“Het mooiste aan mijn vak is het begeleiden van slachtoffers in slachtofferzaken”
Vandaag in ons serie interviews met interessante mensen: Milou Bosma, advocate in de civiele (proces) praktijk en het strafrecht. Mr. Bosma heeft een divers pad afgelegd om te komen waar zij nu staat. In 2014 is ze afgestudeerd aan de Vrije Universiteit van Amsterdam met Privaatrecht als afstudeerrichting. Tijdens en na de studie heeft ze werkervaring opgedaan in het binnen- en buitenland. In Curaçao heeft ze stage gelopen in de advocatuur en daarna heeft ze proceservaring opgedaan bij het Openbaar Ministerie, maar advocatuur bleek toch haar grootste ambitie. Zo keerde ze in 2018 terug om te werken bij Alpha Advocaten. Daar specialiseert zij zich in de civiele (proces) praktijk op het gebied van arbeidsrecht en algemeen contractenrecht en in rechtsbijstand aan slachtoffers in het strafproces.
Milou Bosma wordt omschreven als nuchter, oplossingsgericht en standvastig en opkomen voor de belangen van anderen is het liefste wat zij doet. In het interview vertelt Milou over haar carrière, haar werkzaamheden en het effect van corona hierop, haar passies en ambities en tenslotte het toekomstbeeld over de advocatuur.
Kun je iets vertellen over jouw carrière als advocaat?
Milou: “Allereerst heb ik ervaring opgedaan als juridisch medewerker in de advocatuur. Bij Richard Korver heb ik als juridisch medewerker gewerkt en daardoor is mijn interesse in slachtofferzaken ontstaan. Vervolgens heb ik op Curaçao stage gelopen in de advocatuur, daarna heb ik bij het Openbaar Ministerie (OM) gewerkt, dus ik heb best wel een divers pad gelopen. Uiteindelijk ben ik teruggekeerd naar de advocatuur, omdat het toch altijd wel mijn ambitie was om advocaat te worden. Inmiddels ben ik nu ongeveer drie jaar advocaat. Ik heb ruime ervaring in de civiele praktijk op het gebied van arbeidsrecht, algemeen contractenrecht en sinds kort ben ik ook gespecialiseerd in rechtsbijstand aan slachtoffers in het strafproces.
Daarnaast ben ik ook voorzitter van de congrescommissie van Stichting Jonge Balie Nederland (SJBN). Dit is een belangenbehartiger voor de jonge advocaten in Nederland. Het was de bedoeling om deze maand voor alle jonge advocaten in Nederland een congres te organiseren, in verband met corona is dat helaas niet doorgegaan. Dat staat nu voor volgend jaar op de planning.”
Hebben de coronamaatregelen veel effect op je werkzaamheden?
Milou: “Steeds meer dingen gaan digitaal, gisteren had ik bijvoorbeeld via Skype een zitting en dat zie ik steeds vaker. In rechtbanken merk je ook veel van de maatregelen, doordat er loopbanen zijn, je afstand moet houden, het publiek niet meer welkom is en je niet eerder dan een kwartier van te voren aanwezig mag zijn. Sinds de rechtbanken weer open zijn, verloopt het best goed. Zeker mijn praktijk, Alpha Advocaten, loopt eigenlijk wel gewoon door. Zowel arbeidsrecht, als slachtofferzaken gaan gewoon door. Door de coronamaatregelen worden veel mensen op het moment ontslagen en daarnaast neemt de agressie onder de bevolking toe, omdat zij geen uitlaatklep meer hebben. Het effect van corona is dus merkbaar, maar de praktijk draait wel gewoon door en dat vind ik heel fijn.”
Over het arbeidsrecht gesproken. Sta je vooral werknemers of werkgevers bij?
Milou: “Zowel werknemers, als werkgevers. Ik houd mij met name bezig met ontslagzaken en loonvorderingen. Dat is prettig, want zo is het mogelijk om in te leven in beide partijen. Soms is het tijdens het bijstaan van een werkgever voordelig om te weten hoe een werknemer denkt en andersom ook. “
Wat is het meest complexe aan je werkzaamheden?
Milou: “De advocatuur ervaar ik heel erg als hollen of stilstaan. Je kunt wel een planning maken, maar je weet nooit of er iets met spoed tussendoor komt en je weet toch heel vaak niet hoe je dag verloopt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ik op de planning heb om bezig te gaan met een processtuk, maar dat er iets met spoed tussendoor komt dat prioriteit heeft. Dan moet je prioriteiten stellen en dat vind ik soms complex aan mijn vak.”
Wat vind je het mooiste aan je vak?
Milou: ”Het mooiste vind ik het begeleiden van slachtoffers in slachtofferzaken. Deze slachtoffers zijn ongewenst in die situatie terecht gekomen en dan moeten ze zich ook nog eens ongewenst voegen in zo’n strafproces. Ik vind het dan heel mooi om slachtoffers door een proces te begeleiden en te wijzen op de wetten en mogelijkheden. Dat maakt het ook menselijk, want het kan iedereen overkomen. Op het gebied van arbeidsrecht is het toch echt wel het behalen van successen, omdat het mijn harde werken beloont. Daarnaast is de diversiteit van mijn vak ook heel mooi: soms zit ik dagen op kantoor processtukken te schrijven en soms ben ik onderweg naar zittingen of cliëntbesprekingen. Het is dus echt wel divers.”
