Interview met Flavio Pasquino

Flavio Pasquino, voormalig profwielrenner en wielercommentator bij Eurosport, is tijdens de coronacrisis begonnen met het maken van video’s waarin hij deskundigen interviewt uit verschillende disciplines, zoals artsen, cryptocurrency-deskundigen en politici. Inmiddels heeft hij in november 2020 Blckbx.tv opgericht, een website voor alternatieve journalistiek en onderzoek, met als uitgangspunt onderzoekend, oprecht en kritisch te kijken naar de berichtgeving in de media over COVID-19.

Kun je voor de lezers die jullie nog niet kennen iets vertellen over Blckbx?

Op 2 november 2020 is Blckbx officieel van start gegaan. Het is allemaal begonnen met het idee dat ik graag een journalistiek, voornamelijk wetenschappelijk deskundig geluid wil laten horen, niet activistisch en polariserend, maar juist in een poging om de weg naar het midden te vinden. Het is natuurlijk heel moeilijk om ervoor te zorgen dat mensen het alternatieve geluid, dat niet op programma’s zoals Op1 te horen is, toch serieus gaan nemen, want de meeste mensen luisteren niet meer naar elkaar. Vanaf het begin hebben we geprobeerd om dat te bereiken met een professionele uitstraling van de studio. Voor mij voelt het als een soort van burgerplicht om mijn talenten als tv-maker hiervoor in te zetten. Bij Blckbx hebben we inmiddels een aardig team met redacteuren, uitvoerend producenten, een geluidtechnicus, een freelance pool met cameramannen en editors, dus we worden echt een nieuwsorganisatie. We denken niet dat we er geld mee gaan verdienen, want er is geen enkele commerciële partij die zich met ons wil verbinden, omdat men ons problematisch vindt. We zijn, zoals men dat dan zegt, tegen de overheid, wat niet zo is. We zijn kritisch op de overheid en ik denk dat je dat als journalistieke organisatie altijd behoort te doen.

In het begin was Blckbx een gesprek van ongeveer een half uur met één of twee gasten, maar ik denk dat dat format inmiddels een beetje op is, mensen zijn coronamoe, en ondertussen voor een groot gedeelte ook wel redelijk geïnformeerd, het is best moeilijk om mensen nu nog écht te verrassen én te triggeren. Om die reden gaan we nu naar een soort journaal of bulletin waarin we gebeurtenissen kunnen duiden, zoals bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, de woke ontwikkelingen, monetaire zaken, corona, privacy, het regeerakkoord, de brief van Kaag aan het World Economic Forum, etc. Zodat je straks als je Blckbx hebt gezien, eigenlijk in 30 minuten alles wat er op Twitter en op allerlei gefragmenteerde plekken voorbij komt geclusterd hebt en dat je bij bent gepraat.”

Is het al gelukt om met Blckbx wat meer mensen het echte verhaal te vertellen?

“Dat is moeilijk te schatten, het aantal volgers op allerlei verschillende media neemt toe, maar dat zijn waarschijnlijk mensen die al wakker, heet dat tegenwoordig, waren. Ik denk niet dat we met onze content mensen gaan bereiken die in een metafore comateuze toestand verkeren. Maar de groep mensen die nu nog min of meer onverschillig zijn omdat ze nog niet zo geraakt worden, die zijn misschien heel erg ontvankelijk. Ik denk dat op een gegeven moment de wereld zo extreem wordt, dat ook gematigde mensen denken, maar dit accepteer ik niet meer. Als wij nu de komende jaren zorgen dat wij met het kanaal rustig groeien, als we consequent laten zien dat we een betrouwbaar platform zijn, met bronnen en een journalistieke insteek, dan komt op een gegeven moment die grote massa naar ons toe. En dan zullen ze de mainstream kanalen verwijten dat ze nooit hun taak hebben waargenomen.”

Hoe proberen jullie ook nieuwe doelgroepen zoals bijvoorbeeld jongeren te bereiken?

