiek bij ons willen kopen, waardoor we hen niet allemaal voldoende service kunnen bieden. Het is dus ook een stukje zelfbescherming.”
Inmiddels heb je een voltallig team aan personeel in dienst. Aan welke eisen moet iemand voldoen om horlogespecialist te kunnen worden?
“Leuk dat je dat vraagt. M’n team is voor mij het allerbelangrijkste aspect aan het bedrijf. We staan allemaal naast elkaar en iedereen is bevoegd om bepaalde beslissingen te nemen. Ook hebben we met elkaar gemeen dat we autodidacten zijn: we hebben het vak allemaal gaandeweg geleerd. De praktijk is daarbij belangrijker dan de theorie. Tuurlijk, vakkennis is belangrijk. Als je niet weet wat het verschil is tussen een ROC-dial en een RCO-dial van Rolex, kan je daardoor tonnen mislopen bij de verkoop. Het draait echter ook om je doorzettingsvermogen: er de hele dag mee bezig zijn, het vooral gewoon doen en er volledig voor gaan. Tuurlijk zul je af en toe op je plaat gaan, dat gebeurt mij ook nog steeds. Daardoor moet je je echter niet laten tegenhouden.”
Je bent de afgelopen jaren fulltime met horloges bezig geweest. Heb je ook weleens overwogen om te gaan handelen in bijvoorbeeld kunst of vastgoed?
“Ik vind het spreekwoord ‘schoenmaker, blijf bij je leest’ daarop goed van toepassing. Ik heb verstand van horloges, dus ik vind dat ik daarmee bezig moet zijn. Ook haal ik daar het meeste plezier uit en is het voor mij het meest rendabel. Bovendien heb ik er simpelweg geen zin in om me met andere dingen bezig te houden, omdat mijn interesse daar niet hoofdzakelijk ligt. Tuurlijk, ik vind kunst en bijvoorbeeld auto’s gaaf, maar ik blijf me specialiseren in horloges.”
Je hebt de afgelopen paar jaar ook veel nephorloges aan het licht gebracht, die onder andere worden gebruikt in videoclips van bekende muzikanten. Kun je daar wat meer over vertellen?
“Namaakhorloges spelen binnen de horlogehandel een grote rol, zeker door de groei van social media in de afgelopen jaren. Ik ben om verschillende redenen fel tegenstander van de replicamarkt. Ik wil uiteraard mijn eigen branche beschermen: de namaakindustrie kost de echte industrie geld. In de echte industrie lopen horlogehandelaren risico’s, moeten ze zich aan bepaalde wetgeving houden en stoppen ze hun passie en creativiteit in hun beroep. Als iemand hun product klakkeloos overneemt en zelf uitbrengt, zorgt dat als het ware voor een degradatie van de echte merken.
Ten tweede is het inmiddels een trend geworden om op Instagram te laten zien hoe cool en interessant je bent. Vaak wordt er geposeerd met nephorloges, waardoor de volgers van bekende Instagrammers het idee krijgen dat ze er alleen bij horen als ze zelf ook die horloges hebben. Dat leidt tot onzekerheid en een verdraaid zelfbeeld. Ik voel me ethisch verplicht om aan de jeugd aan te tonen dat ze dat niet moeten geloven.”
Wat zou je zelf het meest spraakmakende moment van je carrière tot nu toe noemen?
“Moeilijke vraag. Ik heb er zo gauw geen antwoord op. Wat ik het tofst aan mijn beroep vind, is dat elke dag, elk horloge en elke deal anders is. Achter bepaalde deals zitten hele vette verhalen. Zo heb ik laatst bijvoorbeeld een horloge van een jongen gekocht dat hij als erfstuk had gekregen na het overlijden van z’n opa. Die jongen had eerst geen besef van de enorm hoge waarde van het horloge, tot hij het in een van mijn video’s op YouTube voorbij zag komen. Hij besloot het toen te verkopen en in plaats daarvan een ander horloge te kopen, zodat hij toch nog een herinnering aan z’n opa had. Met de opbrengst van het erfstuk kon hij z’n eigen onderneming beginnen.”
Tot slot: je hebt al veel dromen waargemaakt, is er nog iets waar je op het moment van droomt?
“Mijn dromen zijn vooral gericht op de horloges zelf. Ondernemen zit in m’n bloed en ik hou ervan, maar die ondernemersdrive heb ik vooral omdat het om horloges draait. Horloges zijn echt mijn passie. Er zijn nog veel horloges die ik in mijn collectie wil hebben, verzamelaars die ik wil ontmoeten en cliënten aan wie ik graag bepaalde modellen wil verkopen. De rest eromheen komt vanzelf wel.”