Interview met Billy Dans

Billy Dans, geboren en getogen in de Amsterdamse Jordaan, is succesvol tekstschrijver en componist. Hij werkt met grote namen in de Nederlandstalige muziekindustrie en heeft al een aantal hits op zijn naam, waaronder in 2021 ‘Frans Duits’ van Frans Duijts & Donnie en in 2022 ‘Bieber van de Kroeg’ van Mart Hoogkamer & Donnie. Ook won hij 4 Buma Awards voor zijn muziek. Inmiddels krijgt Dans ook steeds meer bekendheid als artiest, met ‘Beach Vibe’ behaalde hij zelfs goud. Op tv zagen we Billy Dans in ‘De Alleskunner’ en als winnaar bij ‘De Verraders’. Actueel Nieuws vroeg hem naar zijn carrière en plannen voor de toekomst.

Photo credits: Koen van Assema

Je bent volgens mij al best lang met muziek bezig, maar de laatste jaren ben je wat meer zichtbaar in de media. Kun je iets vertellen over hoe je carrière op gang is gekomen?

“Het begon allemaal in mijn zolderkamer, vroeger met mijn beste vriend Lyon. In een buurthuis maakten we uit verveling samen rapmuziek en eerst deden we dat gewoon voor de lol. In die tijd kwamen Lange Frans en Baas B met de straatmixen en dat vonden we toen heel tof. Daardoor zijn we zelf ook begonnen met het schrijven van liedjes, met raps. En dat met woorden spelen vond ik zo leuk, dat ik er eigenlijk veel meer mee wilde doen. Toen we een jaar of 17 waren kwam ons eerste succesje op YouTube, dat heette ‘Voorbij’. Inmiddels heeft dat 6 of 7 miljoen streams, wat in die tijd echt megaveel was. En dat smaakte natuurlijk naar meer. Mijn vader had op de Prinsengracht een café, De Twee Zwaantjes en daar ontstond mijn passie voor het levenslied, voor Nederlandstalige muziek. Er werd van alles gedraaid, van Bløf tot André Hazes en qua tekst vond ik dat te gek, omdat ik me er al zo mee bezig hield.”

Je bent dus al vrij jong voor je muziekcarrière gegaan? Heb je ook nog een bepaalde opleiding in die richting gevolgd?

“Nee, ik heb mezelf alles aangeleerd via tutorials op YouTube. Van mijn fooi die ik op het terras kreeg, kocht ik een microfoon en een geluidskaartje en daarmee gingen we zelf onze eerste liedjes opnemen. Als ik dan niet wist hoe je iets moest instellen, ging ik dat opzoeken en gaandeweg word je beter. Zo is mijn passie steeds verder ontwikkeld en besloot ik er voor te gaan. Ik luisterde tijdens mijn werk in het café van mijn vader vaak naar een liedje van René Froger, dat heette ‘Heel even’. Ik  vond dat een schitterende plaat en hoopte dat ik ook ooit zo’n nummer zou mogen schrijven voor een artiest. Mijn schrijven ontwikkelde zich steeds verder, ik had eens een liedje gemaakt en toen ben ik uitgenodigd voor een schrijfkamp bij René Froger, bij Holger Schwedt in de studio. Froger wilde me een kans geven en toen heb ik het eerste liedje mogen schrijven voor het album, ‘De eindeloze nacht’. Daarna is het balletje een beetje gaan rollen, van René Froger kwam Wolter Kroes en van Wolter Kroes nog veel meer. Dat is een beetje het begin van mijn carrière geweest.”

Hoe kwamen de samenwerkingen met verschillende bekende artiesten op je pad?

“Op dat moment dacht ik, ik wil alleen maar gaan schrijven. Ik vond mezelf daar getalenteerder in, ik vond mezelf nog niet goed genoeg voor artiest. Ik heb veel deuren in mijn gezicht gekregen, ook bij platenmaatschappijen, maar ik vond dus dat met muziek bezig zijn heel leuk. Daarom ben ik toen meer gaan schrijven. Dan word je uitgenodigd op een releaseparty en zegt er iemand dat is een mooi nummer dat je hebt geschreven, kun je ook een keer wat voor mij schrijven? En dan zei ik, we kunnen ook een keer de studio in gaan. Zo rol je dan steeds meer het wereldje in.”

Is er ook een samenwerking geweest die je heel veel heeft gebracht, zowel op persoonlijk vlak als muzikaal vlak?

“Zeker. Wolter Kroes heeft mij in die tijd op sleeptouw genomen. Dat is ook een soort tweede vaderfiguur in de muziek. Hij heeft mij altijd de kans geboden om gebruik te maken van zijn netwerk en gunt mensen ook echt wat. Samen met hem heb ik een duet uitgebracht, dat heette ‘Geen idee’ en zo kwam ik ook bij optredens terecht. En dan leer je natuurlijk heel muziekland kennen. Door dat liedje had ik voor het eerst een optreden bij Live and Cooking, toen nog van Carlo en Irene. Dat was heel spannend, ik was bloednerveus.”

