Interview met Hans van Tellingen

hans-van-tellingen

De in 1966 geboren Hans van Tellingen kwam ter wereld in het Drentse Meppel. Zijn studiejaren bracht hij door in het mooie Groningen, waar hij vijf jaar lang studeerde aan de RUG (RijksUniversiteit Groningen). Na een aantal jaren werkervaring op te hebben mogen doen bij twee verschillende bedrijven begon hij in 1993 bij Strabo bv, waar hij in 1995 al de positie van directeur-eigenaar in mocht nemen. Inmiddels is Hans een belangrijk gezicht voor Strabo; als specialist op het gebied van retail, als gewaardeerde spreker en als schrijver zonder blad voor de mond. Strabo is gevestigd op de Amsterdamse Herengracht.

Wij spraken Hans over zijn persoonlijke achtergronden, zijn werkzaamheden bij Strabo en zijn opinie betreffende de ontwikkelingen in de wereld van retail. Tevens vroegen wij hem naar zijn drijfveren achter zijn online uitingen over het huidige coronabeleid en spreekt hij zich uit over zijn verwachtingen en ambities voor 2022.

Kunt u iets vertellen over uw achtergrond als geograaf en regioloog?

Als sociaal geograaf ben ik aan de ene kant heel generiek opgeleid met veel maatschappelijke inzichten (‘alles heeft een ruimtelijk of geografisch aspect’ namelijk, het draait om de vragen ‘waar en waarom daar’?) en als regioloog (er zijn er maar een paar honderd in totaal) ben ik opgeleid tot (statistisch) onderzoeker en als vastgoedspecialist, tegenwoordig zou dit een ‘Master Vastgoedkunde’ heten. Ik heb ooit gestudeerd in Groningen. Nog altijd de leukste studentenstad van Nederland.

Wat houden uw werkzaamheden bij uw bedrijf Strabo zoal in?

Strabo is dé onderzoekspecialist op het grensvlak van retail en (winkel)vastgoed. Wij brengen consumentengedrag in kaart van plekken waar veel mensen samen komen. Naast winkelcentra betreft dat onderzoek op toeristische bestemmingen en grote evenementen. Strabo beschikt over een eigen veldwerkteam, maar analyseert ook de zelf vergaarde gegevens en is een graag geziene consultant die zich baseert op uiterst betrouwbaar onderzoek. Integriteit is ons bestaansrecht. Als hoofdauteur van #WatNouEindeVanWinkels en ‘Waarom Stenen Winkels Winnen’ (beiden zo’n 10.000 keer verkocht) mag ik ook graag spreken op congressen (stiekem vind ik dat het allerleukste) . Men kent mij met name als de pleitbezorger van de fysieke winkel.

Is de retailsector naar uw mening voldoende met innovatie bezig?

Jazeker, maar innovatie is geen doel op zich. Men heeft het vaak over technieken als bijvoorbeeld digitale passpiegels, maar uiteindelijk draait retail om het menselijk contact. Het contact tussen de ondernemer en de klant. Een echte winkelier is een ondernemer. Wat bedoel ik hiermee? Allereerst: ken je product. En hou van je product. Als je geen passie hebt voor de spullen die je verkoopt, ben je niet geloofwaardig. Weet ook met liefdeover je product(en) te vertellen. Breng die liefde over naar je klant. En herken de klant die jouw passie deelt. En dus dolgraag iets bij je wil kopen. Dat houdt in dat je je doelgroep dient af te bakenen. Je kunt je onmogelijk op iedereen tegelijk richten. Zorg dat je ertoe doet. Voor bepaalde doelgroepen. Alleen dan kun je het verschil maken met je concurrenten. En ben je van toegevoegde waarde. Als vanzelf hou je dan van je klant. Volledig oprecht. Dat betekent dat je hem of haar in de watten gaat leggen. Moet verwennen. En alle aandacht geeft die hij of zij nodig heeft. Dat begint al met de klant gemeend welkom heten. Maak verbinding met die klant. Dat verhoogt de gunfactor.Webwinkels hebben heel veel moeite om winstgevend te zijn, dat lukt vaak niet. Nee, ook meestal niet de afgelopen twee jaar toen zij de wind mee hadden vanwege de lockdowns. De kruidenier die tot in de jaren 60 de boodschappen kwam langsbrengen kon ook niet opboksen tegen de supermarkten. De webshops hebben dat verliesgevende businessmodel weer opnieuw geïntroduceerd. Met veel verliezen tot gevolg. Nu ben ik zeker niet tegen webshops, ze zijn een blijvertje. Maar beschouw het als een extra distributiemodel van de fysieke winkel. Als een aanvulling. En zie het ook in het kader van ‘BOPIS’ (Buy Online Pick Up In Store), dan zit je niet met die dure bezorging en al die retourzendingen. En kun je tevens profiteren van consumenten die in de winkel hun spulletjes komen ophalen, zodat ze ook weer worden verleid tot het kopen van meer spulletjes als zij toch in de winkel zijn. Alleen de fysieke winkel slaagt erin om een zogenaamde ‘lange kassabon’ te genereren. Webwinkels hebben meestal alleen een korte kassabon.

