Bart Vriends, profvoetballer bij Sparta en oud-deelnemer van De Slimste Mens, maakt een podcast met zijn voetbalcollega’s Maarten de Fockert en Thomas Verhaar. Hierin praten ze wekelijks over, zoals ze dat zelf zeggen, voetbalzaken, bijzaken en randzaken. Actueel Nieuws was benieuwd of Bart dit ziet als een vervolg op zijn voetbalcarrière en vroeg hem daar naar. In het interview bespraken we de podcast en daarnaast ander actueel voetbalnieuws.
Foto: Joris Verwijst http://www.verwijstmedia.nl/
Naast je voetbalcarrière heb je communicatiewetenschappen gestudeerd en de master journalistiek gedaan. Heb je interesse om na je voetbalcarrière in de media te gaan werken, of ben je daar nog niet zo mee bezig?
“Ik ben natuurlijk vooral media en journalistiek gaan doen omdat ik er interesse in heb. Ik lees graag de krant, kijk graag televisie, volg podcasts, ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de actualiteit en in mediazaken, maar een carrière als journalist na mijn voetbalcarrière dat zie ik nog niet direct gebeuren. Met de podcast (De Cor Potcast, red.) die we twee jaar geleden zijn gestart, is wel op een hele natuurlijke manier iets in die richting ontstaan en daar blijken Thomas Verhaar en Maarten de Fockert, met wie ik het samen doe, en ikzelf, heel veel plezier in te hebben en ik denk ook dat het ons in de loop van de tijd steeds beter afgaat. Dat is dus iets wat ik graag wil blijven doen, ook na mijn carrière en wie weet opent het nog andere deuren in die lijn.”
Hoe zie je de toekomst van de podcast?
“We hebben wel wat plannen met de podcast, maar we vinden het vooral belangrijk dat we het heel erg leuk blijven vinden om te maken. Soms hebben we behoefte aan iets dat wat meer verdiepend is, we hebben daarom af en toe al eens een aflevering gemaakt die dieper gaat dan achter-de-schermen-geintjes uit de kleedkamer, wat vaak wel heel goed werkt. We hebben bijvoorbeeld een inhoudelijke aflevering met Daley Blind gemaakt over specifieke aspecten van het betaald voetbal en een serie met politici, waarbij we ons een beetje begaven op politiek en maatschappelijk terrein. Dat is allebei goed gevallen. Ik kan er nog niet heel veel over zeggen, maar we willen in de toekomst ook afleveringen maken waarin we ons op een onderwerp storten en daar wat dieper op ingaan, waarin we een beetje een onderzoekende rol spelen en daarbij hopelijk niet de dynamiek verliezen die ons kenmerkt. Zo hoop ik dat er na verloop van tijd nog meerdere plannen ontstaan.”
Hebben jullie met de podcast ook een verdienmodel?
“Zo is het eigenlijk nooit begonnen, het is nooit de bedoeling, nooit het idee achter de podcast geweest om er geld mee te verdienen. Heel lang hebben we er ook niets aan verdiend en nog steeds is het heel beperkt, maar er bleken een hoop mensen plezier aan te beleven. Het model dat we nu hebben gevonden, is dat we af en toe een adverteerder voor een lange tijd aan ons weten te binden. Daar proberen we dan altijd een leuk rubriekje omheen te verzinnen, of een leuke kwinkslag mee te maken, zodat het niet als hele platte commercie voelt. Tot nu toe doen we dat met maximaal twee sponsors in de aflevering. Het gaat dan niet om hele grote bedragen, maar het is wel leuk dat we nu iets verdienen, want we steken er ook best veel tijd in om het beter en leuker te maken, tijd die in het geval van Maarten bijvoorbeeld ook aan normaal werk besteed had kunnen worden. Er moet natuurlijk ook brood op de plank komen, dus dat we iets verdienen is een leuke bijkomstigheid, maar geen hoofdzaak.”
Jullie hebben met jullie podcast al verschillende gasten gehad, zijn er nog bepaalde personen die je graag zou willen interviewen?