Als je nu op de tv komt, is het dan makkelijker omdat je het al vaker hebt gedaan en al camera ervaring hebt?

“Als je op tv komt, wil je goed overkomen en je gaat daardoor heel erg nadenken over wat je zegt. Maar als je dat vele malen hebt gedaan, dan raak je er meer aan gewend. Voor mij is het nu zo dat als ik ergens wordt uitgenodigd, dat ik meer gewoon mezelf kan zijn. Meer kun je ook niet doen. Ik zeg altijd wel wat ik vind en waar ik achter sta, ik ga dingen niet mooier maken dan ze zijn. Dat heb ik bijvoorbeeld ook geleerd door de Verraders waar ik aan mee heb gedaan, dan zit je 12 dagen in Frankrijk met de hele dag camera’s op je gericht, dan leer je er wel mee omgaan.”

Het ongemak is er inmiddels dus wel af voor de camera?

“Jazeker. Ik vind het leuk om te doen. Vroeger keek ik er misschien een beetje tegenop omdat ik nerveus was, maar nu zit ik een stuk relaxter in de stoel.”

Heb je ook plannen om in de toekomst zelf jonge talenten te begeleiden, die een muziekcarrière willen?

“Ik heb nu zelf ook een jongen onder mijn vleugels genomen, Jesse Prins. Dat is een jongen van 20 jaar die ongelooflijk goed kan zingen. Ik werk zelf inmiddels met grote namen, met André, Tino, Snelle, Bilal Wahib, Maradonnie, Frans Duits en toen dacht ik dat het te gek zou zijn om iets van nul naar iets te brengen. En toen kwam Jesse op mijn pad. Daar heb ik de afgelopen jaren heel veel tijd ingestoken en we gaan binnenkort de eerste single voor hem releasen, waar ik wel trots op ben. We hebben TROS Muziekfeest op het plein gedaan met hem. Daar stond hij ineens voor 10.000 man en dat deed hij supergoed, dus het is wel heel leuk om zo met nieuw talent bezig te zijn.

Wat zijn volgens jou valkuilen waar je jonge artiesten vanuit jouw ervaring voor zou willen behoeden?

“In de muziekindustrie heb je ook veel platenbazen die zo’n jonge artiest gewoon willen tekenen, maar er niet het beste mee voor hebben. Die leggen zo iemand vast en gaan dan zitten wachten, zo van als het een keer gebeurt, dan gebeurt het. Ik doe dit samen met mijn compagnon John Dirne, hij doet de producties, ik schrijf de tekst. Wij krijgen heel veel berichten, ook van jong talent, maar we gaan alleen iets aan op het moment dat we denken het te kunnen waarmaken. We zeggen dus ook vaak nee, maar dat doen we dan wel met een reden. Dat hoeft niet eens te liggen aan het talent van iemand, maar er moet natuurlijk wel een match zijn. Je ziet vaak jonge talenten bij een platenmaatschappij weggetekend worden en dan worden ze vervolgens zonder visie de bühne op geschopt. Dat vind ik altijd een beetje onmenselijk. Dat wil ik jonge talenten dan ook meegeven, wees op je hoede, laat je contract goed checken. Teken nooit zomaar iets, ga niet je ziel verkopen omdat ze je iets beloven. Niemand kan je een hit garanderen, dus werk gewoon met mensen waarbij jij een goed gevoel hebt en die het beste met je voor hebben.”

Social media is natuurlijk voor veel artiesten een podium om hun werk te releasen en optredens en activiteiten te delen met de fans. Hoe kijk jij aan tegen je eigen social media gebruik?

“Ik ben eigenlijk best een losgeslagen projectiel, ik zet er echt van alles op. Ik plaats voornamelijk wat ik zelf leuk vind. Nu merk ik wel dat veel jonge kids fan van me zijn en ik hou er rekening mee dat die me volgen. In het verleden maakte ik weleens een schuin grapje, maar nu kan niet meer elke mop vind ik.”

Hoe is je interactie met volgers via social media?

“Ik vind het vooral leuk als ik een bericht krijg van fans die zeggen dat ze hebben genoten van een optreden en ik probeer op iedereen te reageren. Het gaat niet altijd, maar als ik af en toe even een momentje heb dat ik op de bank zit, probeer ik daar wel tijd voor te maken. Hele gesprekken aangaan dat gaat niet, maar even een hartje sturen of een like geven om te laten zien dat je die support waardeert, dat vind ik heel belangrijk.”

In je instaprofiel staat vermeld, ‘Winnaar van De Verraders, 2023’. Kun je voor de lezers die je daar misschien niet in hebben gezien iets vertellen over je deelname aan dat mooie programma?