Waar liggen de kansen voor de retail in 2022?

Die liggen juist in de fysieke ruimte. Mensen gaan feestend de staat op als de lockdowns echt zijn beëindigd (en dat is snel, want bijna iedereen is het coronabeleid zat). Retail draait om de plek. Als het een leuke plek is gaan de mensen daar als vanzelf naartoe. En dan gaat men op die plek ook consumeren. Of dat nu een hapje, een drankje of het kopen van een product in de winkel is, het maakt niet uit. Ik voorspel de ‘roaring twenties’ , vanaf de aankomende lente

Bestaat er in de sector van retail voldoende samenwerkingselement of wordt er nog teveel in aparte partijen gedacht (wij/zij situaties)?

Soms wel. Eigenaren van het winkelvastgoed, de retailers (maar ook de horeca-uitbaters, horeca en winkel zie ik al een gezamenlijke activiteit), de gemeente en andere belanghebbenden moeten samenwerken. Want hoe meer omzet, hoe meer huur iemand kan betalen. En als het tijdelijk wat slechter gaat, zullen ook de vastgoedeigenaar (die dan minder huur ontvangt) en de gemeente moeten nadenken over ‘hoe’ het functioneren kan verbeteren. Het eigenbelang is dus eigenlijk een gezamenlijk belang. Als het goed gaat met de een, gaat het ook goed met de ander.

Hoe zou u uw huidige rol bij BVNL, de partij van Wybren van Haga, omschrijven?

Ik ben landelijk bestuurslid en ben niet direct actief in de politiek op landelijk niveau. Omdat BVNL dé (MKB-)ondernemerspartij bij uitstek is, zocht de partijleiding er iemand bij die ook daadwerkelijk actief ondernemer is in het dagelijks leven. Ik zat vroeger bij de VVD, maar die partij (zeker de laatste twee jaar niet) vertegenwoordigt de ondernemer niet meer naar mijn mening. BVNL is klassiek liberaal , iets wat de VVD zou moeten zijn, maar niet meer is. En dat houdt in: vrijheid van ondernemen, vrijheid van handelen en vrijheid van meningsuiting. Economisch gezien rechts van het midden. Maar op andere vlakken soms mild conservatief, maar ook vaak juist uitgesproken progressief en (inderdaad) ‘liberaal’. Precies overeenkomend met mijn eigen levensvisie. Ik voorspel een gouden toekomst voor BVNL, dat precies de juiste koers aan het varen is.

Dit staat verder los van mijn bedrijf, mijn compagnon (de andere 50% eigenaar) heeft hele andere politieke voorkeuren. Hahahaha. Dat maakt dus ook niet uit, want we rooien het als goede maatjes al 28 jaar met elkaar.

Welke specifieke ambities jaagt u dit jaar na voor uw bedrijf?

Gezien de aard van de werkzaamheden is ons bedrijf behoorlijk geraakt door de maatregelen. Maar zodra de lockdown eindigde (de vorige twee keer) kwam de ‘business’ ook weer terug. Ik voorspel dus juist een erg goed jaar.

U deelt dagelijks uw visie over het coronabeleid op social media, met de bijbehorende interactie die hierdoor ontstaat. Wat is uw drijfveer om dit te doen?