“Er schijnen al heel veel jongeren naar ons te kijken, wat mij ook verraste. Wat vooral nu opvalt, is dat we veel mannelijke kijkers hebben. We zullen dus vooral proberen om ook wat vrouwen te gaan bereiken. We hebben inmiddels ook een marketingmanager én een marketing executive, die gaan zich bezighouden met wie er op welk tijdstip kijkt en hoe we meer mensen kunnen gaan bereiken. Daar gaan we ook echt campagnes op draaien. Naast dat nieuwsbulletin blijven we ook de columns van professor Hamelink doen en krijgen we nog allerlei andere nieuwe formats, dus we gaan eigenlijk de kant op van een zender. Er komen bijvoorbeeld ook programma’s over spiritualiteit, waardoor mensen op allerlei manieren geïnteresseerd gaan raken in Blckbx en misschien daardoor het nieuws leren kennen. Daarnaast krijgen we ook een hele sterke website met Nu.nl-achtig geschreven nieuws, zodat we eigenlijk de hele dag actief gaan zijn op dat net met berichten waardoor mensen constant contactmomenten hebben met de informatie van Blckbx. We hebben niet de budgetten van Hilversum, maar wel ontzettend veel goodwill vanuit allerlei hoeken.”

Zijn er behalve spiritualiteit nog andere nieuwe onderwerpen waar jullie je wat meer in vast willen bijten?

“Waarschijnlijk zit er ook een thematisch programma aan te komen dat echt over bitcoin en over monetaire zaken gaat, we hebben een hele goede econoom daarvoor. En verder zijn we nog bezig met een ander format, maar dat is meer een programma rondom een persoon, daar kan ik nog geen naam over noemen. En we gaan waarschijnlijk ook meer ccolumns erbij krijgen van een ander type, een beetje humor.”

Hebben jullie ook al plannen om weg te gaan bij big tech en YouTube?

“Dat is al gaande, we hebben al een account bij Rumble, een vooralsnog niet-censurerende partij uit Canada. Ze hebben guidelines van geloof ik 6 regeltjes, en we hebben daar zelfs persoonlijk contact met de marketingmanager in Canada, maar we zijn ook nog met wat andere clubs bezig. We gebruiken YouTube nu als een promotiekanaal, onze video’s staan integraal op Rumble en de promo staat dan op YouTube. Wij gebruiken social media dus als traffic generator naar onze website.”

Hebben jullie ook nog andere plannen om mensen te kunnen bereiken, los van de digitale weg?

“Op dit moment is dat nog niet meer dan een droom, een eigen dagblad. Ik denk dat we op termijn de mogelijkheden wel willen onderzoeken om een mediahuis te worden met allerlei outlets, de doelstelling van Blckbx is namelijk niet tv maken, maar mensen bereiken. Als een krant daarbij zou helpen is dat zeker een mogelijkheid, maar daar moet je dan ook klaar voor zijn.”

2021 was voor de meeste mensen een heftig jaar, hoe kijk je tegen 2022 aan?

“Gek genoeg heb ik daar ontzettend veel zin in. Om twee redenen, ten eerste geeft wat ik nu aan het doen ben me heel veel energie, televisie maken vind ik leuk, en ik bevind mij in de gelukkige omstandigheid dat ik toevallig nu gewoon mijn beroep kan uitoefenen, in tegenstelling tot al die arme horecaondernemers die geboycot worden door de overheid. De aanleiding is natuurlijk vreselijk, want ik was met wielrennen bezig en dat is mijn passie, mijn sport. Ik ben profwielrenner geweest en het is natuurlijk niet heel erg positief dat je uiteindelijk, omdat je bezorgd bent over het reilen en zeilen van dit land, de democratie en de vrijheid van jezelf én de toekomst van je kinderen, dat je daarom een kanaal moet starten, maar het geeft me ook ontzettend veel voldoening en zingeving dat ik dit mag doen, dat ik iets mag bijdragen voor de toekomst van dit land.

Ten tweede denk ik dat in 2022 de duimschroeven worden aangedraaid, maar ik ben daar wel blij om. In de laatste coronapersconferentie met Jaap van Dissel zag je de wanhoop, de paniek, de chaos en in mijn optiek overspelen ze hun hand met betrekking tot het coronabeleid. Ik denk dat de paniek in 2022 groter en groter wordt en daar verheug ik me bijna op. Ik wil dit zien mislukken, daar kan ik echt van smullen en niet omdat ik het leuk vind als mensen falen, maar dit moet natuurlijk wel falen, want dit is mensonterend wat hier gebeurt, dit mag niet slagen, dus daar ben ik graag bij met de camera.”

Er zijn inmiddels behoorlijk wat mensen gevaccineerd, het is dus denk ik best een strijd om die allemaal te bereiken. Hoe denk je dat te gaan doen?

