Column Iza Zuidema: Van mokken naar bloggen – Communication is Key

Thuiswerken in tijden van Corona kan voelen als harder dan 100 km/u proberen te rijden op snelwegen in België: hobbels zijn niet te ontwijken, maar je moet door! Als gevolg hebben de auto’s in België misschien wel sneller behoefte aan vervanging van de schokbrekers, maar de bestuurders zullen tegelijkertijd meer kennis ontwikkelen van dit auto-onderdeel. En zo zie je maar dat alles op verschillende manieren bekeken kan worden. 

Ik houd er persoonlijk van om alles te bekijken vanuit de feiten, gemixt met wat creativiteit. Met een grote hoeveelheid opdrachten per dag, afkomstig van verschillende klanten, kan het ‘overzicht’ echter wel eens veranderen in ‘uit-het-zicht’. Precies de reden waarom ik binnen mijn bureau altijd hamer op heldere, persoonlijke communicatie. Niet alleen om de klant goed te begrijpen, maar ook om duidelijke afspraken te creëren over inhoud, einddoel en deadlines van een opdracht. Om oude en nieuwe klanten nog steeds van relevante informatie te voorzien is het schrijven van blogs een echte uitkomst.  

Steeds vaker word ik benaderd voor het schrijven van blogs voor websites. Corona heeft hier een grote rol in gespeeld, gezien de boodschap tegenwoordig veel grotere bruggen moet bouwen. Waar eerder nog veel mond-tot-mond reclame toegevoegd werd aan de communicatiekanalen, moeten ondernemers het nu hebben van informatieve, online bronnen. Bloggen is dan ook absoluut gegroeid in populariteit onder ondernemers. Om communicatie zowel algemeen als persoonlijk te houden is het noodzaak om te schrijven op een manier die de gehele doelgroep aangrijpt, maar ook de juiste onderwerpen uitlicht.

Toen ik het bloggen net ontdekt had liep ik tegen dit laatstgenoemde aan; de juiste onderwerpen. Maar hoe wist ik dan of het gekozen onderwerp ‘juist’ was? Was het wel wat mijn lezer nodig had? En hoe kwam ik hierachter als ik enkel thuis achter mijn laptopje zat? 

Wederom kwam ik uit op het advies dat ik mijn klanten ook altijd geef. Communicatie is alles! En dus ging ik extra goed luisteren naar wat mijn klanten vertelden aan de telefoon, extra goed lezen wat er gevraagd werd in de mails en extra goed analyseren welke onderwerpen op social media het vaakst bekeken werden. Zo ontdekte ik een aantal information gaps waar mijn doelgroep veel vragen over had. Gaps die ik op kon vullen met blogs die voor iedereen toegankelijk waren. 

En zo heeft Corona mij nieuwe inzichten gebracht. Niet alleen in de doelgroep, maar ook ten opzichte van mijzelf. Ik ontdekte namelijk een passie die ik al lang niet meer had gebruikt; het schrijven! Iets dat ik vanuit mijn werk als marketeer wel vaker mocht doen in vele vormen, maar nog niet eerder in deze vorm. De laatste maanden heb ik tal aan artikelen en blogs mogen schrijven over van alles en nog wat. En bij iedere opdracht leerde ik zelf weer bij. Hoe mooi is dat? 

Mijn advies? Kijk naar de mensen om je heen. Luister naar de personen in jouw nabije omgeving. Vraag en ontdek waar behoefte naar is. Misschien kun jij iemand wel iets bieden wat hij of zij zo hard nodig heeft. Kennis, service of samenwerking. Je kunt zoveel voor elkaar betekenen in deze periode. Mijn marketingbureau is veranderd in een luisterend, thuiswerkend oor. Nu jullie! 

~Iza Zuidema – IZ Marketing 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright 2020-2021 © actueelnieuws.org

logo

Tip de redactie!

Actueelnieuws.org werkt graag met jou samen aan mooie interviews en prikkelende artikelen. Heb je een tip of idee? Meld deze dan bij onze redactie.