“Vincent Kompany (voormalig profvoetballer en op dit moment voetbaltrainer, red. ) zou ik heel graag als gast willen. Hij is altijd mijn favoriete speler geweest en ik vind het een hele inspirerende man, een soort toonbeeld van moed en leiderschap. Voor zover ik weet heeft hij ook wel eens over politieke ambities nagedacht. Ik vind het in ieder geval een razend interessante man, waar ik eigenlijk huizenhoog tegenop kijk, dus ik zou heel graag met hem spreken en een kijkje in zijn ziel krijgen.”
Je hebt best een groot volgersbestand op Instagram en de podcast trekt ook aardig wat vaste kijkers, krijg je daardoor ook veel verzoeken voor samenwerkingen of sponsoring en zulk soort dingen?
“Dat komt inderdaad af en toe eens voorbij, over het algemeen zijn dat niet de grotere merken, maar startende kleding- of sieradenmerken die gebruik willen maken van mijn volgers, wat overigens niet een heel indrukwekkend aantal is. Ik heb alleen besloten dat het wel heel erg groot en lucratief moet zijn wil ik daar aan meedoen. Ik vind het namelijk nooit prettig om mijn eigen pagina, waar ik ook best zuinig op ben, in te zetten voor allerlei promotiedoeleinden.”
Krijg je verzoeken om in de media dingen te doen los van je podcast, of ben je daar ook terughoudend in?
“Daar ben ik ook best terughoudend in, acht van de tien keer zeg ik nee, omdat ik vind dat vooral de aandacht uit moet gaan naar de degradatiestrijd waar ik nu met Sparta in ben verwikkeld. Ik heb wel bijvoorbeeld aan een televisiequiz mee gedaan, want ik vind dat soort dingen leuk om te doen, maar er komen ook wel eens dingen voorbij die ik niet zie zitten. Dan heb ik het gevoel dat ik een beetje een rol moet spelen en dat ligt mij absoluut niet. Ik doe dus alleen maar dingen die ik heel erg leuk vind, of die redelijk dicht bij mijn hart liggen, of rondom een onderwerp waar ik echt verbondenheid mee voel. Anders dan dat sla ik over het algemeen over en misschien laat ik daarmee kansen of mogelijkheden liggen, maar ik heb daar vrede mee. Voor spelletjes maak ik over het algemeen een uitzondering, want dat vind ik gewoon hartstikke leuk om te doen, vandaar dat ik ook aan De slimste mens mee heb gedaan.”
Je hebt eerder in de media aangegeven dat je er wel voor open staat om in het buitenland te voetballen. Heb je al aanbiedingen voor het volgende voetbalseizoen, of ligt alles nog open?
“Ik heb een aanbieding van Sparta op zak, die heb ik in overweging, omdat ik een hele goeie en fijne periode heb bij de club en ik daar ook veel aan te danken heb. Ik woon prettig in Rotterdam, ik voel me gewaardeerd, ik speel veel, dat helpt enorm, maar ergens in mijn achterhoofd heb ik ook al jarenlang een wens om eens over de grens te kijken. Dat heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken. Het is nog wel een beetje aan de vroege kant, veel clubs zijn nog bezig met promotie- of degradatie zorgen, ze zijn er nog niet zo heel happig op om de selectie vroegtijdig rond te maken, ze zijn vooral bezig met de actualiteit. Ik heb ook wat aanbiedingen uit landen waar ik zelf eigenlijk geen belangstelling voor heb. Misschien wordt dat een noodoplossing als er verder niets anders komt, maar vooralsnog hou ik graag even alle opties open. Dat is niet om arrogant te zijn en iedereen op me te laten wachten, maar gewoon omdat ik het belangrijk vind wat voor keuze ik voor mijn nabije toekomst maak, omdat die carrière ook kort is en keuzes nogal cruciaal zijn richting het einde van je carrière.”
Er is de laatste tijd veel in het nieuws rondom spreekkoren, heb jij daar zelf ook wel eens last van gehad?