Sinds maart 2020 (en eigenlijk al sinds januari 2020) volg ik het regeringsbeleid inzake covid kritisch. En zag vanaf het begin al allerlei zaken die mijn wenkbrauwen deden fronsen vanwege onlogisch handelen. Natuurlijk, in maart 2020 zag ik met name mijn sector in de problemen komen, dat was mijn eerste zorg. Maar gaandeweg werden deze zorgen verdrongen door veel grotere zorgen, zeker op het moment dat Rutte het over ‘het nieuwe normaal’ begon te hebben. De hele samenleving staat onder druk, niet in het minst bij de jeugdigen, die niets te vrezen hebben van het virus, maar wel zwaar lijden onder de maatregelen. Nu schrijf ik überhaupt graag, maar vanaf maart 2020 ben ik steeds vaker over het onderwerp gaan publiceren. Bij onder andere De Ondernemer (over retail/horeca), OpinieZ (politieke implicaties van het beleid) en ook EW Magazine, het vroegere Elsevier. Bottom Line is dat lockdowns (vrijwel) geen positieve effecten hebben, maar slechts negatieve (zodat er juist meer mensen overlijden), dat er geventileerd moet worden in binnenruimten, dat vroegtijdige medicatie wel degelijk bestaat (en dat er veel onderzoek is dat deze ook lijkt te werken) en dat ‘thuis blijven bij symptomen’ wél een nuttige maatregel is. Verder: voorzichtig met oma en opa, maar open vooral de hele maatschappij. Zoals Zweden dat bijvoorbeeld gedaan heeft met alleen in het begin enkele lichte maatregelen. En over dat vaccin: ik ben daar nooit tegen geweest, maar verplicht het niet, voer geen ctb  en 2G in en het is de vraag -als je geen risicogroep bent- of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Maar los van dit alles, alles kan dus open. En al helemaal de retail en de horeca, daar er daar vrijwel geen ‘besmettingen‘ plaatsvinden, vindt zelfs het RIVM. Bottom line: wij werden afgelopen december een lockdown ingerommeld door volstrekt verkeerde modellen op basis van verkeerde aannames van het RIVM. En het OMT -helemaal geen experts op het gebied van lockdowns, want ze werken per definitie vrijwel niet- stelt draconische maatregelen voor die het kabinet klakkeloos invoert en de maatschappij dus op slot zetten. Daarbij voorbijgaand aan het feit dat het OMT geen democratisch instituut is (ze bezitten geen enkel mandaat) én dat betrouwbare wetenschappelijke inzichten van andere hoog aangeschreven experts gewoon worden genegeerd.

Ik kan dus niet anders. Als je een beetje kunt rekenen en een beetje inzicht hebt in beleidsmaatregelen kan ik in ieder geval niet anders dan beargumenteren dat de maatregelen niet werken en alleen maar meer ellende brengen. Ja, mijn stellingnamen hebben zeker risico’s met zich mee gebracht, het had slecht kunnen zijn voor de zaken. Maar eigenlijk overheerst de steun uit de samenleving, mijn mailbox stroomt elke dag vol met steunbetuigingen. Niet alleen van ‘mensen die ik niet ken’, maar ook van veel mensen en opdrachtgevers uit mijn vakgebied. En ja, soms ontvang ik (doods)bedreigingen. Van lockdownfanatici. Heel sneu eigenlijk van die mensen, waarom toch die polarisatie?

Heeft u nog een boodschap voor de lezers van dit interview?

Wees eerlijk, wees integer, wees lief voor elkaar. En vermijd altijd agressie, ook verbale agressie. Respecteer altijd de ander, ook als deze een andere mening heeft. Onze samenleving is, op het belachelijke af, behoorlijk gepolariseerd. Laten we leren om naar elkaar te luisteren. En elkaar dus niet persoonlijk aanvallen. Laten we luisteren naar elkaars argumenten. En ook al worden we het niet altijd eens. Begrip en vrijheid zijn de sleutelbegrippen om deze polarisatie grotendeels te beëindigen.

 

 

 

 

Eén reactie

  1. Mooi verhaal, eindelijk eens iemand die gewoon zakelijk en realistisch kijkt naar de Coronamaatregelen. Haal je de emotie uit het Coronadebat, dan blijft dit als enige zonnige conclusie over.
    Dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2020-2021 © actueelnieuws.org

logo

Tip de redactie!

Actueelnieuws.org werkt graag met jou samen aan mooie interviews en prikkelende artikelen. Heb je een tip of idee? Meld deze dan bij onze redactie.