Eindejaarsinterview met Caroline van der Plas

Voor dit eindejaarsinterview spraken wij met Caroline van der Plas. Van der Plas is geboren in 1967
en de politiek is haar thuis met de paplepel ingegoten.

Wij hebben haar gevraagd naar haar tijd in de Kamer tot dusver, het Coronabeleid in combinatie met
de ontwikkeling in de samenleving en natuurlijk de progressie betreft de BoerenBurgerBeweging.

U bent vandaag de dag precies 254 dagen gewaardeerd kamerlid. Wat zorgt er volgens u voor dat u zich zo thuis voelt in Den Haag?

 

Het politieke werk ligt me. De onderwerpen zijn interessant en je ontmoet bijzondere mensen. Ik ben van vroeger uit al iemand die graag haar mening geeft en dat kan ik hier natuurlijk elke dag doen. Ik vind het daarnaast heel bijzonder om gekozen volksvertegenwoordiger te zijn. Een enorm eervolle baan die ik zeer serieus neem. Ik ben er trots op dat ik hier voor de burgers in Nederland mag staan en namens hen het woord mag voeren. Daarnaast is de sfeer in Den Haag heel bijzonder. Ik ga elke dag met een grote grijns op mijn gezicht naar mijn werk. 

 

Heeft u het gevoel erin geslaagd te zijn de belangen van de boeren goed te behartigen gedurende de afgelopen maanden en wat is de reden van dit gevoel?

 

Dat heb ik zeker. Stapje voor stapje bereiken we toch wel dingen. Er worden regelmatig moties aangenomen en we zorgen ervoor dat het bestaansrecht van de boer en de voedselproductie goed op de kaart zijn komen te staan. Maar het werk is natuurlijk nog niet gedaan. De negatieve tendens over boeren is al jaren aan de gang en het duurt even om het tij te keren. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit gaat lukken. We kunnen nu ook steeds onwaarheden ontkrachten op een scherpe manier en dat is hier jaren niet of nauwelijks gebeurd. 

 

Wat heeft u zoal kunnen bewerkstelligen met de boerburgerbeweging?

 

We hebben er onder meer voor gezorgd dat er een versnelling is gekomen met het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel, we hebben er voor gezorgd dat er op het platteland meer testlocaties zijn gekomen, we hebben er mede voor gezorgd dat boeren zelf kunnen bepalen hoe de uitstoot van bv stikstof kan worden gereduceerd, we hebben er voor gezorgd dat meervoudig gehandicapte kinderen die zich vanwege hun aandoening niet kunnen laten testen of vaccineren toch een QR-code krijgen, we hebben er voor gezorgd dat leegstaande Rijksgebouwen niet zomaar meer leeg blijven staan, maar dat er gekeken wordt of daar tijdelijke opvang kan komen voor asielzoekers, of omgebouwd kunnen worden tot appartementen voor studenten, we hebben er voor gezorgd dat burgers een isolatievoucher kunnen krijgen zodat zij met subsidie hun huis kunnen laten isoleren, we hebben ervoor gezorgd dat dierenactivisme meegenomen wordt in het langjarige beleid van het ministerie van Justitie & Veiligheid. Dit is maar een greep uit de vele aangenomen moties. Wat ik heel mooi vindt is dat heel veel boeren tegen mij zeggen: Sinds BBB in de Kamer zit, hebben wij weer hoop gekregen. Dat ontroert mij.

 

In welke mate heeft u er vertrouwen in dat de situatie van de boeren zich gaat verbeteren?

 

Dat vertrouwen heb ik zeker. Het verdienvermogen van boeren en tuinders staat nog nadrukkelijker op de kaart en de burgers beseffen nu beter dat boeren nodig zijn voor voedselproductie, landschapsbeheer, werkgelegenheid, sociale binding en toerisme en recreatie, om maar een paar dingen te noemen. Dat de burger zich nu ook meer uitspreekt voor de boeren, werkt goed om de politieke partijen ook mee te laten bewegen.

 

Maakt u zich zorgen over de tweedeling in de samenleving met betrekking tot het Coronabeleid? En zo ja, welke mogelijke gevolgen baren u het meeste zorgen?

 

Daar maak ik me heel grote zorgen over. Je ziet dat het falende beleid van de overheid (niet in staat zijn de zorg op orde te brengen) heeft gezorgd voor de tweedeling. Minister Hugo de Jonge met name geeft de ongevaccineerden de schuld van de coronacrisis die maar niet wordt opgelost. Daardoor vallen families, vriendengroepen en collega’s uit elkaar. Er is veel polarisatie en wantrouwen gekomen en de mentale gezondheid van mensen holt achteruit door de uitzichtloze situatie. Maar het zijn niet de ongevaccineerden die schuld hebben aan de coronacrisis, het is de schuld van het Kabinet, omdat de zorg nog steeds niet op orde is. Het tekort aan zorgpersoneel is reden van de druk op de ziekenhuizen, niet zozeer omdat er nou zoveel mensen in het ziekenhuis liggen. Als de zorg op orde was, had de zorg dit gewoon aangekund. Ook de coronapas is een fout middel gebleken. Mensen met een groen vinkje dachten overal naar toe te kunnen gaan, maar hielden zich vervolgens niet aan de basismaatregelen (heb je klachten blijf thuis, was je handen, houd afstand, etc.) Zij dachten een vrijheidspas te hebben gekregen. Hugo de Jonge is daarvoor verantwoordelijk. Hij heeft verzuimd de mensen te blijven wijzen op hun verantwoordelijkheid. 

 

Wat zijn uw (politieke) goede voornemens voor 2022?

 

Persoonlijk goed voornemen is proberen minimaal 10 kilo af te vallen volgend jaar. Meer is wel nodig, maar je moet dingen in stapjes doen. Je kunt niet van de kelder naar de zolder springen. Politiek goed voornemen is: nog meer van ons laten horen.

 

Heeft u nog een boodschap voor de lezers van dit interview?

 

Weet dat er in de Tweede Kamer mensen zijn die oprecht en eerlijk elke dag hun werk doen en ervoor willen zorgen dat de overheid goed voor zijn burgers zorgt. Ik ben daar ook een van, maar ik zie ook echt meer Kamerleden die keihard werken en oprecht en eerlijk zijn. Verder wil ik iedereen vragen om goed voor elkaar te zorgen, en niet je familie of vriendengroep uit elkaar te laten vallen vanwege vaccineren of niet vaccineren. Ga met elkaar het gesprek aan. Als vriendschappen of familiebanden eindigen, betekent dit onherstelbare schade in de toekomst. We hebben elkaar nodig!

 

 

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2020-2021 © actueelnieuws.org

logo

Tip de redactie!

Actueelnieuws.org werkt graag met jou samen aan mooie interviews en prikkelende artikelen. Heb je een tip of idee? Meld deze dan bij onze redactie.