“Nee, nooit naar mij gericht en ik ben gelukkig ook niet in een situatie gekomen dat een teamgenoot van mij racistisch bejegend is, dat is mij en mijn teamgenoten gelukkig bespaard gebleven.”
Er wordt veel gediscussieerd over het WK in Qatar, sommige voetballers juichen het toe en anderen denken er toch wat afstandelijker over. Hoe denk jij over voetbaltoernooien in de wat moeilijkere landen?
“Dat is één van de onderwerpen overigens die we in de podcast verder willen gaan uitdiepen, en nu licht ik een tipje van de sluier. Dat doen we omdat het zo’n ingewikkeld vraagstuk is, waar aan de ene kant natuurlijk heel veel stemmen opgaan in de media die oproepen tot een boycot, en roepen hoe schandelijk het wel niet is dat het WK daar wordt georganiseerd en wat daar allemaal gebeurd is. Aan de andere kant is het gewoon de dagelijkse realiteit van voetbalspelers die met hun carrière bezig zijn en bijvoorbeeld voor het eerst in hun leven op zo’n toernooi kunnen spelen. Het is nogal een moeilijke afweging, omdat je aan de ene kant de ethische kant goed begrijpt, maar je begrijpt aan de andere kant ook goed dat een voetballer zich vooral op zijn taak als voetballer wil concentreren en op zijn droom om op het WK te spelen. Buiten dat dilemma is er nog een wereld te winnen, je zou aan goede statements kunnen denken. Ik vind het in ieder geval wel een ingewikkelde situatie. De KNVB werd soms afgeschilderd als een organisatie die er helemaal niets aan gedaan heeft, maar dat is volgens mij helemaal niet waar, zij waren het ook niet eens met die bid die naar Qatar is gegaan. Dat is op een schandelijke manier gebeurt, er zijn ook mensen voor veroordeeld, maar je moet roeien met de riemen die je hebt in zo’n situatie. Het is ook makkelijk praten, ik kan nu zeggen dat ik nooit naar Qatar of naar Saoedi Arabië zal gaan, maar de realiteit zou kunnen zijn dat het mijn laatste kans als speler zou zijn om überhaupt ergens aan de slag te kunnen, of ik zou een moeilijk te weigeren salaris voor twee jaar voor ogen kunnen krijgen en dan is het toch lastig om te weigeren. Het is denk ik makkelijk om dat zo te stellen als je er niet direct mee te maken hebt of het kost jou niks. Het is een ingewikkeld dilemma.”
Heb je zelf wel eens de ambitie gehad om iets maatschappelijks te doen, heb je bijvoorbeeld een bepaald goed doel dat je aanspreekt en waar je je voor wilt inzetten?
“Ik vind het altijd heel goed als voetballers hun platform, of hun rol als voetballer inzetten om iets goeds te doen voor de wereld, dat is ook een van de redenen waarom ik ben aangesloten bij Common Goal, een netwerk van voetballers die één procent van hun inkomsten doneren ten behoeve van allerlei projecten wereldwijd. Ik denk er wel eens over na om dat nog uit te breiden met wat concretere zaken. Het topic klimaatverandering gaat mij bijvoorbeeld best aan het hart, ik denk dat de urgentie daarvan bij heel veel mensen nog niet echt doordringt. Het is alleen nog een beetje zoeken hoe ik daar zelf een pragmatische bijdrage aan kan leveren. Maar dat zou wel een thema zijn waarvan ik het belang en ook het persoonlijke belang stevig genoeg vind om iets voor te doen.”
De laatste vraag die ik vaak aan geïnterviewden stel, is of ze nog een boodschap voor de lezers van het interview hebben?
“Dan zou ik willen zeggen, iets wat ik eigenlijk al van mijn moeder heb geleerd, wees nieuwsgierig en open je ogen voor alles wat er te halen is in de wereld. Dan steek je nog eens wat op en kun je verschillende delen van jezelf ontdekken waarvan je nog niet wist dat ze bestonden.”