“Ik was op een schrijfkamp met Snelle om een liedje te maken en op dat moment ging de telefoon. Ik had meegedaan aan de Alleskunner en daar ben ik blijkbaar opgevallen bij de productie. Ze hebben toen mijn naam geopperd bij De Verraders en daarom werd ik gebeld. Ik kende het programma wel, maar had het nooit gekeken. Dat ben ik toen gaan doen en ik dacht echt, dit is ‘once in a life time’. En het was ook echt een geweldige ervaring. Met 20 BN’ers zaten we in een bus naar Frankrijk en onderweg werden er al bondjes gevormd met de jongens van Kriss Kross Amsterdam die ik kende uit de muziek. Ik praat altijd heel graag, snel en veel, dus ik dacht als ik nou tijdens de missies lekker mezelf ben en met iedereen goed kan opschieten, dan val je niet op. Aan de ronde tafel laat ik dan gewoon iemand anders het woord nemen, zodat ik niet de verkeerde dingen zeg die me verdacht zouden kunnen maken. Ik had dus echt wel een hele duidelijke strategie. Sommige mensen vonden dat heel slim gespeeld en anderen vonden dat ik wel wat meer had mogen  praten, maar uiteindelijk telt de winst.”

Op je Instagram kunnen we zien dat je best een intensief leven leidt. Je lijkt op foto’s zelfs flink afgevallen. Hoe hou je de balans tussen privé en werk?

“Vorig jaar rond deze tijd had ik twee boekingen in mijn agenda staan en dan neig je al snel naar lekker met vrienden op de boot pizza’s eten en wijn drinken. Deze maand hebben we 19 boekingen staan. Dan is dat leven gewoon niet vol te houden. En ook als je wil presteren in de studio moet je toch echt wel een beetje voor jezelf zorgen. De laatste tijd kwamen er ook veel aanvragen vanuit bijvoorbeeld talkshows om aan te schuiven. Als je dan de dag daarvoor op het Leidseplein hebt gestaan en flink hebt gefeest, dan wordt dat met een kater toch lastig. Natuurlijk drink ik nog steeds mijn wijntje of een biertje, maar ik hou wel rekening met mijn agenda. Ik ga nooit met een kater naar mijn werk. Dat zie je ook terug in de kilo’s, als je veel drinkt ga je ook slechter eten. Als je minder drinkt, ga je toch meer op je voeding letten. Ik ben ook een beetje aan het sporten, padellen vind ik leuk en fitness. En als je dan in de sportschool gestaan hebt, dan ga je minder snel een Turkse pizza halen, en neem je eerder wat salade. Anders heb je voor niks getraind. Nog een kilootje of 6 en dan ben ik ongeveer op mijn streefgewicht. Ik rij nog steeds wel eens langs het tankstation voor een broodje bal. Als je onderweg bent naar een optreden is dat ook wel makkelijk, maar ik probeer dat dan niet elke week te doen.”

Zijn er bepaalde tijden dat je op je best bent, met het maken van muziek? Doe je dat bijvoorbeeld liefst ’s ochtends, of juist ’s middags of ’s avonds?

“Grappig dat je dat vraagt. Ik zat gisteravond op de bank, het was 9 uur en bloedheet in huis. Mijn airco werkte niet goed, dus toen dacht ik, ik ga lekker naar de studio. Ik was best moe, had de hele dag van alles gedaan, maar ik dacht, ik ga gewoon even kijken wat eruit komt. En toen had ik rond 1 uur ’s nachts echt iets gemaakt wat zo maar eens mijn volgende single zou kunnen gaan worden. Ik was dus blij dat ik gegaan was. Maar het verschilt, het ene moment krijg ik een idee terwijl ik rustig op een boot zit, het andere moment hoor ik een liedje op de radio waardoor ik geïnspireerd wordt, weer een andere keer zit ik met een andere schrijver in een sessie. Er is niet echt een vaste manier, het moet een beetje spontaan ontstaan.”

Wat kunnen we qua muziek de komende tijd van jou verwachten?

“Als artiest gaat het heel goed, we zitten nu op bijna 600.000 maandelijkse luisteraars op Spotify, dat had ik nooit durven dromen. Mijn bekendheid wordt dus wat groter en ik heb me voorgenomen om heel veel muziek uit te brengen, en ook leuke samenwerkingen aan te gaan. Er komen binnenkort een Andre Hazes album en een Tino Martin album dat ik geschreven heb. Het halve album van Wolter Kroes en wat losse singles die ik heb geschreven zijn onderweg. Er is nu een hit met Padellen van Turfy Gang, dat ik geschreven heb. En binnenkort komt er ook een release met Ammar en John West, dat heet ‘Koning van de Nacht’, ook nog een internationale track met een grote House DJ, en dan nog songs voor Ammar, een Turkse jongen uit Deventer waar ik een ontzettende goeie band mee heb! Het gaat dus wel lekker door en voorlopig zijn we nog niet uitgeschreven.”

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2020-2021 © actueelnieuws.org

logo

Tip de redactie!

Actueelnieuws.org werkt graag met jou samen aan mooie interviews en prikkelende artikelen. Heb je een tip of idee? Meld deze dan bij onze redactie.