“We strijden niet tegen mensen én we strijden ook niet tegen gevaccineerden, de strijd die wij voeren is de strijd van de waarheid. We strijden ook niet tegen de overheid, maar tegen het feit dat er geen wob-verzoeken mogen worden ingediend, dat er schimmigheid is, dat er geen transparantie is, dat de democratie haast verdwenen is, dat de rechtsstaat niet functioneert. Gevaccineerden, dat zijn ook gewoon mensen die in essentie vrij willen zijn. En als die mensen beginnen te twijfelen dan willen ze ook informatie. En dan komen ze bij ons, dus ik zie de gevaccineerden als het grootste potentieel voor Blckbx. Dat is juist de groep die we met open armen willen ontvangen.”

Willen jullie je met het kanaal ook onderscheiden? Is er een soort van samenwerking tussen alternatieve media kanalen, of doet iedereen echt zijn eigen ding?

“Er wordt helemaal niet samengewerkt. We sympathiseren uiteraard met elkaar, we hebben ook wel eens contact, maar ik denk dat het heel goed is dat we allemaal een eigen signatuur hebben. Blckbx draait niet om de hete brij heen, maar benoemt zaken, dat is denk ik wat Blckbx onderscheidt. Het is ook mooi dat we verschillen, zodat mensen kunnen kiezen en doordat er heel veel zuiltjes zijn, blijven de anderen nog staan als er een omvalt. Ze kunnen niet alles in één keer vernietigen.”

Jullie hebben bij Blckbx al veel verschillende deskundigen geïnterviewd, is het moeilijk om die aan te trekken met alle negatieve publiciteit die er geweest is rondom alternatieve media?

“Ja, we hebben daar vanaf het begin last van gehad. Er zijn gasten waar ik een half jaar mee bezig ben geweest om ze een keer te krijgen. Als ze dan uiteindelijk toch toestemmen worden de interviews door allerlei media neergesabeld, maar dat levert alleen maar meer views op. Het is moeilijk om mensen te vinden die én credible zijn én bereid om hun ballen op het hakblok leggen, want ze plegen min of meer carrièremoord of komen in ieder geval niet meer bij de mainstream. Ik hoop dat we straks met dat nieuwskanaal en die hele uitstraling van de studio zo’n credible platform worden dat we op een gegeven moment wel de luxe gaan krijgen dat we kunnen kiezen uit gasten. Dat is althans mijn droom en dat is ook de reden waarom we zo hard werken aan zo’n professionele uitstraling, omdat we gewoon willen dat het gaat lijken op RTL.”

Wat zijn gasten die jullie nog wel heel graag zouden willen interviewen, maar wat nog niet is gelukt?

“Diederik Gommers, Marjon Koopmans, Ernst Kuijpers of Marjolein van Egmond zou ik heel graag eens uitgebreid aan de tand te voelen. Voor hen heb ik nog heel wat kritische vragen over corona, de vaccins en testen.”

 

4 reacties

 1. Meer mannen dan vrouwen .. dat verbaast mij.
  Hoofdzakelijk zijn in de vele communities de vrouwen in dr meerderheid en de verbindende factor.

 2. Leuk interview. Interessante onderwerpen. Succes met jullie betrouwbaar platvorm. Naar een krant kijk ik rijkhalzend naar uit. Bitcoin vind ik weer minder Interessant, daar er veel mensen toch geen budget genoeg hebben om zich daar in te verdiepen. Misschien de lokale Politiek benaderen om meer draagvlak te krijgen bij jullie doelstelling. Lokaal is minder gebonden aan de landelijke politiek. Jullie steunen hen en zij steunen jullie. 👍

 3. Ik kan allen maar zeggen dat ik zo blij ben met de BLCBOXtv. Eindelijk een kanaal die onderzoek doet. Ga zo door Flavio ik ben een fan van jullie kanaal.

 4. Ik las ooit een mooi statement (bron onbekend): ‘We zien niet altijd in volle omvang hoeveel zachtheid, zorg, aandacht, creativiteit er in de wereld is………
  – Alles wat we dáár aan doen is van de grootste waarde…..’
  Dit statement wordt in mijn beleving vertegenwoordigd door Flavio met zijn Blckbx. Met deze zachtheid, zorg, aandacht en creativiteit verzorgt hij menig stekelig, weerbarstig en onmenselijk item uit een bijkans krankzinnig geworden wereld.
  Juist het samen gaan van deze twee uitersten maken Blckbx van Flavio Pasquino tot een aangename, belangrijke zender die de waarheid niet schuwt. Ik vind het altijd heerlijk zijn berichten weer in mijn inbox te vinden. Heel veel dank Flavio en medewerkers!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Copyright 2020-2021 © actueelnieuws.org

logo

Tip de redactie!

Actueelnieuws.org werkt graag met jou samen aan mooie interviews en prikkelende artikelen. Heb je een tip of idee? Meld deze dan bij onze redactie.