Interview met Iza Zuidema

Iza

Iza Zuidema is een jonge onderneemster die al op jonge leeftijd haar eigen marketingbureau IZ Marketing startte. Met dit bureau helpt zij ondernemers in allerlei categorieën, van starter tot gevestigde naam, en in allerlei branches, met hun vragen op het gebied van marketing en communicatie. Eerder schreef Iza Zuidema al columns voor Actueel Nieuws, vandaag vroegen wij haar wat meer te vertellen over haar onderneming en haar geheim voor succes te delen om starters op weg te helpen.

 Kun je kort iets over de oprichting van IZ Marketing vertellen?

IZ Marketing heb ik opgericht toen ik nog maar 21 jaar oud was. Ik had net mijn HBO afgerond en had een half jaartje pauze genomen om te ontdekken wat ik nu eigenlijk met dit breed inzetbare diploma wilde doen. Ik zag mezelf niet fulltime voor één bedrijf werken of van 9 tot 5 op kantoor zitten. Toen ik een vacature zag voor flexibele uren per week voor een freelancer werd mijn aandacht dan ook zeker gewekt. We besloten met elkaar in zee te gaan (en dat doen we nog steeds). Vanuit hier kwamen er steeds meer klanten binnen en besloot ik fulltime als ZZP’er verder te gaan.

Hoe ben je ertoe gekomen om een eigen bedrijf te starten?

Ik heb het al een beetje weggegeven, maar de voornaamste reden is dat ik niet fulltime op kantoor wilde (en fysiek kon) zitten. Hierdoor worden de opties voor een marketeer toch al flink beperkt. Als je dan toevallig de perfecte vacature vindt om je eigen bedrijf mee te starten, dan moet je die soms gewoon aanpakken.

Welk soort klanten kan bij IZ Marketing terecht?

Ik zeg altijd dat iedere ondernemer welkom is bij IZ Marketing. Ik vind het heerlijk om me te verdiepen in allerlei soorten branches; van bloemisten tot ontwerpers en van evenementenorganisators tot technische webshops. Echt alles komt voorbij. Ondanks dat ik bij veel van mijn con-collega’s zie dat zij zich verdiepen in één specifieke branche, werk ik toch echt liever met variatie. Niet alleen omdat het je fris houdt, maar ook omdat ik de kennis uit de ene branche vaak bij de andere weer toe kan passen. Wel merk ik dat IZ Marketing vanwege de prijsstelling veel starters aantrekt en dat vind ik geweldig. Slechts een paar jaar geleden was ik ook starter en ik weet als geen ander hoe moeilijk het kan zijn om met een beperkt budget een vliegende start te kunnen maken.

Kun je iets vertellen over waar je je op dit moment mee bezig houdt?

Ik sta natuurlijk bij mijn klanten bekend als marketeer. Echter merk ik dat ik steeds meer betrokken raak bij het stukje communicatie. Zo schrijf ik bijvoorbeeld 80% van de week (SEO)websiteteksten, blogs en campagnes uit. Dit is ook iets wat ik graag doe; schrijven, schrijven, schrijven… Daarnaast ben ik bezig met vele partners die ervoor zorgen dat het complete marketinggedeelte toch blijft voortbestaan op hoog niveau. Zo heb ik bijvoorbeeld een hele fijne fotografe, fantastische designer (websites, logo’s, flyers en meer) en een videograaf waar ik altijd een beroep op mag doen. Voor alle bijbehorende teksten kunnen de mensen dan weer bij mij terecht.

Waar wil je uiteindelijk staan met je bedrijf?

Mijn passie voor schrijven zorgt ervoor dat ik er stiekem over na zit te denken om mijn marketingbureau beetje bij beetje om te gaan zetten naar een tekstbureau. Dit natuurlijk wel zonder de kennis te verliezen. De bijscholing en de partners zullen blijven. Maar uiteindelijk zie ik mezelf de hele dag lekker schrijven. Daarnaast wil ik graag bekend komen te staan als hét bureau voor starters die voor een eerlijke prijs een goede start willen maken met de online communicatie.

Welke tips wil je jonge startende ondernemers meegeven?

Dat is een goede vraag… Ik denk dat ik het antwoord graag in twee delen wil beantwoorden. Als eerste de starters die zich richten op producten. Deze hebben het voor het oog misschien niet zo moeilijk. Want, webshopje bouwen, producten inkopen en gaan, toch? Maar nog te vaak zie ik super gemotiveerde mensen die eigenlijk niet weten wat er om hen heen gebeurt. Ken dus je markt. Weet waar je klanten zitten en misschien nog wel belangrijker, waar je concurrenten zitten. Weet waar behoefte aan is en waar jij je kunt onderscheiden.

Dan de dienstverleners onder ons. Hier ben ik zelf natuurlijk technisch gezien ook één van. Mijn ervaring is dat dit een lastigere sector is om jezelf groots in te maken. Waarom? Vertrouwen. Als er iets belangrijks gebeuren moet, vraag je niet snel iemand die je niet kent. De branding moet dus echt ‘on point’ zijn. Denk hierbij aan kleurenpsychologie, grafisch design, kwaliteit van de website en de wijze waarop jij jezelf neerzet. Hiervoor is een goed marketingplan de kortste klap om één rode draad door het verhaal te kunnen spinnen.

Hoe probeer je je met IZ Marketing te onderscheiden van andere bedrijven?

Ik denk dat ik mij met name onderscheid met de persoonlijke benadering richting mijn klanten. Ik weet bij wijze van de namen van de kids en de verjaardagen van de klanten. Mensen mogen mij altijd bellen of appen met vragen en problemen. Dit kan alleen door de kleinschaligheid van IZ Marketing en dat houd ik dan ook graag zo. Daarnaast wordt de prijs-kwaliteitsverhouding vaak benoemd als opvallend pluspunt.

 

Heb je tot slot nog een boodschap voor de lezers van het interview?

Verzamel de juiste mensen om je heen. Zorg ervoor dat je geen honderden euro’s betaalt voor een beetje advies waarvan je niet weet hoe je het uit moet voeren. Ga op bezoek bij andere ondernemers en stel je vragen. Hierdoor weet je waar je aan begint. Zorg daarnaast voor een goed startkapitaal, zodat je direct promoties op kunt pakken en je belasting (helaas) kunt gaan betalen. Mocht dit nog niet zo goed te realiseren zijn, denk er dan aan om je baan in loondienst nog niet direct op te geven. Je ‘reserves’ zijn je redder in nood. Kijk maar naar de afgelopen Coronajaren. Voorbereiding is key!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2020-2021 © actueelnieuws.org

logo

Tip de redactie!

Actueelnieuws.org werkt graag met jou samen aan mooie interviews en prikkelende artikelen. Heb je een tip of idee? Meld deze dan bij onze redactie.