Denk je dat in de toekomst veel aan je werkzaamheden gaat veranderen?
Milou: “Recht is sowieso erg veranderlijk en daarmee kun je zeggen dat de werkzaamheden ook wel zullen veranderen. Ik denk dat er uiteindelijk veel meer digitaal geproduceerd zal worden. De Rechtspraak heeft een tijd geleden geprobeerd om meer te digitaliseren en dat mislukte. Terwijl we nu door corona genoodzaakt zijn om meer te digitaliseren, zie je dat het toch wel kan werken en praktisch kan zijn. Daarom denk ik dat er meer gedigitaliseerd gaat worden.”
Welke dingen binnen de advocatuur zouden moeten veranderen volgens jou?
Milou: “Voor slachtoffers zou ik een betere privacybescherming willen. Slachtoffers zijn vaak best wel angstig voor de verdachte of over wat er allemaal is gebeurd. Het is dan extra pijnlijk als er tijdens het strafproces persoonlijke gegevens en details openbaar worden gedeeld. Dat is voor een slachtoffer niet fijn en dat moet absoluut beter.
Daarnaast moet de vergoeding van advocaatkosten veel hoger. Andere strafrechtadvocaten zeggen dat vast ook wel. De vergoeding is zo ontzettend laag, dat de sociale advocatuur op termijn niet meer zou kunnen bestaan. Dat is heel erg jammer, want dan kan een grote groep geen bijstand meer krijgen. Als mensen net te veel verdienen voor zo’n toevoeging, maar het uurtarief van zo’n advocaat niet kunnen betalen, dan valt een hele grote groep van de samenleving tussen wal en schip. Die kunnen dan geen bijstand krijgen, terwijl dat zo ontzettend belangrijk is.”
Wat is de reden dat klanten Alpha Advocaten inschakelen om juridische problemen op te lossen?
Milou: “We hebben een naam opgebouwd, doordat we al heel wat jaren bestaan en daarnaast leveren we kwalitatief goed werk. Daarom komen cliënten bij ons terug en zien we voornamelijk een terugkerend patroon. Onze kwaliteit ligt bij het onderhouden van persoonlijk contact en het vooropstellen van de behoeften en het belang van de cliënt. We zijn altijd op zoek naar het best mogelijke resultaat voor de cliënt. Op het moment dat iets op te lossen is buiten rechten om, dan heeft dat uiteraard de voorkeur, maar we zijn ook niet bang om op het moment dat het wel nodig is een procedure aan te gaan. We kijken altijd naar de kosten en baten en maken daar afwegingen in en proberen zodoende met de cliënt een juiste strategie te bepalen.”
Terugkomend op het slachtofferrecht. We zien steeds vaker artikel 12-procedures in de media, heb jij daar zelf als advocaat ook mee te maken?
Milou: “Op het moment dat een cliënt slachtoffer is geworden van een strafbaar feit en het OM beslist om niet te gaan vervolgen dan ontstaat er een probleem. Wij dienen dan klaagschrift in bij het Gerechtshof, om te kijken of we alsnog de zaak vervolgd kunnen krijgen, om zodoende het slachtoffer zich te laten voegen als partij in het strafproces. Dat heeft veel meer voordelen dan het starten van een civiele procedure. Het strafproces is vaak kosteloos en gaat meestal veel sneller ten opzichte van civiele processen. Daarnaast kent het strafrecht een schadevergoedingsmaatregel en dat betekent dat in sommige gevallen de staat een voorschot verstrekt aan het slachtoffer. De staat gaat dat vervolgens verhalen op de verdachte. Dat verschuift het risico van de slachtoffer naar de staat.”
Hoe vind je dat de slachtofferzorg op dit moment geregeld is?
Milou: “Ik vind het lastig, want als advocaat kan ik het slachtoffer alleen wijzen op de mogelijkheden die een slachtoffer heeft op basis van de wet. In veel gevallen is dat niet genoeg, sommige slachtoffers hebben ook behoefte aan psychische hulp of ondersteuning.
Dat kan ik als advocaat helaas niet bieden, maar het is dan wel belangrijk om de slachtoffers op de externe hulp die ze kunnen krijgen te wijzen. Zoals bijvoorbeeld slachtofferhulp of therapieën.”
Heb je persoonlijke ambities in de advocatuur?
Milou: “Mijn uiteindelijke ambitie is om te ondernemen binnen de advocatuur. Ik wil ooit mijn eigen kantoor. Ondernemen is echter een vak apart, dus ik wil eerst ervaring opdoen als advocaat en vooral vlieguren maken.“
Wat zou je in de toekomst willen doen? Verdiepen in andere rechtsgebieden, of verder specialiseren?
Milou: “Als ik moet kiezen, dan wil ik mij sowieso specialiseren in de richting waar ik nu in zit, want dat vind ik het leukste. Ik denk dat ik in het kader van het slachtofferrecht mij ook wil verdiepen in het strafrecht, zodat ik nu en dan een verdachte kan bijstaan. Het kan namelijk zinvol zijn om verdachten bij te staan, zodat je slachtofferzaken ook van de andere kant kunt belichten. Hierdoor kan ik slachtoffers beter voorbereiden op wat ze te wachten staan en ze hierdoor beter bijstaan.”